Головна Новини Суспільство Війна з Росією Рік повномасштабної війни в Україні: головні підсумки та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Рік повномасштабної війни в Україні: головні підсумки та прогнози

Завдяки грамотним тактичним діям Україна не тільки вистояла проти повномасштабного вторгнення, а й почала знищувати переважаючі сили загарбників

24 лютого 2023, 13:17 comments1240
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 24 лютого 2023 року, виповнюється рівно рік від початку широкомасштабної російської агресії проти України. Глава української держави Володимир Зеленський звернувся до співвітчизників із потужним посланням, а експерти поділилися з виданням "Коментарі" головними висновками та прогнозами через рік відкритого вторгнення.

Рік повномасштабної війни в Україні: головні підсумки та прогнози

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Україна не потрапила в нокаут, хоч і побувала у нокдауні

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин розмірковує так:

"Якщо використати боксерську термінологію, Україна не потрапила в нокаут, хоч і побувала у нокдауні. Перші дні-тижні вторгнення стали шоком. Було дуже тяжко. Ворог зумів окупувати чимало території, ми пережили масовані обстріли. Але українці – і військові, і цивільні – не здригнулися. Ми змогли витримати удар, зібратися з силами – і почати контратакувати".

При цьому, наголошує експерт, воювали ми з переважаючими силами супротивника — як у чисельності солдатів, так і в озброєнні (авіація, артилерія, військово-морський флот, танки, ракети).

"Проти нас стояла армія, яку називали другою у світі. Але ми вистояли! Завдяки грамотним тактичним діям ми почали знищувати ці переважаючі сили загарбників. Заманювати в вогневі "мішки", спалювати колони, що рухаються, збивати літаки, ракети. Підтверджені втрати, які зазнали через рік агресії росіяни (знищено майже 147 тисяч особового складу, понад 3,3 тис. танків, понад 6,5 тис. бронемашин, майже по 300 літаків та вертольотів, понад дві тисячі артсистем та під 500 РСЗВ, більше 2 тисячі безпілотників, під 900 крилатих ракет, 18 кораблів і катерів) говорять самі за себе. Втопити той самий флагман Чорноморського флоту, ракетний крейсер Москва – це серйозний успіх. Крім того, ЗСУ за рік звільнили більшу частину зайнятих противником територій. Усю північ, значну частину Харківської та Херсонської областей, відбили дещо на Луганщині та Донеччині, деокупували Херсон", – наголошує Влад Волошин.

За його словами, обидві сторони за рік повномасштабної війни здобули важливий та цінний досвід. При цьому Україна намагається перемогти, використовуючи одні фактори (сучасне озброєння, стійкість та відвагу наших людей, підтримку союзників), а Росія робить ставку на інші (перевага у кількості особового складу, озброєнь та техніки).

"Перемогти кількістю Україна зі зрозумілих причин не зможе, – зазначає полковник. – Але ми, безперечно, переможемо – завдяки новій (професійній, загартованій у боях!) армії, новому озброєнню, сучасній стратегії та тактиці, безпрецедентній підтримці партнерів. Звичайно, нам було, є і буде тяжко. Ми входимо в другий рік повномасштабної війни, в десятий рік власне російської агресії (адже все почалося в лютому-2014 у Криму). Але за цей час у нас з'явилася ціла когорта військових, загартованих на полі бою. Бойові офіцери, сержанти, генерали, досвідчені бійці. Немає сумнівів, що ми продовжимо захищати та звільняти свою територію. Деокупуємо всю Україну. Союзники продовжуватимуть постачати нам нове озброєння – танки, артилерію, засоби ППО. Сподіваємося, що отримаємо бойову авіацію, далекобійні ракетні системи. Важливо, що за рік ми не зламалися, а загартувалися. І перемога точно буде за нами!".

Окупанти розраховували повторити кримський сценарій 2014 року

На думку голови Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичного консультанта Сергія Бикова, рік героїчного спротиву України показує, що росіяни абсолютно не розуміли характеру українців та українського керівництва, коли планували повномасштабне вторгнення.

"Очевидно, окупанти розраховували повторити кримський сценарій 2014 року, але зіткнулися з небаченим раніше опором. Замість квітів вони отримали коктейлі Молотова, а весільні фотографи дронами коригували роботу артилерії по загарбникам. Подібного рашисти точно не чекали, як і не очікували, що президент, уряд, парламентарі залишаться у Києві", – наголошує експерт.

Те, що цивілізовані країни відмовилися миритися з новими актами агресії Кремля для Путіна також стало несподіванкою, упевнений Сергій Биков.

"Кремлівський режим звик шантажувати світ війною, як це було, коли росіяни робили акти агресії в Сирії, Грузії, Криму і таке інше. Але цього разу світ відмовився йти на поводу у диктатора – і відповів санкціями, ізоляцією Росії та всеосяжною підтримкою України. Та й Україна виявила глобальне лідерство, – наголошує експерт. – Сьогодні саме наша країна формує світовий порядок денний, архітектуру глобальної безпеки та принципи взаємодії держав".

Підсумком року відкритої війни Росії проти України можна назвати формування справжньої суб'єктності України на геополітичній арені, побудову в майбутньому нової економіки та якісно нового рівня життя, констатує Сергій Биков.

"Червоні лінії", про які говорили раніше американці та європейці, давно перейдені

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук підсумки року повномасштабної війни розбив на умовні групи.

Перший підсумок – внутрішньоукраїнський. Україна, пояснює він, вистояла, зберегла єднання, загартувала дух, вірить у перемогу (демонструють усі соцопитування) та – перемагає. На такий позитивний підсумок працювали і керівництво країни, і ЗСУ, і всі, хто так чи інакше включився у боротьбу з російською агресією.

Другий підсумок – міжнародний. Україна, за словами Ярослава Романчука, зуміла згуртувати довкола себе основних стейкхолдерів (зацікавлений бік) світу, противників Росії.

"Це тривало весь рік, продовжується і зараз, – зазначає експерт. – Ті "червоні лінії", про які говорили раніше американці та європейці, давно перейдені. І війна на території України сприймається всім демократичним світом як війна за Західну цивілізацію, за ті цінності, на яких ґрунтується ЄС, США, Канада, Великобританія тощо. Продемонструвавши неймовірну стійкість та мужність, Україна, де-факто, стала членом Євросоюзу та НАТО. Ще рік тому про таке ми не могли й мріяти. Україна зуміла подолати недовіру партнерів, нівелювати зусилля тих величезних ресурсів, які Росія роками кидала на те, щоби зупинити європейську та євроатлантичну інтеграцію України".

Третій результат стосується організації економіки та тилу.

"Тут, на жаль, взяла гору інерція, консервативний (у поганому сенсі) підхід. Коли до кінця першого року повноцінної війни, по суті, відновився і набув нових потворних форм український номенклатурно-комерційний силовий схематоз. Більш ніж сумний сигнал, коли один із провідних бізнесменів України називає помилкою те, що він інвестував у свою рідну землю. Це діагноз тієї правової регуляторної системи, на яку зробила ставку держава. Дії уряду, певні рішення парламенту завдали економіці України збитків, яких можна було уникнути, переведи її компетентно та ефективно на рейки воєнного часу", – упевнений Ярослав Романчук.

Четвертий підсумок (він прогноз) – перемога, безумовно, буде за нами.

"Явні прояви цього побачимо у другій половині 2023 року, – прогнозує експерт. – На повну потужність запускаються заводи країн НАТО, виготовляючи необхідні для російської поразки боєприпаси та озброєння. Незабаром це все опиниться на полі бою, наближаючи вихід ЗСУ на межі 1991 року. І це буде перший етап перемоги України та союзників над імперією зла. Потім розпочнеться другий етап (вибудовування нової системи глобальної безпеки), для реалізації якого будуть потрібні вже інші методи та інструменти, працювати над чим необхідно вже сьогодні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як рік широкомасштабної війни РФ проти України змінив розстановку сил у світі: чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

lera

24 лютого 2023, 16:13

Мур. Ищу парня который будет меня трахать) Парни скорострелы мимо) Я хочу удовлетворять все свои потребности и чтобы парень лизал все мои дырочки и давал в ротик. Написать в приват:----- https://e.vg/lera98


Новини