Головна Новини Суспільство Війна з Росією ПВК «Вагнер» продовжує набирати вагу в РФ: чого в майбутньому чекати від Пригожина та його міні-армії
commentss НОВИНИ Всі новини

ПВК «Вагнер» продовжує набирати вагу в РФ: чого в майбутньому чекати від Пригожина та його міні-армії

Усі найважчі завдання, які є на східному фронті, включаючи атаки на Бахмут, зараз доручено ПВК «Вагнер»

23 грудня 2022, 14:08
Поділіться публікацією:

Стало відомо, що приватна військова компанія (ПВК) "Вагнер" під керівництвом російського бізнесмена Євгена Пригожина закуповує для війни в Україні в Північній Кореї (та, зрозуміло, все заперечує). А аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що керівник Пригожин намагається збільшити роль своєї компанії у військових операціях в Україні, щоб утвердитися як центральна фігура російської ультранаціоналістичної спільноти, яка підтримує війну. Чи є можливість розвалити цю ПВК? Чого в найближчому майбутньому чекати від Пригожина та його міні-армії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

ПВК «Вагнер» продовжує набирати вагу в РФ: чого в майбутньому чекати від Пригожина та його міні-армії

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

У країни-агресора не вистачає зброї, боєприпасів та військової техніки для чинної армії

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков пояснює, що всі ПВК виконують специфічні завдання, на які держава не може піти безпосередньо. Вони є у різних країнах – США, Європі (у Франції – це "Іноземний легіон"). Як правило, йдеться про держави, які мають геополітичні інтереси за межами своїх національних територій.

"Парадокс ситуації у тому, що у РФ приватні військові компанії заборонені. Однак та ж ПВК "Вагнер" не просто живе, а й процвітає. А все тому, що підтримується найвищим військово-політичним керівництвом. Саме тому знищити її неможливо", – вважає експерт.

Він зазначає, що всі найважчі завдання, які є на східному фронті, включаючи атаки на Бахмут, зараз доручено ПВК "Вагнер". І нерідко "вагнерівці" (якщо мова про найманців із бойовим досвідом, а не про завербованих зеків) показують певні вміння та навички в ракурсі ведення бойових дій.

За словами Олега Старікова, складно визначити, в якому вигляді пригожинське угруповання отримує озброєння – від збройних сил РФ, Нацгвардії чи ще якось. Передача озброєння завжди складний процес. Особливо, коли йдеться не про діючу армію, а про таку структуру як ПВК.

"Однак якщо така компанія знаходиться під "дахом" держави, вона може закуповувати озброєння через можливості служби зовнішньої розвідки, Головного розвідуправління Міноборони РФ. У тому числі – в інших країнах. Нині, схоже, обрали Північну Корею. Очевидно, у країни-агресора не вистачає зброї, боєприпасів та військової техніки для чинної армії. Ось відповідні розвідоргани допомагають. Роботу на ринку озброєнь, включаючи військово-технічне співробітництво, завжди займається розвідувальною спільнотою", – наголошує Олег Старіков.

Доля Пригожина запрограмована вже на внутрішнє силове протистояння через його позицію

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак зазначає:

"Пригожин фактично формує паралельну державі військову вертикаль, яка стає фактором утримання та розширення його особистого політичного впливу, затвердження нового місця у внутрішньовладних розкладах російської еліти".

Експерт упевнений, що діяльність ПВК була інспірована з персонального схвалення Путіна і відповідає традиційним чекістським уявленням про необхідність тотального контролю над армією, яка є потенційною загрозою для будь-якого нестабільного режиму.

"Пригожинська приватна армія тому і виступає фактично як путінська неоопричнина, яка страхує ризики для його режиму у разі дозрівання загрози серед військової еліти РФ. Остання, гадаю, на непублічному рівні усвідомлює всю згубність путінської політики. Приватна армія Пригожина – це ще додатковий страхітливий інструмент для боротьби з потенційною внутрішньою фрондою – олігархами, регіональними елітами, ліберальними чиновниками. Власне, це дає трохи непередбачувану загрозу майбутній громадянській війні в Росії", – вважає Олег Постернак.

Він припускає, що це розуміє частина російської силової та бюрократичної еліти, яку лякає популярність Пригожина. Тому не можна виключати можливі дії з метою його усунення за подальшого ослаблення Путіна.

"У будь-якому випадку, доля Пригожина запрограмована вже на внутрішнє силове протистояння через його позицію, яку він "відвоював" у президентському оточенні", – констатує експерт.

Пригожин позбавив державу Росія монополії на насильство та правосуддя

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов згоден з тим, що Пригожин завдяки своїй ПВК істотно збільшив свій вплив у російській політиці. Настільки, що може відкрито погрожувати олігархам чи вступати у відкриту конфронтацію з топ-чиновниками, наприклад, губернатором Петербурга – Бегловим. Може безкарно судити і стратити, відправляти до Європарламенту знаряддя вбивства.

"По факту, Пригожин позбавив державу Росія монополії на насильство та правосуддя. Таким чином, перетворює РФ у failed state (держава, що не відбулася)", – зазначає експерт.

Він наголошує, що в Росії відкрито говорять про підготовку партійного проекту під крилом Пригожина.

"А за фактом – він перетворюється на якийсь російський ІДІЛ, – вважає Олександр Леонов. – Я не впевнений, що зараз навіть Путін здатний просто та безболісно припинити діяльність ПВК "Вагнер", хоча Пригожина ненавидять і військові, і силовики. Більше того, взаємна симпатія та контакти Пригожина та Кадирова говорять про готовність обох до життя в Росії після Путіна. Відтак навряд чи ПВК "Вагнера" зупинять у самій РФ – навіть у разі фізичної ліквідації Пригожина".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін впав в істерику : в ISW розповіли, яке рішення Заходу розлютило диктатора.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини