Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на фронті: чому ситуація на Луганщині загострюється – коли зможемо зупинити ворога
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на фронті: чому ситуація на Луганщині загострюється – коли зможемо зупинити ворога

Росія продовжує тиснути, намагаючись виконати ключове завдання – вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей

22 червня 2022, 09:12
Поділіться публікацією:

У традиційному вечірньому зверненні 21 червня президент України Володимир Зеленський, окреслюючи ситуацію на фронті, зазначив, що завдяки тактичним рухам ЗСУ покращують свої позиції у Луганській області, поступово звільняють Херсонську область. При цьому визнав, що окупанти серйозно тиснуть на Донецькому напрямку та ведуть цинічні обстріли Харківщини. Про вкрай складну обстановку на Луганщині повідомив у ранковому зведенні 22 червня голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. За його словами, ворог перенаправляє саме в цей регіон, який намагається повністю захопити, техніку та живу силу з інших напрямків. Що відбувається на Луганщині? Які сценарії подальшого розвитку битви за Донбас? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається на фронті: чому ситуація на Луганщині загострюється – коли зможемо зупинити ворога

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Якщо вдасться переламати ситуацію в небі, то можна говорити про принциповий перелом ситуації

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов, який воював на Луганщині і зараз прибув до Києва на доукомплекацію, розповідає:

"Ситуація на Луганщині, зокрема у Сєвєродонецьку (Сєвєр) та Лисичанську (Лис) складна. Складається враження, що Росія кидає туди все, що можна. Постійна ротація та поповнення резервами живої сили – це дуже помітно. Тому що приходять нові орки, трохи змінюється тактика, шукають нові та явно не знають старі підходи до наших позицій. За артилерією, системам залпового вогню вони мають явну перевагу в рази. Те саме повітря – дронов у них більше, працюють літаки і вертольоти. За боєкомплектом для арти або мінометів вони теж не економлять — насипають без рахунку. На щастя, їхня точність залишає бажати кращого. А ось ті ж САУ, що з'являються у нас як західна допомога, луплять набагато точніше, скорострільність і мобільність у них не в приклад вища".

Тобто, наголошує експерт, ситуація дуже важка. Але ж наша арта посилюється. Поступово, не так швидко, як хотілося б, але посилюється. Це хороша тенденція, упевнений Кирило Сазонов.

"Якщо вдасться переламати ситуацію в небі (а МіГи зі Словаччини прийдуть вже скоро), то можна говорити про принциповий перелом ситуації. І про контрнаступ. Ну, а поки що ми пов'язуємо сили та ресурси ворога на Луганщині та Донеччині, наші брати по зброї на Херсонщині та Харківщині вже наступають. І це чудові новини", – резюмує Кирило Сазонов.

У росіян не вистачить сил вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко зазначає, що українські військові тримають навіть нібито неодноразово захоплений окупантами Сєвєродонецьк, який, як і Лисичанськ із околицями, наразі залишається епіцентром протистояння на Донбасі.

"У самому Сєверодонецьку і розташованому неподалік Лисичанську ситуація справді складна. Але поки що росіянам не вдається глобально прорвати український захист, лише просунутися на деяких напрямках. При цьому треба розуміти, що битва за Сєвєродонецьк – скоріше політичне рішення, ніж військове. Стратегічно це місто не має якогось значення. Тим більше, воно фактично знищене обстрілами. Тут можна провести аналогію з Другою світовою війною – Сталінградом. Міста як такого вже не було, з ним створили те, що рашисти з Маріуполем, але обидві сторони (німецькі та радянські війська) задекларували, що це – чи не останній бій, Армагеддон. Біда Росії в тому, що за Армагеддоном Сєверодонецька на них чекає Лисичанськ, місто на висотах. А потім потужно укріплені Слов'янськ, Краматорськ, до яких ще треба дійти", – наголошує аналітик.

Він не виключає, що наших військових витіснять у Сєверодонецьку із Промзони. Пояснюючи: у противника, який несе колосальні втрати, перевага в артилерії 1 до 10, а по снарядах – у нас міряно, а в них не міряно.

"Але потім, наголошую, окупантам треба намагатися штурмувати Лисичанськ, форсувати Сіверський Донецьк. Йти на Слов'янськ та Краматорськ. І ці міста їм, гадаю, не по зубах. Тому що зуби ЗСУ їм неабияк повибили в районі Сєверодонецька і не лише", – каже Віктор Бобиренко.

Він нагадує, що з середини квітня росіяни наскакували на Сєвєродонецьк та Рубіжне. І хоч Рубіжне взяли, зрівнявши із землею, "Північ" все ще тримається.

"Скільки ж орки витратить на переправу, на спроби взяти Лисичанськ, Слов'янськ та Краматорськ? Навряд чи впораються найближчими місяцями. А ситуація змінюватиметься на нашу користь. До нас йде все більш потужне озброєння, до росіян – все більш відчутні кризи. Саме тому, прогнозує експерт, у росіян не вистачить сил вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей".

Якийсь час, продовжує Віктор Бобиренко, буде патова ситуація, коли вони ВЖЕ не зможуть наступати, а ми ЩЕ не зможемо. І ця ситуація стабілізації фронту можлива приблизно до середини літа.

"Близько місяця будуть гойдалки, позиційна боротьба. А потім цілком імовірним є перехід України в контрнаступ, – каже Віктор Бобиренко. – Причому, перш за все, гадаю, це буде на півдні – з виходом на Мелітополь, Перекоп та Чонгар. І тоді росіяни самі будуть змушені піти з Херсона, щоб не опинитись у пастці. А згодом повернемо все своє і на Донбасі, і не лише".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія вторглася в повітряний простір країни НАТО, імітуючи удар.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини