Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що сьогодні відбувається на фронті – чи змінилася ситуація у Бахмуті
commentss НОВИНИ Всі новини

Що сьогодні відбувається на фронті – чи змінилася ситуація у Бахмуті

У районі Бахмута зараз відбувається завершення стратегічної оборонної операції

15 травня 2023, 14:47 comments2675
Поділіться публікацією:

На Донбасі загалом і в районі Бахмута зокрема продовжуються запеклі бої. Експерти оцінили для видання "Коментарі" те, що зараз відбувається у найгарячіших точках, а також – як це може вплинути на загальний хід війни.

Що сьогодні відбувається на фронті – чи змінилася ситуація у Бахмуті

ЗСУ. Фото: Міноборони у Facebook

Утримати Бахмут для нас важливо так само, як важливо росіянам його захопити

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко наголошує, що зараз відбувається завершення нашої стратегічної оборонної операції на Сході.

"Раніше було завершено такий етап на Півночі (Київська, Чернігівська, Сумська області), коли ми вигнали звідти окупантів. Згодом були проведені певні дії у Харківській та Херсонській областях. Наразі ми завершуємо етап стратегічної оборонної операції на Сході. Завдання – зупинити просування противника, знищити якнайбільше його живої сили, озброєння та техніки, змусити вже росіян перейти до оборони, – пояснює експерт. – Виконання цих завдань є елементом майбутніх наступальних дій”.

Якщо, як у ситуації з Бахмутом, спершу наступав супротивник, а потім почали ми – це називається контрнаступальні дії. Якщо ж ми рушимо вперед у Запорізькій чи Херсонській областях, де останнім часом противник пішов в оборону, де продовжуються взаємні артобстріли, то це буде наступальна операція. Важливо не плутати поняття, наголошує Ігор Романенко.

"У районі Бахмута відбувається таке, – продовжує він. — Противник довгий час йшов у лобові атаки, пробивався, буквально випалюючи квартал за кварталом. На північному сході досі де-не-де є такий поступ. При цьому раз у раз були спроби просуватися на флангах — силами тих же "вагнерівців". З півночі, північного заходу та півдня. Сил у найманців, яких там полегло, за різними даними, десятки тисяч уже не вистачало. Тому було заведено регулярні війська. Але російську повітрянодесантну еліту наші Сили оборони теж поклали у значних кількостях. Ми ж, зі свого боку, завели туди нещодавно 3 штурмову бригаду, у складі якої дуже мотивовані "азовці", що мають бойовий досвід. У результаті ЗСУ розтрощили супротивника на південному фланзі. Оскільки в окупантів були флангові вклинення, з'явилася можливість ці "кліщі" з півночі і півдня обрізати. Зробивши своє охоплення, якщо вистачить сил, що дасть можливість знищити чи полонити чимало вояків противника. Тим більше, що у нас з'явилися нові боєприпаси та підкріплення".

Виникла хороша перспектива, вважає генерал. І це, на його думку, говорить, що незабаром на всій лінії 1,2 тис км ми зможемо спостерігати завершення стратегічної оборонної операції. І перехід до наступальних дій.

"Утримати Бахмут для нас важливо так само, як важливо росіянам його захопити. Насамперед, з політичної, морально-психологічної точки зору. Але й із військовою. Адже це – ключ для подальшого просування на Костянтинівку, Часовий Яр, Слов'янськ, Краматорськ. Окупанти потужно обстрілюють усі ці міста. Але не зносять, як знесли Соледар, Мар'їнку та практично знесли Бахмут. При цьому наступальний імпульс росіян на Сході вже згасає, – зазначає Ігор Романенко. – І якщо остаточно добити їх у ключовому місті-фортеці – Бахмуті – далі буде легше відкинути ворога від тих самих Авдіївки, Мар'їнки. Подивіться, що робиться зараз на Лиманському напрямі, де нещодавно активно наступав агресор! Вже від Харківської області (район Куп'янська) до району Кремінна-Сватове, що на Луганщині, де раніше росіяни намагалися наступати, вони все більше думають про оборону. Останній тиждень вони зосередилися на тому, щоб утримати позиції, які забезпечують кращу оборону. Тобто ситуація змінюється на позитивний для нас бік".

Те, що відбувається в районі Бахмута, поки не можна назвати очікуваним українським контрнаступом

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук поділився такою думкою:

"Через політику вищого політичного керівництва України, ЗСУ стали до певної міри заручниками ситуації. З Офісу президента було кинуто клич, що фортецю-Бахмут залишати не можна. І місто перетворилося на своєрідний український Сталінград. Ми тримаємо Бахмут уже понад півроку. За цей час від міста залишились руїни. За цей же час там, а також загалом на Донеччині, ЗСУ перемололи найбільш боєздатні частини російської армії, а також весь кістяк ПВК "Вагнер". Однак і самі ми зазнали чималих втрат".

За словами Михайла Макарука, після низки позиційних боїв ЗСУ перейшли до грамотного відпрацювання певних територій із подальшим їх звільненням.

"Те, що відбувається в районі Бахмута, поки не можна назвати очікуваним українським контрнаступом. Швидше — локальними процесами на певній ділянці фронту, який зараз найбільш медійно розкручений. Не менш жорстокі бої йдуть також під Кремінною, Сватовим, Мар'їнкою, Авдіївкою, Вугледаром, Оріховим", – зазначає експерт.

Він звертає увагу, якщо раніше ми мали величезну лінію фронту з активними боями, то тепер акценти змістилися на певні проміжки цієї лінії.

"Противник зараз намагається закріпитись на територіях, які зміг захопити. Але в нього вже навіть це не виходить, – наголошує Михайло Макарук. – ЗСУ витісняють ворога з панівних висот, з різноманітних укріплень та оборонних пунктів. Також слід зазначити вдалі дії нашої артилерії, яка завдяки даними розвідки змогла знищити не один командний пункт окупантів. Що призвело до низки смертей "свинячих" командирів".

Взяття Бахмута залишається ідеєю фікс для вагнерівців та окремих частин російської регулярної армії

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак зазначає, що взяття Бахмута залишається ідеєю фікс для вагнерівців та окремих частин російської регулярної армії.

"Туди кидаються величезні зусилля, рахуються метри, десятки метрів, окремі будівлі – скільки захоплено, скільки ще залишилося захопити. Дуже схоже, що ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, коли його вводили в цю війну, дав певні зобов'язання Путіну. І тепер намагається виконати цю обіцянку, незважаючи на ціну", – розповідає Іван Ступак.

При цьому, резюмує він, поки "вагнерівцям" вдається просуватися в самому Бахмуті, наші військові беруть окремі ворожі підрозділи в "кліщі", успішно просуваючись околицями.

"Думаю, бачать це й пригожинські найманці. Але їх женуть уперед, незважаючи ні на втрати, ні на те, чим все в результаті може закінчитися", – підсумовує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — скільки на росіян чекають від Путіна ядерного удару по Україні: опитування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини