Головна Новини Суспільство Війна з Росією Псевдореферендуми, затягування війни, візи для росіян: як розуміти нові заяви Білого дому
commentss НОВИНИ Всі новини

Псевдореферендуми, затягування війни, візи для росіян: як розуміти нові заяви Білого дому

У США дають зрозуміти, що про швидке завершення війни в Україні говорити точно не доводиться, адміністрація Байдена натякає, що боротися буде з путінським режимом, але не з усією Росією

4 вересня 2022, 13:37 comments1003
Поділіться публікацією:

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі в інтерв'ю російському опозиційному телеканалу "Дощ" зробив низку заяв у ракурсі російсько-української війни. Так, за його словами, США, як і раніше, вважають, що РФ готується провести "референдуми" на зайнятих нею територіях України вже у вересні. Але не вбачають ознак того, що президент Росії Володимир Путін готовий покласти край війні проти України. При цьому Кірбі зазначив, що США не вважають за необхідне обмежувати у візах усіх росіян як покарання за вторгнення в Україну. Мовляв, не треба це перетворювати на війну з усім російським народом, який нібито не винен – санкції мають стосуватися конкретних осіб. Експерти проаналізували дані заяви спеціально для видання "Коментарі".

Псевдореферендуми, затягування війни, візи для росіян: як розуміти нові заяви Білого дому

Джон Кірбі, прес-секретар Пентагону (flickr.com/osdpa)

США натякають на можливо багаторічне продовження війни в Україні

На думку професора кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолога Ганни Малкіної, заяви Джона Кірбі говорять про те, що США мають бачення досить довгого продовження війни в Україні, можливо багаторічного.

"До цієї перспективи мають морально підготуватися й усі українці. Раніше ми вважали війну днями, зараз рахуємо місяцями, надалі, можливо, рахунок піде на роки, як це було, починаючи з 2014 року, з війною на Донбасі. Перспектива, звичайно, так собі, але нічого не вдієш", – зазначає експерт.

Якщо говорити за окремими заявами Кірбі, то всі вони, на думку Ганни Малкіної, є досить логічними, проте по кожному з них можна зробити низку зауважень.

"Проведення квазіреферендумів у частково окупованих Херсонській та Запорізькій областях у вересні, звичайно, може відбутися. Ми отримуємо новини про те, що підготовка до "волевиявлення" громадян ведеться, друкуються бюлетені, проводиться якась агітаційна робота. Однак відсутність контролю окупаційної влади над усією територією адміністративно-територіальних одиниць створить юридичну колізію, яка не дозволить повноцінно включити ці галузі до складу РФ, – пояснює політолог. – До того ж, "красивої картинки" про проведення "референдуму", яка була 2014-го в Донецьку та Луганську, також не вийде через проукраїнсько налаштоване населення на окупованих територіях півдня України чи тієї ж Харківщини. Звичайно, можна погрозами та шантажем загнати людей на виборчі дільниці і потім "любуватися" народною творчістю, намальованою та написаною на бюлетенях, але змусити прийняти "російський світ" не вийде. І окупаційна влада це добре розуміє".

Щодо заяви Кірбі про відсутність намірів Путіна завершити війну, то ознаки цього ми бачимо і самі, зазначає експерт.

"У РФ, – нагадує вона, – продовжується вербування чоловіків на війну, підтягується розконсервована техніка, риторика російської пропаганди стає радикальнішою. Однак у цій заяві Кірбі важливий акцент на суб'єктності Володимира Зеленського як верховного головнокомандувача щодо проведення переговорів з російським президентом. Білий дім дає чіткий сигнал, що тиснути на Зеленського ніхто не буде, а ось допомагатиме протистояти агресії – буде".

Питання про повну заборону видачі віз російським громадянам викликало неоднозначну реакцію і в ЄС, і в США, наголосила Ганна Малкіна.

"Передусім, – зазначає політолог, – не знайшла підтримки ідея про колективну відповідальність російського суспільства за злочини російської держави. Це взагалі дуже складне питання, яке не знайшло рішення навіть філософами. Чи може народ бути злочинцем? І так і ні. У результаті питанні віз США обрали індивідуальний підхід. При цьому, одного боку, ми чуємо заяви офіційних осіб про неправомірність відмови у візах усім громадянам РФ, з іншого – бачимо відмову у візах Лаврову та всієї російської делегації для участі у Генасамблеї ООН, причому у повному складі. Така сама ситуація відбувається і з отриманням віз росіянами в посольствах країн ЄС, наприклад, Німеччини, яка офіційно також не підтримала ідею про залізну завісу. Говорять одне, роблять інше. Це хороший знак. Адже нам важливий результат, а не формулювання і стурбованості".

Нинішня позиція Білого дому щодо віз для росіян викликає, м'яко кажучи, подив

Політтехнолог Віктор Таран прогнозує, що псевдореферендуми швидше за все будуть перенесені.

"Щоб їх провести на тимчасово окупованих територіях, росіянам необхідно було як мінімум отримати контроль над Луганською та Донецькою областями в їхніх адмінкордонах. Це не сталося і найближчим часом навряд чи станеться, вважає експерт. – А проводити референдуми на тимчасово окупованих шматочках – трохи не те, що хоче агресор. Тож, гадаю, тема "референдумів" у голові противника залишається, але її буде перенесено. Але, якщо Путін зрозуміє, що на фронті (у сенсі бойових дій) справи в окупантів – не дуже, тоді йому потрібна буде швидка перемога хоча б на політичному фронті. І в такому разі росіяни можуть педалювати тему псевдореферндумів. І проведуть їх, наприклад, у жовтні. Але перспективи їх проведення у вересні я не бачу".

Щодо неготовності Путіна покласти кінець війни – вона очевидна, впевнений Віктор Таран. Адже, за логікою Кремля, все йде за планом, все гаразд.

"Росіяни з початку широкомасштабного вторгнення в Україну, за різними оцінками, втратили близько 50 тисяч людей. А враховуючи скільки захопили території, скільки утримують, вони вважають, що воно того коштує. Путін точно готовий піти на певне перемир'я, але лише для того, щоб накопичити резерви, зрозуміти, як поводитися із Заходом, що робити з санкціями, провести чергову хвилі прихованої мобілізації, модернізувати армію. Тому що втрати у військовій техніці – колосальні: понад дві тисячі танків, майже 4,5 тисячі бойових бронемашин, понад 430 літаків та гелікоптерів і так далі. Закінчилися запаси високоточних ракет. Агресору точно потрібна перепочинок. Але не закінчення війни", – наголошує експерт.

Він нагадує, що своєї місії Росія (а її чітко оголосив Путін і не раз) не виконала – не знищила Україну як самостійну державу. І зупинятися точно не збирається.

"Свідченням чого є російські телеканали, де щодня про необхідність знищити Україну тими чи іншими словами говорять усілякі симоньяни та солов'єві. Мовляв, завдання так званої "спеціалізованої військової операції" не виконане, треба продовжувати. Так що в цьому сенсі Кірбі має рацію. І нам слід готуватися до тривалого протистояння, перебудовувати економіку на військові рейки, готуватися до дуже непростої зими. І чесно говорити про це громадянам", – наголошує Віктор Таран.

А ось з тим, що візи треба вводити точково, що росіяни не повинні страждати колективно, що це все Путін та його оточення, експерт з Кірбі не погоджується.

"Це якась двоїста позиція американців, – вважає Віктор Таран. – З одного боку, вони закликають Україну боротися до перемоги, підштовхують ЄС до більшої допомоги нашій країні та збільшення тиску на РФ. З іншого, коли мова зайшла про необхідність візових обмежень проти громадян країни-агресора (масово цю саму агресію тих, хто підтримує), США пішли у відступну. Мовляв, не хочемо звужувати простір для переговорних маневрів із Росією. Але якби в адміністрації Байдена справді хотіли залишити поле для таких маневрів, могли б піти шляхом, яким свого часу пішов Трамп, ставши президентом. А саме – запровадити обмеження на отримання віз для деяких країн. Чи не скасування віз, а обмеження. Залишивши можливість їх одержання певними категоріями громадян. Тими ж айтішниками, журналістами, громадськими активістами тощо. Такий крок щодо РФ був би цілком логічним. А нинішня позиція Білого дому щодо віз для росіян викликає, м'яко кажучи, подив".

Росіяни поспішають із "референдумами"

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе вважає, що заяви Кірбі слід розглядати у загальному військово-політичному контексті. Причому як у військовому, так і політичному сенсі ми знаходимося в процесі розвитку ситуації.

"Приміром, заяви про підготовку "референдумів", що періодично звучать з російської сторони, показують провал початкового плану Кремля про підкорення всієї України або хоча б значної її частини. Вже було кілька перенесення термінів проведення фейкового народовиявлення. Росіяни явно хочуть такого роду "заходами" перекрити той успіх, який має Україна на полях боїв, – пояснює експерт. – Вони активізували тему "референдумів" на тлі деоккупації півдня, що почалася, початку системних військових атак з боку ЗСУ. Окупанти зіткнулися з панікою у Криму після того, як там почалися вибухи та періодичні атаки за допомогою безпілотників. Рух опору всіх тимчасово окупованих територіях йде повним ходом. Плюс – ефективні атаки ЗСУ по тилах супротивника і не лише".

Все це в комплексі, продовжує Антон Кучухіддзе, дає позитивний для нас результат. Ми крок за кроком відвойовуємо території.

"І оркам треба якось крити цю ситуацію, заспокоювати населення на внутрішньоросійській арені, заспокоювати колаборантів і тих, що понаїхали в Криму. Тому що навіть у найвідбитіших прихильників російської пропаганди виникає нерозуміння того, як відбувається "бавовна" у тому ж Криму. Саме тому росіяни поспішають із "референдумами". І це, зокрема, говорить про небажання Путіна завершувати конфлікт (Кірбі тут має рацію). Незважаючи на всю абсурдність цієї ідеї. По-перше, вони по суті не можуть зафіксувати свій контроль над захопленою територією. По-друге, навіть проведення псевдореферендумів не допоможе легалізувати там російську присутність. Натомість допоможе введенню нового – потужнішого – пакету санкцій. А Україна отримає збільшення військової підтримки з боку партнерів", – прогнозує експерт.

Щодо візової політики, тут, на його думку, все теж у процесі.

"США не видали візи офіційній російській делегації, яка збиралася на Генасамблею ООН у Нью-Йорку. Це говорить про те, що американська сторона, по суті, посилює візову політику щодо РФ, – пояснює Антон Кучухіддзе. – Але ситуація, наголошую, у розвитку. І поки що складно прогнозувати, наскільки у фінальному вигляді буде посилено візовий режим для представників країни-агресора. Концепція, яку просуває Україна, цілком справедлива. Якщо російський електорат приблизно 70% підтримує т.зв. "військову спецоперацію", то нехай несе відповідальність разом із політиками, чиновниками, військовими тощо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки тижня: що важливе сталося – як це позначиться на майбутньому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини