Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія переходить до третьої фази війни - як із цим може бути пов'язаний теракт у Оленівці
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія переходить до третьої фази війни - як із цим може бути пов'язаний теракт у Оленівці

Вибухи в Оленівці, які спричинили загибель українських захисників із полку Азов, попередньо були схвалені на найвищому рівні у Кремлі

30 липня 2022, 11:32 comments1840
Поділіться публікацією:








Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович в ефірі з російським правозахисником Марком Фейгіном заявив, що обстріл колонії у тимчасово окупованій Оленівці на Донеччині (29 липня російські війська навмисно це зробили, вбивши понад 50 і поранивши понад 100 українських військовополонених) це початок третьої фази. Як розуміти цей вислів? Чи ми вступаємо в якусь третю фазу протистояння? Чого чекати далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Росія переходить до третьої фази війни - як із цим може бути пов'язаний теракт у Оленівці

Вибух у Оленівці. Фото: із відкритих джерел

Такими нелюдськими діями, як обстріл Оленівки, окупанти намагаються досягти двох цілей

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак не погоджується з тезою Олексія Арестовича у контексті фазовості війни.

"Умисне та цілеспрямоване вбивство наших військових у Оленівці не є фазою війни. У російській пропаганді полк "Азов" – це квінтесенція зла та фашизму в їхньому збоченому розумінні. І вони намагаються знищити його будь-якими доступними способами. З першого дня полону захисників Маріуполя (бійців полку "Азов", прикордонників, співробітників Нацполіції) було зрозуміло, що далеко не всіх пустять на обмін. Надто сильно їх ненавидять у керівництві РФ", – наголошує Іван Ступак.

На його думку, для захисників Маріуполя готували сценарій, за яким інсценований суд у так званій "ДНР" мав визнати їх винними у всіх найстрашніших гріхах. Частину – засудити до вищої міри покарання, інших до відбування тривалих тюремних термінів. Таким чином, зазначає Іван Ступак, окупаційна "влада" псевдореспубліки з самого початку хотіла надати цій розправі видимості хоч якоїсь законності.

Але останні великі невдачі на фронтах та активне постачання європейського озброєння кардинально змінили плани росіян, вважає експерт.

На даний момент, пояснює він, окупанти намагаються такими нелюдськими діями досягти двох цілей:

1. Залякати наших військових, цивільних та політиків з метою змусити припинити опір і змусити капітулювати на російських умовах.

2. Спровокувати розправи у відповідь з боку українських військових щодо російських військовополонених. Надалі такі "звірства" наших військових російська пропаганда активно поширюватиме в ЄС та США для надання сили різноманітним проросійським правозахисним та пацифістським рухам – з метою зупинити постачання Україні озброєння та надання фінансової допомоги, припускає Іван Ступак.

Очевидно, першочергову задачу виходу на адміністративні кордони Донецької області буде відкладено

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович пояснює:

"Олексій Арестович говорив про початок різних фаз війни з Росії в контексті трагедій у Бучі та Оленівці, відзначаючи ці події як якийсь вододіл. Я не прив'язувався б до цих фактів, а говорив швидше про зміну фаз з погляду зміни у характері військових дій".

А зараз, продовжує експерт, ми бачимо, що Росія хотіла б утримати захоплені території на півдні та запобігти українському контрнаступу в Херсонській та Запорізькій області.

"Для цього окупанти, не маючи вільних резервів, перекидають на південь війська, зокрема з Донецького напрямку. Очевидно, первісне завдання виходу на адміністративні кордони Донецької області у зв'язку з цим буде відкладено, а на перший план вийде утримання захопленого на півдні. Це можна назвати переходом до нової фази війни", – констатує Денис Попович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Туреччині відповіли на пропозицію РФ з виробництва Bayraktar.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини