Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія хоче вимагати екстрадиції ветерана дивізії "Галичина"
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія хоче вимагати екстрадиції ветерана дивізії "Галичина"

Росія має намір вимагати видачі ветерана дивізії "Галичина" Ярослава Гунька

18 жовтня 2023, 16:55
Поділіться публікацією:

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив опрацювати звернення до Канади та Інтерполу для екстрадиції колишнього ветерана дивізії "Галичина" Ярослава Гунька, якого вітав парламент Канади. Про це, як повідомляють "Коментарі", повідомляють росЗМІ.

Росія хоче вимагати екстрадиції ветерана дивізії "Галичина"

Ярослав Гунько в канадському парламенті

За словами Шойгу, Росія підозрює Ярослава Гунька у скоєнні військових злочинів проти "мирного радянського населення" на території Львівщини. Йдеться, на думку Шойгу, про знищення поляків та євреїв.

"Гунько має понести відповідальність за свої криваві злочини повною мірою", — заявляє Шойгу.

Нагадаємо, що члени дивізії "Галичина" не були членами ордена СС. Більше того, вони не могли бути ними, оскільки належали, з погляду нацистів, до расово неповноцінних слов'ян. Дивізія, як і інші інонаціональні формування Третього Рейху, сформована у межах відомства Гіммлера носила приставку "зброї СС" , що вказує на те, що учасники формування не є членами СС.

Формування добровольчої дивізії населення Галичини зустріло з ентузіазмом і на збірні пункти в 1943 році з'явилося 80 тисяч осіб, 13 з яких встали в стрій. Основний мотив, який рухав галичанами, які пережили два роки більшовицького терору, — бажання вступити в бій із СРСР. Крім того, галичани сподівалися на те, що дивізія стане основою для формування української армії у разі створення української держави, як це сталося у 1918 році з Легіоном Українських Січових Стрільців.

Польща звинувачує членів дивізії у знищенні польського села Гута Пеняцька, а Словаччина – в участі у придушенні антинацистського повстання у 1944 році.

Незважаючи на домовленості західних союзників та СРСР про видачу колаборантів, бійці "Галичини" не були видані Радянському Союзу, оскільки вони відмовилися визнавати себе радянськими громадянами. Натомість вони наголосили, що вони є громадянами довоєнної Польщі.

Радянський Союз вже після Другої світової не зміг довести причетність дивізії "Галичина" до військових злочинів та домогтися видачі її ветеранів СРСР.

2016 року парламент Польщі кваліфікував дії солдатів дивізії проти польського населення як геноцид. Верховний суд України в 2022 році ухвалив, що символіка дивізії не може вважатися нацистською.

Тим часом, російська армія націлилася на велике місто: хочуть його захопити.

Валенса назвав, що завадило Росії напасти на Польщу.

А експерти розповіли, чим може бути незадоволений Пекін.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

morrison

18 жовтня 2023, 16:17

Константин, шо ты мелешь? "Дивізія, як і інші інонаціональні формування Третього Рейху, сформована у межах відомства Гіммлера носила приставку "зброї СС" , що вказує на те, що учасники формування не є членами СС." – это ржака, конечно. Можешь этот тезис на заседании кнессета двигануть!:) Ваффен-СС – это вооруженные формирования, в отличие от обычных "гражданских" охранных отрядов НСДАП. И все они нацистские преступники, от галычыны до валлонии


Новини