Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія чекає від Ірану на новий пакет озброєння: як реагувати Україні та Заходу, щоб зірвати поставки
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія чекає від Ірану на новий пакет озброєння: як реагувати Україні та Заходу, щоб зірвати поставки

З одного боку, Україні потрібно посилювати ефективність ППО, а з іншого боку, шукати вразливі місця Ірану

7 грудня 2022, 16:55
Поділіться публікацією:

З'явилася інформація, що РФ замовила в Ірану нову партію озброєння – сотні ракет та дронів. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як Україні та цивілізованому світу реагувати на цю загрозу.

Росія чекає від Ірану на новий пакет озброєння: як реагувати Україні та Заходу, щоб зірвати поставки

Безпілотники. Фото: з відкритих джерел

Потрібно працювати з Китаєм та шукати вразливе місце Ірану

Політолог Володимир Цибулько вважає єдиним дієвим способом тиску на Іран для України – спільні зусилля разом із Ізраїлем.

"І Іран, і Росія тепер – ручні пекінеси Китаю загалом і Сі Цзіньпіна зокрема. З Сі розмовляє Байден. Без волі Сі озброєння з Ірану не потрапило б до України", – пояснює експерт.

На його думку, паралельно потрібно насичувати бойові порядки ЗСУ засобами протиповітряної оборони – від бригадного рівня та вище. Без ефективного застосування ППО навряд чи агресор зупиниться у застосуванні іранських дронів, зазначає Володимир Цибулько.

Він також упевнений, що потрібно шукати вразливе місце Ірану. Таким уразливим місцем, зазначає політолог, є історія зі збитим іранцями 8 січня 2020 літаком Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України (МАУ)", який виконував плановий міжнародний рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Авіалайнер був знищений двома ракетами "земля-повітря", випущеними з бази ВПС Ірану, приблизно через три хвилини після зльоту. Загинули всі 176 осіб, що знаходилися на його борту, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу (громадяни Ірану, Канади, Великобританії, Німеччини, Швеції, Афганістану та України).

"Настав час активізувати тиск на цю тематику разом із країнами, чиї громадяни загинули під час цього теракту, – вважає Володимир Цибулько. – Насамперед із Канадою".

Україні варто розробити свій проект резолюції в ООН – про реагування на спонсорування Іраном злочинного режиму у РФ

Політолог-міжнародник, експерт Фонду громадянської дипломатії Георгій Кухалейшвілі поділився такою думкою:

"Постачання ракет і дронів з Ірану до Росії можна зірвати, якщо посилити санкції проти Ірану настільки, щоб комерційна вигода, яку режим аятол витягує з торгівлі зброєю, була незначною порівняно з негативними наслідками для економіки".

На думку експерта, поведінка Тегерана не піддається здоровому глузду. Країна переживає глибоку соціально-економічну та політичну кризу, ставлення іранських громадян до власного уряду вкрай вороже. Якщо стан справ в Ірані стане ще гіршим, то протести ще довго триватимуть, прогнозує Георгій Кухалейшвілі. А воно точно погіршиться, якщо Тегеран продовжить ігри з Москвою.

"Україні варто розробити свій проект резолюції в ООН – про реагування на спонсорування Іраном злочинного режиму в РФ за сприяння агресії проти суверенної держави. Міжнародне співтовариство має усвідомити, що Іран, а також Білорусь, є учасниками військових злочинів Росії – і заслуговують на окремі санкції. США та Ізраїлю, які мають дуже непрості відносини з Іраном, є, що запропонувати Україні для захисту нашого повітряного простору від іранських ракет і дронів. Ці країни просунулися в галузі протиракетної оборони та нещодавно створили інноваційні мобільні комплекси для знищення ворожих дронів, аж до застосування лазерів. Те, що 20 років здавалося фантастикою, тепер цілком реально і Україна зможе скоротити кількість влучень РФ по об'єктах енергетичної та цивільної інфраструктури", – вважає експерт.

Однак, акцентує він, все впирається у грошове питання, оскільки комплекси "Петріот" чи "Залізний купол" – недешеве задоволення. І американцям та ізраїльтянам доведеться розщедритися на допомогу Україні.

"Інше питання — Ізраїлю не вигідно сваритися з Росією, т.к. у відповідь на постачання озброєнь в Україну російські військові в Сирії можуть отримати команду збивати ізраїльські винищувачі, які систематично завдають авіаударів по військових об'єктах іранських військових у цій країні", – пояснює Георгій Кухалейшвілі.

Іранці, як і росіяни певною мірою фаталісти

Політичний експерт Валентин Гайдай нагадує – про те, що РФ планує замовити (а то й уже замовила) нові дрони балістичні ракети в Ірану, писали ще місяць-півтора тому. Потім ця новина принишкла. І ось знову з'явилася без посилання на офіційні джерела.

"Зрозуміло, що ні Тегеран, ні Москва не підтверджуватимуть, що підписали якісь контракти. Але їхня військово-технічна співпраця, швидше за все, буде продовжена, – вважає експерт. – Наші захисники вже зазначають, що у росіян з'явилися не лише іранські дрони, а й каски, інша амуніція. Подейкують про снаряди з Північної Кореї. Не кажучи вже про запаси боєприпасів та військової техніки з Білорусі".

На думку Валентина Гайдая, у відповідь на іранську допомогу у війні проти України РФ може допомогти офіційному Тегерану придушувати протести. Або передати технології, які дозволять Ірану закінчити розробку ядерного озброєння протягом найближчих років.

"На іншій шальці терезів – більш ніж можлива жорстка "відповідь" з боку Заходу та Ізраїлю на спроби Ірану ядерно озброїтися, – наголошує експерт. – Президент США Джо Байден раніше обмовився, що не виключає військового вирішення ситуації з Іраном, якщо буде зрозуміло, що той – на шляху створення ядерної зброї. Навряд чи осторонь залишиться Ізраїль. Думаю, у Тегерані розуміють ці ризики. Втім, іранці, як і росіяни певною мірою фаталісти. І ніхто не знає, яке рішення буде ухвалено в результаті, особливо у ситуації, коли режими розуміють загрозу своєму існуванню".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія готується до другої хвилі мобілізації. Чи наважиться Кремль піти на такі заходи? Які можуть бути наслідки усередині РФ? Із цими питаннями звернулися до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини