Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія готується підірвати дамбу Каховської ГЕС: чи реальний такий сценарій – що може стримати агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія готується підірвати дамбу Каховської ГЕС: чи реальний такий сценарій – що може стримати агресора

Окупанти бояться, що ЗСУ їх наздоганятимуть, швидко налагодять переправу в районі Каховської ГЕС та перенесуть театр воєнних дій на лівий берег Херсонщини

21 жовтня 2022, 12:15 comments3106
Поділіться публікацією:

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що росіяни, яких тіснять ЗСУ на Херсонщині, ймовірно, готуються підірвати дамбу Каховської ГЕС. У свою чергу президент України Володимир Зеленський зазначив, що всі світові лідери повинні дати Росії зрозуміти, що теракт на Каховській ГЕС дорівнюватиме застосуванню зброї масового ураження. На його думку, світ має реагувати превентивно. Наскільки велика ймовірність такого підриву? Про що говорять події, що розвиваються зараз на півдні України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія готується підірвати дамбу Каховської ГЕС: чи реальний такий сценарій – що може стримати агресора

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Противник розуміє, що йому на півдні – кінець

Ветеран російсько-української війни, керівник військового відділу фонду "Повернися живим" Андрій Римарук пояснює:

"Справді, є факт замінування Каховської ГЕС, що підтверджує розвідка та перші особи країни. Схоже, противник розуміє, що на півдні йому – кінець. Він із останніх сил стримує наш наступ, намагається максимально евакуювати військову техніку, якої у росіян уже залишилося мало. Роблять все підло, за традиційною російською традицією, прикриваючись мирним населенням. Кожне переправлення військової техніки з правого берега Дніпра на лівий супроводжувалося нашим обстрілом. Противник зазнав великих втрат. І не вигадав нічого кращого, ніж оголосити масову евакуацію".

На думку Андрія Римарука, з дня на день ми побачимо, як йтиме військова техніка окупантів під прикриттям живого щита з мирних громадян.

"Такий крок як мінування Каховської ГЕС – вимушений захід. Окупанти бояться, що ми їх наздоганятимемо, швидко налагодимо переправу в районі Каховської ГЕС та перенесемо театр воєнних дій на лівий берег Херсонщини, – зазначає експерт. – Поки що складно сказати, чи підриватимуть вони ГЕС. На даний момент це виглядає швидше, як психологічний, стримуючий фактор для наступних ЗСУ. Що, зрозуміло, не зупинить настання. Як, гадаю, зрозуміло й самим окупантам, що вони таким підривом ударять і по собі. Лівий берег – дуже пологий. Беремо будь-яку топографічну карту – і бачимо, що підрив Каховської ГЕС затопить, зокрема, місто Олешки (колишній Цюрупинськ). Це дуже велика територія".

Підрив дамби практично повністю закриває технічну можливість водопостачання Криму Північно-Кримським каналом

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович наголошує, що окупанти могли б замінувати основні переправи через Дніпро, щоб підірвати їх під час відступу. Після чого – закріпитися на лівому березі та не дозволити ЗСУ розвивати наступ до моря та до Кримських перешийків.

"Тоді нашим довелося б форсувати досить широке тут русло Дніпра, діючи під вогнем. Плюс – російські війська змогли б обстрілювати та руйнувати сам Херсон, – пояснює експерт. – Це один із сценаріїв, до якого може входити і мінування греблі Каховської ГЕС. Але можливий підрив спричинив би затоплення великих територій у Херсонській області та підтвердження образу Росії як держави-терориста, що залишає за собою випалену землю".

Денис Попович припускає, що ймовірність реалізації такого сценарію залежить від поведінки російських військ зараз чи надалі.

"За логікою, вони мають відійти вглиб області, на кілька десятків кілометрів на південь від течії Дніпра, щоб самим не потрапити під розлив, – каже експерт. – Поки що такого не спостерігається, незважаючи на явну інформаційну підготовку до "жесту доброї волі". Російські війська, навпаки, зміцнюються на правобережжі, перекидаючи туди мобілізованих. І другий момент – підрив дамби практично повністю закриває технічну можливість водопостачання Криму Північно-Кримським каналом. Наскільки це входить у плани Кремля – велике питання. Проте сценарій мінування та підриву ГЕС є цілком реальним – і не дивно, що українське керівництво намагається привернути до цього увагу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – тривожні заяви білоруського диктатора Лукашенка та Генштабу ЗСУ: чому загроза вторгнення з РБ зросла в рази.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Дадон

23 жовтня 2022, 08:26

Полная брехня и опиум для народа Украины. Через пол года уже Николаев и Одесса будут нашими городами. Что тогда запоете?Нужно Черное море взорвать чтобы оно затопило Турцию?


Новини