Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що може зробити Україна для отримання допомоги: які рішення в підсумку ухвалять ЄС і США
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може зробити Україна для отримання допомоги: які рішення в підсумку ухвалять ЄС і США

Експерти схиляються до того, що США та ЄС виділять нам гроші, але не так швидко, як нам хотілося б і з певними умовами

19 січня 2024, 13:30 comments1990
Поділіться публікацією:

У США демократи та республіканці намагаються знайти консенсус щодо міграційної політики, що відкриє шлях до ухвалення законопроєкту про макрофінансову допомогу Україні. І, як запевняє президент Джо Байден, є позитивні зрушення. У свою чергу, в ЄС у рамках підготовки до саміту Європейської ради (1 лютого) йде робота над тим, щоб було прийнято позитивне рішення про виділення фінансової підтримки Україні в розмірі 50 млрд євро (за програмою Ukraine Facility). Про що говорить те, що відбувається? Які рішення, швидше за все, будуть ухвалені Штатами та ЄС? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що може зробити Україна для отримання допомоги: які рішення в підсумку ухвалять ЄС і США

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Ми повинні зробити низку кроків

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова розмірковує так:

"Справді, український прем'єр-міністр заявив, що є шанси на ухвалення позитивного для нас рішення (у ракурсі виділення 50 млрд євро) під час саміту Євроради, наміченого на 1 лютого. Але, щоб зробити можливість такого результату вищою, ми повинні зробити ще низку кроків".

По-перше, пояснює експерт, має відбутися зустріч нашого прем'єра Шмигаля з його словацьким колегою Фіцо. Той підтримує позицію Орбана щодо блокування коштів для України. І важливо його переконати.

По-друге, продовжує Олександра Решмеділова, слід знайти якийсь консенсус із угорською владою. На кінець січня анонсувалась зустріч наших глав МЗС Дмитра Кулеби та Офісу президента Андрія Єрмака з угорським керівником зовнішньополітичного відомства Петером Сійярто. Не можна виключати й очну зустріч українського президента Володимира Зеленського із угорським прем'єром Віктором Орбаном.

"Важливо, щоб не додавалася кількість країн, які виступатимуть проти загального рішення. Але такі ризики є. Ми бачимо, що відбувається на кордонах України з Румунією та Польщею. Потрібно працювати і в цьому напрямі", – вважає аналітик.

Щодо США, зазначає вона, то звідти активно йдуть меседжі, що підтримка України (зокрема озброєннями) не слабшатиме. Але питання голосування впирається у міграційну політику. І йде пошук консенсусу.

"Поки не можна говорити, що обидва рішення щодо виділення допомоги Україні – невідворотні. Але ймовірність позитивних новин і зі США, і з ЄС досить висока", – констатує Олександра Решмеділова.

За виділення грошей Україні зрештою проголосують

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко, пояснюючи ситуацію з позицією Угорщини (проти решти 26 членів ЄС, які намагалися виділити нам 50 млрд євро ще у грудні), порівняв її з тим, як хтось менш впливовий намагається шантажувати більш впливового.

"Коли бачить, що виходить, – входить у раж. І починає нахабніти. Як та ж Угорщина. У результаті це призводить до того, що реально впливові європейські гравці пропонують зрозуміти — ми можемо тут все вирішувати і без вас. Та ще й притиснемо так, що мало не здасться. І тут той самий Орбан розуміє, що — перегнув. І що громадяни його країни запитають із нього, коли Угорщину накриють проблеми, – чому так? Тож, швидше за все, Угорщина перестане боротися з усім ЄС, – прогнозує експерт. – І ввімкне задній хід. І Україна отримає 50 млрд євро, рішення про що могло бути ухвалене ще у грудні, якби не орбанівський ігри".

Що стосується США, продовжує Сергій Дойко, то Адміністрація Байдена, Сенат (який за демократами і де більш притомні республіканці, ніж у Палаті представників) – чітко дають зрозуміти, що підтримуватимуть Україну.

"Але в тій самій Палаті представників, де більшість у республіканців, не все так просто. Тому що всередині Республіканської партії є крило нових консерваторів, які адекватно сприймають дійсність. І розуміють важливість підтримки України, зокрема, в ракурсі глобальної безпеки. А є маленька група трампістів, протекціоністів на чолі зі спікером Джонсоном. Як пояснював мені адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, питання кордону з Мексикою справді важливе для США. Сотні тисячі мексиканців перебувають у Штатах, багато — незаконно. І вони фактично крадуть у американців робочі місця. Але, як зазначає Ванетик, будь-які дії в американській політиці слід розглядати в контексті виборів, намічених на 5 листопада. І ті ж республіканці, особливо трампісти, що неспроможні собі дозволити, щоб демократи приймали ті чи інші рішення спокійно. Їм важливо показати протидію. Що вони ефективніші. У будь-якому ракурсі", – зазначає експерт.

Він упевнений, що за виділення грошей Україні зрештою проголосують. Але – у контексті зміцнення американо-мексиканського кордону. І саме на цьому акцентуватимуть республіканці. Мовляв, дивіться, ми також Україні допомогли, і вирішили важливе для США внутрішнє завдання, пояснює Сергій Дойко.

"Отже, – констатує він, – виділять нам гроші і США, і ЄС. На жаль, не так швидко, як нам хотілося б. Але – виділять. Там, де головні процедури, демократія (невіддільна, на жаль, від бюрократії) – розуміють важливість підтримки України. І обов'язково орієнтуються на думку суспільства. А, якщо американське та європейське суспільства вважають, що Україну треба підтримувати – це робитимуть і політики з чиновниками колективного Заходу. Недарма там дедалі частіше кажуть, що якщо програє Україна, війна прийде до європейців та американців".

У Штатах та Європі тривають виборчі процеси

На думку експерта Аналітичної групи "Левіафан" Миколи Мельника, коли ми розмірковуємо про те, якою буде підтримка України з боку Заходу, найчастіше забуваємо про ті електоральні цикли, які відбуваються у світі.

"Спроби України підготувати дорожню кату своїх взаємин із США, НАТО, ЄС, на жаль, практично не враховують виборчих процесів у Штатах та Європі. А суть у тому, що ці процеси йдуть. І їхня логіка відсунула Україну на задній план, зробивши, по суті, засобом, за допомогою якого та чи інша політсила може набрати собі бали або "відібрати" їх у опонента", – пояснює експерт.

Будь-які заяви, які зараз робить той самий Білий дім – це теж про внутрішню політику, упевнений він.

"Я не думаю, що ті десятки мільярдів, які закладено для України у великому плані допомоги від байденівської Адміністрації, буде реалізовано. Республіканці зайняли дуже вигідну собі у всіх планах позицію. Одне їх крило критикує Байдена за недостатню, на їхню думку, підтримку України. А інше – за нібито надто велику підтримку, тоді як треба зосереджувати увагу на внутрішніх викликах, включаючи проблему з мігрантами. І те, й інше крило зменшують рейтинг Байдена, який виглядає для виборців абсолютно невиразним", – зазначає Микола Мельник.

Щодо ситуації в ЄС, продовжує він, то, схоже, Вашингтон використав усі свої зв'язки, щоб перекласти частину макрофінансової допомоги Україні на плечі європейських партнерів.

"Думаю, у результаті ми отримаємо цього року обумовлену допомогу у повному обсязі. Нехай не все від США. Щось від Європи, щось у вигляді незворотних кредитів від міжнародних фінансових інституцій. Але – отримаємо. Однак треба думати вже і про 2025-й. І я боюся, – зізнався експерт, – що наша дипломатія знову наздоганятиме події замість того, щоб продукувати перспективний план взаємодії між Україною та іншими демократичними державами тут і зараз. З урахуванням тих чи інших виборчих процесів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи справді світ увійшов у жорстке протистояння: чому рахунок іде на місяці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

19 січня 2024, 14:03

Більше вереску піднімуть, купа блатних чиновників з'їздить у так звані відрядження, лобіювати феодальні корупційні інтереси видалення грошей, повернення виїхавшего населення в рабство. А ви смерди воюйте за свої ланцюги і нашего Божого народу панування над вами.


Новини