Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що стане визначальним фактором у війні: чому тепер США доводиться поспішати
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стане визначальним фактором у війні: чому тепер США доводиться поспішати

США не залишать Україну один на один з РФ, але від рішучості Вашингтона тепер залежить багато що

14 травня 2024, 11:32 comments5441
Поділіться публікацією:

На фоні посилення російського наступу в Україні, який вже йде і в Харківській області, активізувалися заяви з боку США, які більше ніж півроку не могли ухвалити рішення про надання нам такої необхідної допомоги. Екс-заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд запевняє, що цього літа в України буде ще більше далекобійної зброї. До Києва з несподіваним візитом прибув сам голова Держдепу Ентоні Блінкен. Пройшли термінові переговори між Києвом та Вашингтоном щодо ситуації на фронті. Чи можуть Штати та союзники надати Україні нарешті таку допомогу, щоб ефективно стримати російську агресію? Чого чекати на фронтах у найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що стане визначальним фактором у війні: чому тепер США доводиться поспішати

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Україна посилює свої дипломатичні позиції

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов припускає, що найближчого місяця російська армія продовжуватиме спроби просування на кількох напрямках.

"За оцінками розвідувальних органів, наявних контингентів недостатньо для досягнення стратегічного ефекту. Більш логічною метою цих операцій є створення інформаційного фону під час підготовки та проведення важливих для підтримки України міжнародних заходів. Особливо значущими є інавгураційний Саміт миру (у середині червня у Швейцарії) та липневий саміт НАТО у США", – зазначає експерт.

Він наголошує, що Україна посилює свої дипломатичні позиції напередодні цих подій. Президент Володимир Зеленський готує підписання кількох договорів у сфері безпеки, зокрема зі США, Іспанією, Європейським Союзом. Рішення Конгресу США також свідчить про продовження системної військової та фінансової підтримки України з боку стратегічного союзника

"Винятково важливою наразі стала оперативність отримання військової допомоги. Боєприпаси, далекобійні ракети і техніка необхідні для досягнення паритету з противником хоча б на найбільш небезпечних ділянках фронту. Отримання цього дозволить українській армії зупинити наступ противника та стабілізувати ситуацію на фронті. Конкретні графіки та номенклатура постачання обговорюються як на рівні військового керівництва двох країн, так і на зустрічах з Ентоні Блінкеном", – пояснює Ігор Попов.

Також, на його думку, очікується обговорення деталей двосторонньої угоди у сфері безпеки, яка базуватиметься на декларації G7 на підтримку України, але може включати і додаткові важливі для нас пункти.

"У разі своєчасного надання достатніх обсягів військової допомоги це дозволить українській армії ефективно проводити оборонні операції. Але заявлені пакети поки що недостатні для планування наступальних стратегічних дій цього року", – попереджає Ігор Попов.

Ситуація на фронті, наголошує він, буде визначальним чинником для дипломатичних переговорів як на Саміті миру, так і на численних зустрічах між ЄС, США, Китаєм – з подальшою передачею до Росії спільно виробленого плану мирного врегулювання.

Україна має позиціонувати себе як вістря у битві добра та зла

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"США надають Україні найбільший обсяг військової та фінансової допомоги. Але вони цю допомогу через позицію Адміністрації Байдена призупиняли на досить тривалий і відчутний для України термін. Зараз йде риторика – ми все встигнемо, ми зробимо. Але таке каяття американських чиновників, насправді, має виключно політичний підтекст. Як і багато що в нашому житті".

На думку експерта, США не залишать Україну один на один з РФ. Американці мають розуміння того, що це буде тоді спрямовано, як мінімум, проти Адміністрації Байдена.

"З огляду на те, що рішення про підтримку нашої країни було двопартійним, нам слід зосереджуватися на посиленні саме такої – двопартійної – підтримки. Говорити про те, що США виграють від підтримки України. Відповідно, ми маємо шукати спільну мову з американцями, бути для них значущими, вагомими, цікавими. Це на сьогодні наше стратегічне завдання", – упевнений Євген Магда.

Україна, продовжує він, має позиціонувати себе як вістря у битві добра та зла. Не просто темою американської виборчої кампанії, а країною – стратегічним партнером для США. Це непросто, але – у нас немає іншого вибору, пояснює експерт.

"Приїзд до Києва держсекретаря Блінкена свідчить, що Штати тримають руку на пульсі подій в Україні. І демонструють рішучість, якої вони не мали певний період, але яка зараз відновилася", – робить висновок Євген Магда.

США потрібно діяти

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко запевняє, що під час своїх програм часто обговорює тему – чому США так тягнуть із потужною підтримкою України, чому не так швидко вирішують питання виділення нам допомоги.

"Це питання я неодноразово обговорював з адвокатом, політичним стратегом, членом Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрієм Ванетиком. І він сказав напівфілососфську річ, яка пояснює і приїзд Блінкена, і український контекст виборчої кампанії в США, і канву загального ставлення американців до російсько-української війни. Пояснюючи, чому Штати тому ж Ізраїлю допомогли багато й одразу після нападу ХАМАС, у процесі ракетно-дронової атаки Ірану, а Україні після нападу РФ, який триває третій рік – ні, Ванетик звернув увагу на американський менталітет. За його словами, США – країна екстремальностей та реакцій на резонансні речі. Вона гостро реагує на події, коли ті реально відбуваються. Тобто швидка реакція можлива на щось вкрай резонансне та дуже конкретне. І якби такого масованого обстрілу Ізраїлю з боку Ірану не було – не було б і такої швидкої та гострої реакції з боку США", – зазначає експерт.

Він нагадує, що Штати по наростаючій допомагали Україні відразу після російського вторгнення. Давали те, що раніше здавалося нереальним (ті самі системи "Петріот"). А тому було різке пробуксовування. Що призвело до проблем із нашим контрнаступом – і посиленням російських наступальних дій.

"Якщо американці знову будуть тягнути, вже після ухвалення законопроекту про допомогу та його підписання Байденом, бачачи наступ росіян, якщо це на третьому році війни не стане відповідним стимулом – як можна США називати першими у світі? Як адміністрація Байдена зможе пояснити американцям, які – за Україну, за перемогу України – чому все так? Чому лендліз так і не пішов, чому закон ухвалювали сім місяців, чому у нас досі немає відповідних озброєнь? З погляду системності реакцій на стимул – де реакція належним чином? Вже починають ставити під сумнів міць, силу, слова та дії США. І, якщо зараз не буде прийнято потужних рішень, не буде реальної та сильної допомоги, це підточить основи США як глобального лідера та демократичного світу – як найбільш вірної системи цінностей. Виходячи з цього, є чітке відчуття, що останні переговори, несподівані приїзди до Києва через ситуацію, що загострилася – це про розуміння США та Європою необхідності зробити щось конкретніше, щоб переломити ситуацію на користь України. Інакше логіка їхніх слів, цінностей, позицій похитнеться. З усіма такими, що випливають...", – прогнозує Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить політика США щодо війни в Україні: куди хитнеться маятник після виборів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Борис Велев

14 травня 2024, 11:01

Простите, а зачем проводить САМИТЫ просто для того, чтобы встретиться и покататься. Да и цена всех "безпекових угод" не имеет никакой пока пользы. Помогите реальной помощью, без лишних согласований и месячных обсуждений, оружием, боеприпасами и действующими санкциями....С каждым днем, мы теряем людей, территории и действия наших законодателей


Новини