Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія використовує «югославський сценарій» в Україні. Як цьому запобігти
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія використовує «югославський сценарій» в Україні. Як цьому запобігти

Російська пропаганда намагається прикритись "югославським сценарієм", щоб виправдати свої військові дії в Україні. Як перемогти російську дезінформацію.

27 березня 2023, 11:50 comments1696
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Радниця Фонду захисту демократій доктор Івана Страднер пояснює, як Путін використовує різні аргументи для виправдання своїх військових дій в Україні. Одним з таких пропагандистських елементів є втручання НАТО в Югославію у 1999 році. Кремлівська пропаганда так званий "югославський сценарій" використовує для дезінформації та розколу Заходу. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Kyiv Post.

Росія використовує «югославський сценарій» в Україні. Як цьому запобігти

Українські військові. Фото з відкритих джерел

Великобританія в середині березня погодилась надати Україні боєприпаси зі збідненим ураном. Путін відреагував на такі дії союзників України і застеріг цього не робити. Речниця МЗС РФ одразу ж оголосила, що це "югославський сценарій". Таким чином Марія Захарова звинуватила НАТО у використанні снарядів, які викликали рак під час військових дій у 1999 році. Загалом це відомий наратив, який Кремль використовує кілька років.

У Росії постійно звинувачують НАТО у втручання в Косово. Ще у 2022 році Путін згадав про події 1999 року та заявив, що "всі були свідками війни в Європі, яку НАТО розв’язало проти Югославії… Це дійсно сталося. Без будь-яких санкцій з боку Ради безпеки ООН". Також Кремль використовує військову операцію НАТО 1999 року, щоб виправдати свої дії в Україні. США виправдали свою інтервенцію до Косова як гуманітарне втручання. Путін так само намагається всіх запевнити, що нібито вирішує гуманітарні питання по боротьбі з нацизмом та русофобією.

Окрім виправдань своїх злочинних дій в Україні, Росія використовує операцію НАТО в Косово також як інформаційні компанії на Балканах. Як стверджує Івана Страднер Путін намагається постійно створити напружений стан у Сербії, щоб утримати країну проти Заходу, який намагається поліпшити її відносини з Косово. Російські ЗМІ та уряд звинуватив НАТО у використанні снарядів зі збідненим ураном. Після таких інформаційних заяв президент Сербії Александар Вучич повідомив, що почне розслідування проти НАТО. Зараз у Вищому суді Белграда існує кілька справ про це.

Доктор Івана Страднер пропонує методи для боротьби проти російської дезінформації, яка все більше поширюється в країнах Заходу. Страднер рекомендує змінити тактику спростування, адже статті НАТО, які постійно перевіряють російську інформацію лише ще більше виставляють її в центр уваги.

"Розміщення нашого власного наративу в інформаційному просторі змусить Росію перенаправити час, енергію та ресурси на оборонні, а не наступальні операції", — говорить радниця Фонду захисту демократій.

Страднер вважає, що потрібно показати, що Росія є ненадійним союзником для Сербії. Наприклад Росія була у миротворчій місії під керівництвом НАТО в Косово, проте вирішила у 2003 році її залишити.

"Ефективні інформаційні операції повинні висміяти Путіна за те, що він кинув своїх слов’янських братів. Посіявши зерно сумніву в головах аудиторії щодо легітимності Кремля як союзника, інформаційні операції мають поставити під сумнів статус великої держави Росії", — вважає Страднер.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про танкові снаряди зі збідненим ураном для України: на скільки це небезпечно.

Також "Коментарі" писали про ядерну зброю в Білорусі і що означають такі дії Путіна для України та світу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини