Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що чекати від нової співпраці Ірану та Росії – як розуміти погрози Тегерану на адресу Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекати від нової співпраці Ірану та Росії – як розуміти погрози Тегерану на адресу Києва

Об'єднує Іран та Росію, насамперед, спільне протистояння американцям, а також спільні проблеми із санкційним режимом

23 грудня 2022, 10:57 comments1095
Поділіться публікацією:

Іран та Росія продовжують тісне співробітництво (Москва ділиться з Тегераном ядерними розробками, той відправляє до РФ зброю та інструкторів). Крім того, два диктаторські режими планують відновити трансіранський маршрут і таким чином через Іран постачати нафту та газ на азіатський ринок. Тим часом Іран пригрозив українському президенту Володимиру Зеленському через промову в Конгресі США, де той звинуватив іранців у підтримці російської агресії. Як ірано-російське зближення може позначитися на Україні та світі загалом? Що можна зробити, щоб завадити цьому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що чекати від нової співпраці Ірану та Росії – як розуміти погрози Тегерану на адресу Києва

Росія та Іран. Фото: з відкритих джерел

Підтримка Росії з боку Ірану триватиме доти, доки не виникне перспектива припинення навіть сірого продажу іранської нафти у світі

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков нагадує, що Іран – держава-ізгой зі стажем: ООН наклала перші санкції у 2006 році, а США – аж у 1979 році. Отже, країна встигла адаптуватися. Тому, пояснює він, Іран ніколи не зізнається, що порушує міжнародне ембарго та постачає озброєння в недоімперію. А також ігноруватиме будь-які демократичні умовляння.

"Іран у нинішньому його стані, точніше, озброєне угруповання "Корпус вартових ісламської революції" (КСІР), яке фактично керує країною, сприймає лише силу. Тому різноманітна підтримка Росії з боку Ірану продовжуватиметься доти, доки не виникне реальна перспектива припинення навіть сірого продажу іранської нафти у світі, за рахунок чого і живе КВІР", – пояснює аналітик.

А ще дієвішими, на його думку, будуть ракетно-бомбові удари по іранським військовим виробництвам.

"Все інше – це сигнали світлофора перед верблюдом, що збожеволів", – констатує Олександр Кочетков.

Погрози Ірану на адресу України – це струс повітря

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко міркує так:

"Для нас якихось принципово нових ризиків та загроз не виникає, окрім тих, які й так уже існують. Я маю на увазі постачання іранських військових дронів для Росії, їх використання у війні проти України, а також можливе постачання росіянам іранських балістичних ракет середньої дальності. Тому погрози Ірану на адресу України – це струс повітря. Безпосередньо вони нам нічого не можуть зробити, крім тих гидотів, які й так уже роблять".

Додаткові ризики, на думку експерта, виникають швидше для Ізраїлю та спільної безпеки на Близькому Сході. Головний ризик – це розвиток іранської ядерної програми.

"Треба розуміти, що це альянс двох токсичних держав, які перебувають під сильними санкціями із боку Заходу. І об'єднує їх передусім спільне протистояння американцям, а також спільні проблеми із санкційним режимом, – пояснює Володимир Фесенко. – Санкційні обмеження щодо продажу нафти та газу існують і для Ірану. Тому продавати свої нафту і газ через Іран Росія може лише контрабандою, і тут, хоч як це не дивно, потенційно може виникнути конфлікт інтересів між Москвою та Тегераном. Що можливо, то це продаж російської нафти Ірану з дуже великою знижкою. А далі вже він збуватиме цю нафту своїми контрабандними каналами. Збувають вони переважно китайцям. Але ті й так можуть купувати російську нафту безпосередньо. Тому Іран не буде якимось вікном можливостей для Росії на нафтовому ринку".

Чудодійних рецептів, які б допомогли зруйнувати зближення Ірану та РФ, не існує, вважає Володимир Фесенко.

"Проти Ірану Захід використовує загрози посилення санкцій за продаж зброї Росії, – зазначає він. – Тегеран потенційно зацікавлений у послабленні санкційного режиму, тому тривають переговори щодо обмеження ядерної програми Ірану в обмін на ослаблення (або зняття) санкцій. Але зараз і ці переговори зависли через внутрішньополітичну кризу в Ірані. Також західна дипломатія може грати на деяких протиріччях інтересів між Іраном та Росією, а також протиріччях у відносинах цих країн з іншими країнами на Близькому Сході, зокрема з Ізраїлем та Саудівською Аравією. Ізраїль зараз має активізувати зусилля щодо стримування та гальмування зближення Росії та Ірану. Але це навряд чи повністю зруйнує нинішнє зближення Росії та Ірану. Набагато важливішим у цьому плані є подальший розвиток ситуації з війною Росії проти України, та внутрішньополітична криза в Ірані. Існуючу проблему можна вирішити через максимальне послаблення РФ внаслідок її поразок в Україні, і через посилення внутрішньополітичної кризи в Ірані. Проти обох країн із агресивними політичними режимами треба посилювати санкції".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін впав в істерику: в ISW розповіли, яке рішення Заходу розлютило диктатора.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини