Головна Новини Суспільство Війна з Росією Рада визнала ПВК Вагнер злочинною організацією: про що це говорить – які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада визнала ПВК Вагнер злочинною організацією: про що це говорить – які будуть наслідки

Україна сподівається, що визнання ПВК Вагнер злочинною організацією підхоплять й інші країни

7 лютого 2023, 10:27 comments3424
Поділіться публікацією:

Верховна Рада визнала ПВК "Вагнер" міжнародною злочинною організацією, а приватні військові компанії РФ — терористичними організаціями. Про що свідчить це рішення? Чому прийнято лише зараз? Які будуть наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Рада визнала ПВК Вагнер злочинною організацією: про що це говорить – які будуть наслідки

Вагнерівці. Фото: з відкритих джерел

Незабаром варто чекати на визнання пригожинської організації злочинною все більшою кількістю країн

Член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова нагадує, що наприкінці січня ПВК "Вагнера" була визнана в США транснаціональною злочинною організацією.

"Якщо вже на Заході приймають такі рішення, акцентуючи, що "вагнерівці" скоюють військові злочини не лише в Україні, а й у всьому світі (Сирія, Африка і так далі), то було б дивно, якби наша країна не визнала цю ПВК злочинною", – пояснює експерт.

Вона також звертає увагу, наскільки багато з'явилося перебіжчиків із цієї організації. На тому ж Заході то один, то інший дають шокуючі зізнання: як працює ПВК "Вагнера", як страчує людей без суду та слідства, як змушують зеків йти на вірну смерть під загрозою розстрілу.

"Чаша терпіння і на Заході, і в Україні – переповнилася. І бачимо результат, – зазначає Тетяна Попова. – Думаю, незабаром варто очікувати на визнання пригожинської організації злочинною все більшою кількістю країн".

Основна мета, яку переслідує українська влада – задати міжнародний тренд щодо цієї ПВК

Політолог Дмитро Воронков розмірковує так:

"Подібне рішення безпосереднього з українського боку особливого значення не матиме. Ми і так перебуваємо у стані війни з РФ. Війни, у якій ПВК "Вагнер" бере безпосередню участь. У разі потрапляння в полон і небажання повертатися до РФ за обміном, "вагнерівці" і так у нас потрапляють під суд. Набагато цікавішим був би колективний тренд. Якщо б дана ПВК отримала тавро терористичної, злочинної – від усього цивілізованого світу. І тут Україна, звісно, мала зробити свій хід".

На думку політолога, після того, як у США наприкінці січня визнали ПВК "Вагнера" міжнародною злочинною організацією, Україна, звісно, не могла залишатися осторонь.

"Основна мета, яку має українська влада (і це абсолютно вірно) – задати міжнародний тренд щодо цієї ПВК. Що призведе до її ослаблення в міжнародному сенсі, а також до притягнення відповідальності "вагнерівців", які скоїли військові злочини, причому не лише в Україні. Учасники цієї ПВК стають тепер практичними невиїзними зі своїх країн. Їх цілком можуть заарештувати десь за кордоном, після чого на них чекає міжнародний трибунал або видача Україні, – пояснює Дмитро Воронков. – Що створює демотивацію для найманців (як тих, що вже є частиною цієї компанії, так і подумують про вступ до її лав). Мова, природно, не йдеться про зеків, у яких немає особливого вибору. Розмова скоріше про професійних військових, які не хочуть опинитися у міжнародному розшуку. Що може скоротити поповнення рядів цієї ПВК з боку саме профі".

Крім того, продовжує Дмитро Воронков, у разі визнання цієї організації злочинною, терористичною якомога більшою кількістю країн, це вдарить по її ресурсах — і військово-технічним, і фінансовим, розкиданим по різних державах. Постачання зброї такої організації тепер дорівнює співпраці з терористами. І це зупинить багато компаній, які раніше готові це робити.

"Відповідно – прийнято правильні рішення, які завдають ударів по "вагнерівцям" загалом та їх ватажку Пригожину зокрема", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Кремлі знову зіпсують через постачання зброї Україні: про що це говорить.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини