Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ почала зривати зернову угоду, яку сама ж і підписала – чи потрібні Україні такі ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ почала зривати зернову угоду, яку сама ж і підписала – чи потрібні Україні такі ризики

Жодна угода з країною-агресором не є гарантією безпеки, доки триває війна

23 липня 2022, 14:52 comments1609
Поділіться публікацією:

Укладена у Стамбулі 22 липня угода про відкриття зернового коридору через Чорне море, деякі подробиці функціонування якої повідомив у вечірньому зверненні 22 липня президент Володимир Зеленський, не несе військових загроз для України. Висадка російського десанту під приводом функціонування цього коридору зовсім нереальна. На цьому наголосив глава української розвідки Кирило Буданов в ефірі українського телемарафону. Чи справді оприлюднена угода дає підстави говорити, що розблокування трьох українських портів не несе військових загроз? Як це співвідноситься з ракетними ударами 23 липня Одеським портом? Чи є загроза для портів Південний та Чорноморськ, про які також йдеться в угоді? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

РФ почала зривати зернову угоду, яку сама ж і підписала – чи потрібні Україні такі ризики

Ракетні удари. Фото: з відкритих джерел

Якщо сьогоднішній удар по Одеському порту – це спроба зриву зернової угоди, слід все припиняти, навіть не починаючи

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко наголошує, що поки йде війна, ризики нікуди не подінуться.

"Вони існують у будь-якій ситуації, доки не буде досягнуто якихось результатів саме щодо мирних домовленостей (а не просто угод про зерновий коридор) – і не буде це юридично оформлено на міжнародному рівні. Проте ризик, зокрема зі створенням зернового коридору, має бути контрольованим, прогнозованим. І у разі потреби – мають бути можливості припиняти відхилення від домовленостей", – пояснює генерал.

У цьому ключі, продовжує Ігор Романенко, можливість виконання домовленостей досі є. І для нас вона важлива.

"Україна у стані війни, економіка – у тяжкому стані. Треба йти на обдумані ризики, які у разі потреби можна нівелювати. І наші Військово-морські сили, ЗСУ загалом, певен, готові до цього, – наголошує генерал. – Якщо сьогоднішній удар по Одеському порту – це спроба зриву зернової угоди, слід усе припиняти, навіть не починаючи. Якщо є перспектива зберегти домовленості в силі, слід робити саме це, враховуючи всі ризики".

Росіяни ставлять собі завдання зірвати укладені у Стамбулі угоди

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна – Тарас Березовець – міркує так:

"Безумовно, зернова угода та часткове розмінування портів створює небезпеку (говоримо відверто) тих чи інших дій з боку росіян. Але тут швидше можна говорити про диверсійні дії. Навряд чи вони наважаться з огляду на наявність у Військово-морських сил України протикорабельних ракет "Гарпун" та "Нептун" на десантну операцію. Проте диверсії виключати не можна. Бойові плавці, захід ближче до акваторії підводних човнів і так далі".

Щодо сьогоднішнього ракетного удару росіянами по Одеському порту – це звичайна російська тактика, запевняє експерт.

"Підписали угоду – і одразу вдарили по одному з портів, що в ньому фігурують. Демонстративно показують, що їм начхати на будь-які домовленості, на будь-які норми моралі. Що вони й надалі тероризуватимуть українське населення, знущатимуться міжнародним правом", – зазначає Тарас Березовець.

Він звертає увагу, що тероризують росіяни насамперед російськомовні міста. На Донбасі, Харкові, Одесі. Така собі помста місцевому населенню через те, що не захотіло прийняти "російський світ".

"Прогнозую продовження обстрілів. Причому швидше за все прилетить також до Південного та Чорноморська. Думаю, росіяни ставлять собі завдання зірвати укладені у Стамбулі угоди, – каже Тарас Березовець. – Але зробити це так, щоб саме Україна відмовилася їх виконувати. Тобто нас спеціально провокують, підштовхують до виходу їхніх домовленостей".

Читайте на порталі "Коментарі" — попит на газ зростає: як стимулювати видобуток в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини