Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія знову б'є по енергосистемі України: чому Кремль не досягне своєї мети – як відреагує Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія знову б'є по енергосистемі України: чому Кремль не досягне своєї мети – як відреагує Захід

Мета Москви читається дуже просто – зробити зиму у всіх сенсах лютою для українців

31 жовтня 2022, 11:45
Поділіться публікацією:

На 250 день з початку широкомасштабної російської агресії проти України росіяни знову масовано атакували нашу країну ракетами. Як ситуація може розвиватись далі? Чи готовий світ радикальніше допомогти Україні в приборканні агресора, який, судячи з даних Американського Інституту вивчення війни (ISW), готується до довгої кампанії та сподівається утримати окуповані території? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія знову б'є по енергосистемі України: чому Кремль не досягне своєї мети – як відреагує Захід

Удари по енергооб'єктам України. Фото: з відкритих джерел

Путін намагатиметься продовжувати поки що вести війну з використанням усіх видів конвенційного озброєння, включаючи масовані ракетні удари, як сьогодні

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко вважає за принципово важливе підтримувати згуртованість союзників навколо нашої боротьби з російською агресією, підштовхувати їх до збільшення допомоги Україні.

"Особливо на тлі того, що Росія активізувала всіх своїх апологетів у Європі, США і так далі, витрачаючи серйозні кошти, щоб послабити санкції проти себе та підтримку України", – зазначає експерт.

За його словами, важливо, що нові лідери Італії та Великобританії підтвердили, що мають намір активно продовжувати надавати нам допомогу у боротьбі з російськими окупантами.

"Сподіваємося, не ослабне підтримка і з боку США, хоч би якими результатами закінчилися проміжні вибори до Конгресу. Двопартійна підтримка України, гадаю, залишиться незмінною. Важливо й те, що відбулася зміна поглядів у керівництві Німеччини. І канцлер Шольц, і президент Штайнмаєр (особливо після нещодавнього візиту в Україну) різко критикують імперські замашки РФ і наголошують, що та в жодному разі не повинна здобути перемогу", – наголошує Ігор Романенко.

Він вважає, що маємо перспективи затяжної війни. Якщо не відбудуться якісь форс-мажорні обставини всередині Росії.

"Путін намагатиметься продовжувати поки що вести війну з використанням усіх видів конвенційного озброєння, включаючи масовані ракетні удари, як сьогодні. При цьому лякаючи світ можливістю застосування зброї масового ураження, включаючи ядерну, екологічними катастрофами (підрив дамби Каховської ГЕС), "брудними бомбами" тощо, – прогнозує генерал. – У свою чергу, ЗСУ в найближчій перспективі зосереджуватимуться у трьох районах. Оборонні дії та відсіч у Донецькому регіоні, де противник веде постійні масовані атаки. Також вирішуватиме питання на Луганщині, напрямок Сватово-Кременна, де ми контролюємо вогневими ударами важливі логістичні шляхи. Є серйозні зрушення. І, звісно, ​​Херсонський напрямок, де противник під тиском ЗСУ має намір залишати правобережну частину. Виводиться частково артилерія, у Чорнобаївці прибрали всі літаки".

Цивілізований світ не проявляє достатньої рішучості, щоб поставити Путіна на місце

Політтехнолог, боєць спецпідрозділу "Хорт" Олександр Кондратенко пояснює, що росіяни роблять ставку на те, щоби гуманітарна катастрофа в Україні "заморозила" війну.

"Щоб громадянське населення почало хитати ситуацію у стилі – давайте закінчувати, давайте домовлятися. А домовлятися Кремль має намір лише на своїх умовах із порушенням територіальної цілісності України, – зазначає експерт. – Путін та його зграя прорахувалися. Український народ дуже терплячий. І дуже злий на агресора. І цю зиму ми пройдемо, хоч і з великими труднощами".

Але, попереджає Олександр Кондратенко, обстріл росіянами нашої критичної інфраструктури триватиме.

"Щойно ми щось відбудовуємо, відновлюємо, ремонтуємо, вони знову починають бити по об'єктах інфраструктурних об'єктів. Мета – зробити зиму у всіх сенсах лютою для українців", – наголошує експерт.

Описуючи ситуацію на фронті, він зазначає, що наступальні дії ЗСУ останнім часом пригальмувалися.

"Багато хто зараз говорить про те, що в Херсоні окупанти відходять. Насправді вони зміцнюються там, – розповідає Олександр Кондратенко. – Думаю, що Херсон ми все ж таки відіб'ємо. Але висока ймовірність, що загарбники потім перетворять його на другий Маріуполь. Будуть масовано обстрілювати з лівого берега, знищуючи місто".

Застосування рашистами тактичної ядерної зброї навряд чи можливе, як і техногенна катастрофа, пов'язана з підривами дамби Каховської ГЕС, вважає експерт. На це, за його словами, є низка об'єктивних причин, включаючи те, що Крим у такому разі залишиться без води.

"На жаль, цивілізований світ не виявляє достатньої рішучості, щоб поставти Путіна на місце, – вважає експерт. – Так, Україна отримує фінансову та військову допомогу, але її явно замало для того, щоб ми могли швидко вибити ворога з нашої території. І я маю сумнів щодо виходу до кінця 2023 року на межі 1991-го, як прогнозує керівник Головного управління розвідки нашого Міноборони – Кирило Буданов. Все може змінитися будь-якої миті, довгострокові прогнози робити при такому розкладі неможливо. Але зараз Україна у цій війні перемагає, хоч ситуація на фронті дуже складна".

Немає сумнівів, що Захід остаточно ухвалив рішення щодо необхідності зміцнення України

За словами експерта аналітичного центру Kyivstratpro Тараса Семенюка, РФ цілеспрямовано завдає ударів по енергетичній інфраструктурі України, щоб залишити нас без тепла та світла – і змусити йти на переговори. Тактика терору, до якої агресор вдався після своїх невдач на фронті, сподіваючись схилити нас до поступок.

"Не вдасться, – упевнений експерт. – Ми значно зміцніли з початку російського вторгнення, наші сили ППО та ПРО, завдяки допомозі зарубіжних партнерів, стали в рази ефективнішими. Сьогодні, наприклад, було збито 95% ракет (44 штуки), випущених агресором".

Тарас Семенюк наголошує на важливості продовжувати посилювати нашу протиповітряну та протиракетну оборону, охорону критично важливих інфраструктурних об'єктів. Бо деякі ракети, на жаль, долітають. Як сьогодні.

"Немає жодних сигналів, що Захід скорочує процес надання військової допомоги Україні, – вважає експерт. – Думаю, вона лише збільшуватиметься – і якісно, і кількісно. І переломним моментом тут стала позиція Німеччини, особливо президента Вальтера Штайнмайєра, який заявив, що зараз ФРН не бачить можливостей для відновлення діалогу та співпраці з Росією. По суті, РФ із колеги стає ворогом Німеччини. І це говорить про вибудову нового німецького світогляду. Тверезішого, ніж раніше. Немає сумнівів, що Захід остаточно ухвалив рішення щодо необхідності зміцнення України, не допущення російської перемоги у цій війні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого готується Росія, продовжуючи розмови про "брудну бомбу" — чи здатний Захід на превентивний удар.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Віктор

31 жовтня 2022, 16:00

Шось я не чую і не бачу чому наші збройні сили не дають ответку по їхніх єнергоустановах,люди адреси повикладали,ноль чи може зелені труси зовсім струсили?


Новини