Головна Новини Суспільство Війна з Росією СБУ стала головним болем для РФ: які перемоги особливо цінні та над чим треба попрацювати
commentss НОВИНИ Всі новини

СБУ стала головним болем для РФ: які перемоги особливо цінні та над чим треба попрацювати

У СБУ став цінуватись конкретний результат, а не рух до нього

25 березня 2024, 15:40
Поділіться публікацією:

У понеділок, 25 березня, російські терористи намагалися вразити ракетами офіси Служби безпеки України у Києві. Схоже, так скривджені ефективними діями СБУ росіяни намагалися привітати спецслужбу з її професійним святом. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" діяльність СБУ останнього часу – які перемоги є особливо цінними, які недоліки слід виправити.

СБУ стала головним болем для РФ: які перемоги особливо цінні та над чим треба попрацювати

СБУ. Фото: з відкритих джерел

СБУ значно зміцнилася

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак пояснює:

"Концептуально все начебто залишилося, як і раніше. У нас та сама Служба, ті самі підрозділи та завдання. Але у напрямку нацбезпеки після 24 лютого 2022-го СБУ реально змінилася. Її співробітники почали працювати швидше, ефективніше, злагоджено. Поменшало формальностей, що додало активності. Забрали зайві процедури. Почав цінуватися конкретний результат, а не рух до нього".

З негативу експерт називає скандали з прослуховуванням журналістів та деяких політиків. Але позитиву, акцентує він, значно більше. Тим більше що систему характеризують не помилки, а робота над помилками. І тут у СБУ все гаразд.

Іван Ступак констатує:

"СБУ значно зміцнилася, їй є чим пишатися, вона наростила потенціал, освоїла нові методи. Ті ж операції за участю дронів значно прореділи Чорноморський флот РФ, завдали величезної шкоди російській економіці. Постійно знищуються колаборанти, зрадники. У рази зросло виконання архіскладних завдань на території противника".

Важливіше ефективніше виявляти іноземних агентів

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець згоден з тим, що останнім часом СБУ демонструє добрі успіхи у протистоянні з країною-агресором – РФ. Хоча, уточнює він, це не зовсім компетенція цієї Служби – атакувати той самий флот чи НПЗ.

"Щодо питань до СБУ, вони залишаються у частині нормування та контролю за діяльністю іноземних розвідок, а також – за доступом до секретної інформації. У тому числі, з боку наших країн-партнерів. Держтаємницю в Україні ніхто не скасовував", – наголошує експерт.

На його думку, слід ретельніше проводити перевірку наявності іноземного громадянства в осіб, які виконують в Україні функції держави. Адже сьогоднішні партнери можуть стати опонентами. І використовувати ті чи інші секрети, до яких мають доступ зараз, проти нас.

"І, звичайно, важливо ефективніше виявляти іноземних агентів, запроваджених у ті чи інші держоргани України. Адже проколи тут потім виливаються у провали у постачанні нам озброєнь, боєприпасів, фінансів", – резюмує Ростислав Кравець.

Читайте також на порталі "Коментарі" – як змінилася СБУ за час великої війни: з чим ще є проблеми.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини