Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять нові заяви Залужного: чому його стаття запізнилася у часі
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви Залужного: чому його стаття запізнилася у часі

Подібні публікації мають ставати зараз темою №1 для обговорення політичним істеблішментом на Заході

2 листопада 2023, 10:57 comments35237
Поділіться публікацією:

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний написав для журналу The Economist колонку про війну з Росією та виклики, які стоять на даному етапі перед Україною. Як оцінюєте тези, викладені головкомом та саму появу цієї статті? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Про що говорять нові заяви Залужного: чому його стаття запізнилася у часі

Валерій Залужний. Фото: з відкритих джерел

Залужний дав абсолютно тверезу, чітку оцінку того, що відбувається

Політичний консультант, військовослужбовець Олександр Антонюк вважає, що тези, які озвучив Залужний (над Україною зараз нависла загроза позиційної війни, в якій Росія, використовуючи свою ресурсну перевагу, рано чи пізно здобуде перемогу; щоб не допустити цього, Україні потрібна західна військова допомога, насамперед авіація, дрони, засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), абсолютно відповідають тим реаліям, з якими ми маємо справу.

"Загрози також оцінені та озвучені такими, якими вони є, – акцентує експерт. – Знаходячись на передовій, це відчувається повною мірою".

За словами Олександра Антонюка, позиційна війна дає можливість російським окупаційним військам добре – навіть фундаментально! — Окопуватись.

"Крім того, ми маємо великі проблеми з тотальним мінуванням території, яке здійснює агресор. Плюс — супротивник намагається зайняти висоти, вибивати звідки його дуже важко. І кожен квадратний метр дається нам надзвичайно високою ціною – життям та здоров'ям українських воїнів, – наголошує співрозмовник "Коментарів". — Головком абсолютно вірно вказував на важливість наявності у нас необхідної кількості боєприпасів, щоб підтримувати необхідну щільність вогню, здійснювати вогневий контроль хоча б у паритетність із російською окупаційною армією. Ми перемагаємо лише за рахунок точності. А противник не заощаджує боєприпасів. Там хоч стара, але широка номенклатура. І росіяни потужно обстрілюють і наші позиції, і мирні населені пункти, особливо прифронтові".

Отже, констатує експерт, Валерій Залужний дав абсолютно тверезу, чітку оцінку того, що відбувається. Без політичних гасел та купюр.

"Подібні публікації мають ставати зараз темою №1 для обговорення політичним істеблішментом на Заході, – упевнений Олександр Антонюк. – Головний акцент – можуть бути різні політичні погляди, може бути у розпалі та чи інша виборча кампанія, але слід пам'ятати, що людське життя – безцінне. І саме на цьому наголошує головком генерал Залужний. Ще одне важливе посилання — програш України стане серйозним ударом по демократичному світу. І лише розпалить апетити коаліції тоталітарних режимів (нової осі зла від імені Китаю, РФ, Ірану, Північної Кореї). Розпочнеться ескалація в інших частинах світу. І напад ХАМАС на Ізраїль – наочний приклад. Чітка жовта картка перед тим, як може з'явитися червона у вигляді повноцінної Третьої світової війни".

Акценти Залужним розставлені правильно, але чи почують їх на Заході

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик розмірковує так:

"Я не готовий аналізувати статтю Залужного з військової точки зору, бо я – не військовий експерт. Але з погляду політичного аналізу – стаття дуже витримана та дуже правильна. Але чи почують її у Вашингтоні, у європейських столицях? Наголошую, з погляду політології, політичного аналізу – написано все правильно. Акценти розставлені правильно. І нібито навіть дано відповіді на питання, які формулюють, у тому числі, республіканці. Але це спрацювало б, якби відбувався зацікавлений діалог зі стороною, яка готова до взаєморозуміння, до компромісу. Коли нема логіки виборчої кампанії. А в США, на жаль, вона є. І там підвищуються ставки".

На думку експерта, важлива та потрібна стаття Залужного навіть трохи запізнилася у часі. Потрібно було раніше готуватися до непростого діалогу, зокрема з трампістською частиною Республіканської партії, упевнений Віталій Кулик.

"Але це питання більше не до Залужного, а до тих, хто формує українську зовнішню політику загалом та зі США зокрема, – вважає експерт. – Подивимося, як зараз розвиватимуться контакти між Києвом та Вашингтоном, як Конгрес та Сенат взаємодіятимуть по українському порядку. Але поки що, на жаль, я бачу лише підвищення градуса українофобії серед республіканців – і це погано".

Читайте на порталі "Коментарі" — Валерій Залужний назвав єдиний вихід, інакше буде затяжна війна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

2 листопада 2023, 11:52

Все правильне стратегічне мислення звелось до одного "дай більше". Це все пояснює. Не здатен - не берись, так треба було мислити у 1991. Зараз вони безнадійні. Вони не бажають змінюватись і бажають тягнути час як можна більше щоб більше вкрасти щоб жити на вкрадене у Європі. А цей проект Незалежності, буде закритий.


Новини