Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ не припиняє удари ракетами та дронами: про що це говорить – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ не припиняє удари ракетами та дронами: про що це говорить – чого чекати далі

Росіяни продовжують переслідувати ту саму мету, що і коли били по енергетичній інфраструктурі – максимально ускладнити життя українцям, завдати якогось психологічного удару

3 травня 2023, 14:52
Поділіться публікацією:

Останній місяць весни розпочався для України з російських ракетних ударів та дронових атак. У свою чергу, Україна продовжує підготовку до контрнаступу. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували те, що відбувається, а також спрогнозували, чого очікувати в найближчому майбутньому в ракурсі російсько-української війни.

РФ не припиняє удари ракетами та дронами: про що це говорить – чого чекати далі

Іранські безпілотники. Фото: з відкритих джерел

Складається враження, що росіяни, які бояться майбутнього контрнаступу ЗСУ, намагаються знайти якісь зосередження техніки чи військ

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Справді, ворожі ракетні атаки та удари дронами останнім часом спостерігаються по всій території України. Таке враження, що росіяни, які бояться майбутнього контрнаступу ЗСУ, намагаються знайти якісь осередки техніки чи військ. Але поки що знаходять, в основному, житлові будинки. Схоже, ракети летять досить низько і просто потрапляють у верхні частини багатоповерхівок. Так було, наприклад, у Слов'янську, в Умані. Очевидно, противник цілив у деякі об'єкти, мабуть, які є у цих районах. Не хочеться вірити, що били цілеспрямовано по житловим будинкам".

На думку Тетяни Попової, недавній удар росіян по хімзаводу у Павлограді, де розташоване старе сховище ракетного палива, був скоріше для галочки. Вона нагадує, що коли у Харкові окупанти потрапили по магазину феєрверків, то потім довго раділи, розповідаючи, як вибухають боєприпаси.

"Так, схоже, і у випадку із Павлоградом, – вважає експерт. – Давно було відомо, що на одному із тамтешніх заводів зберігаються неутилізовані речовини. І що це може стати однією з цілей ворога – заради піару. Зрозуміло, що нову військову техніку чи боєприпаси там ніхто не зберігав би".

Що ж до очікувань, то вони, зазначає Тетяна Попова, пов'язані з майбутнім контрнаступом ЗСУ.

"Сподіваюся, нам, як мінімум, вдасться звільнити вихід до Азовського моря", – каже вона.

Україні життєво необхідно отримати гарантії безпеки до того, як ми вступимо в НАТО

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль вважає, що нова хвиля ракетних та дронових атак сигналізує, що Росія визнає свою слабкість, програш на полі бою. Слабкий рівень підготовки своїх військових.

"Удари з неба, нічні, несподівані повинні мати певний ефект, переслідувати певні завдання. Наприклад, ураження найважливіших цілей. Але таке враження, що росіяни продовжують переслідувати ту саму мету, що і коли били по енергетичній інфраструктурі – максимально ускладнити життя українцям, завдати якогось психологічного удару. Але після того, як у нашій країні понад рік триває війна, цивільне населення по-іншому ставиться до всього. Висновки щодо РФ зроблено. Наш моральний дух дуже зміцнився. І ракетні атаки не несуть психологічного ефекту, на який, можливо, розраховує агресор. Водночас ми зазнаємо втрат, гинуть мирні люди", – зазначає Катерина Коваль.

Подібні ракетні та дронові удари, на її думку, лише зміцнюють Захід у розумінні, що Україні потрібна підтримка далекобійних ракет і літаків, що нам необхідно більше систем ППО.

"На полі бою ми маємо очевидні успіхи. Якщо контрнаступ ЗСУ так багато обговорюється, зокрема в РФ, у країнах демократичного світу, це свідчить про те, що ми рухаємось у правильному напрямку. Що наша армія зміцнилася, що успіхи були, є і будуть", – наголошує експерт.

Продовжуємо, наголошує вона, роботу і на міжнародному фронті. Адже, крім військової, нам потрібна підтримка у політико-дипломатичному, економічному, гуманітарному плані.

"Ми вже презентували Київську угоду безпеки, а також Формулу миру президента Зеленського, де чітко визначили своє бачення справедливого миру. Зрозуміла паралель, що безпека України означає безпеку і для Європи, і для всього світу. І що РФ – держава-терорист, знешкодити яку – завдання всіх країн, які вважають себе цивілізованими та бажають жити спокійно. Відповідно – потрібна нова, ефективна система глобальної безпеки, – пояснює Катерина Коваль. – А Україні життєво необхідно отримати гарантії безпеки (наприклад, шляхом укладання двосторонніх договорів із низкою країн) до того, як ми вступимо в НАТО. У липні, на саміті Альянсу у Вільнюсі, ми чекаємо на чіткі меседжі від представників НАТО. І зараз триває потужна робота щодо відповідних гарантій для України. Думаю, саме про це візит президента Зеленського 3 травня до Фінляндії, яка стала нещодавно 31-м членом НАТО".

Читайте також на порталі "Коментарі" — масштабний витік даних Пентагону: Володимир Зеленський зізнався, чи мав відверту розмову з Білим домом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини