Головна Новини Суспільство Війна з Росією Путін готує Росію до нової хвилі мобілізації: чому це може стати помилкою
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін готує Росію до нової хвилі мобілізації: чому це може стати помилкою

Масових заворушень у Росії не буде, але точно буде тихий та пасивний саботаж, почастішають випадки нападів на військкомати

31 грудня 2022, 14:10 comments1467
Поділіться публікацією:








Глава української розвідки Кирило Буданов стверджує, що у РФ 5 січня стартує нова хвиля мобілізації. Аналогічної точки зору (що на початку січня в Росії закриють кордони та оголосять нову хвилю мобілізації) дотримується міністр оборони України Олексій Резніков, закликаючи росіян уникати мобілізації, щоб урятувати своє життя. Чи наважиться Кремль на такий крок? Чи може це викликати хвилювання у самій РФ? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Путін готує Росію до нової хвилі мобілізації: чому це може стати помилкою

Мобілізація у Росії. Фото: з відкритих джерел

Глибинка РФ вже втомлюється воювати за Москву та Пітер

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, аналітик Петро Бурковський вважає, що, якщо нова хвиля мобілізації в Росії розпочнеться якраз після новорічних свят, це буде грубою помилкою Кремля. Втім, зазначає він, російська влада вже давно живе у створеній власноручно віртуальній реальності.

"Можливо, у Кремлі вважають, що єдиний спосіб уникнути поразки – зробити максимальну кількість населення причетними до злочинів. Можливо це просто спроба створити ілюзію. Однак у Росії всі ці рухи сприйматимуться з меншим ентузіазмом і підтримкою, – прогнозує експерт. – Заворушень не буде, але точно буде тихий та пасивний саботаж, почастішають випадки нападів на військкомати. А на Уралі, у Сибіру та на Далекому Сході, особливо в промислових містах, де люди ще працюють і не бачать потреби йти в армію, можуть бути рішучіші дії, щоб не допускати відправлення мобілізованих на фронт".

Глибинка вже втомлюється воювати за Москву та Пітер, пояснює Петро Бурковський. І в новому році ці міжрегіональні протиріччя в Росії тільки зростуть, якщо російська влада піде на нову масову хвилю мобілізації, прогнозує експерт.

Мобілізаційна хвиля незабаром принесе нове російське добриво на українську землю

Політтехнолог, боєць спецпідрозділу "Хорт" Олександр Кондратенко розмірковує так:

"Те, про що говорять Резніков та Буданов – актуально. Особливо з огляду на те, що в Міноборони РФ відкрито заявили про плани щодо збільшення збройних сил. Більше того, я впевнений, що мобілізація там і не припинялася.

На думку експерта, якщо у січні в Росії оголосять новий призов, це навряд чи призведе до масових протестів. Хвиля невдоволень якщо і буде, то дуже мала, вважає він. А інформаційно все це в країні-агресорі будуть глушити.

"Якщо подивитися на інформаційний простір РФ, то там триває підготовка народу до затяжної війни. Із масовим його залученням туди. Вся розпропаганда працює зараз на це, – наголошує Олександр Кондратенко. – На Далекий Схід навіть приходили платіжки, де на звороті – інформація про те, що робити у разі обстрілів, ракетних ударів тощо".

На думку політтехнолога, переворот у нинішній Росії навряд чи можливий. Але вплинути на ситуацію могли б тамтешні люди із солідними грошима, які зазнають нині колосальних збитків. Мільярдери стають мільйонерами і таке інше.

"Якщо хоча б 10% таких людей почнуть качати ситуацію зсередини, це зберегло б безліч життів і росіян, і українців. Але поки що таких тенденцій не проглядається, – зазначає експерт. – Тож мобілізаційна хвиля незабаром принесе нове російське добриво на українську землю. Шкода, що при цьому з нашого боку гинуть найкращі. Нас точно чекає ще один складний рік, але – тримаємо лад і віримо у краще!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — 2023 року у війні з РФ на Україну чекає переломний момент – чи продовжить агресор ракетний тероризм.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини