Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять нові заяви про контрнаступ – які сигнали подає Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви про контрнаступ – які сигнали подає Захід

Немає сумнівів, що наступ неминучий, всі, хто в ньому візьме участь, хто його планує, продовжують готуватися

4 червня 2023, 11:57 comments1416
Поділіться публікацією:

Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій США Джон Кірбі запевняє, що Штати задовольнили потреби України для проведення контрнаступу. Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю The Wall Street Journal також заявив, що Україна вже готова до контрнаступу. При цьому він уточнив, що не знає, скільки часу це займе – і яку ціну ми заплатимо. І наголосив, що Україні потрібні додаткові системи Patriot (на які активно полюють росіяни) – для захисту як цивільних, так і військових на передовій. Угорський прем'єр Віктор Орбан вже відкрито грає на боці Росії, заявляючи про необхідність не допустити контрнаступу ЗСУ. Про що говорить черговий інформаційний шквал навколо наступальних операцій України? Що важливо розуміти тут і нам, і нашим партнерам, і нашим ворогам – явним і не особливо? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять нові заяви про контрнаступ – які сигнали подає Захід

Контрнаступ ЗСУ. Фото: Міноборони у Facebook

Напевно, з'явилися нові реалії, які вимагають корекції планів наступу

Політолог Володимир Цибулько акцентує, що традиційна інформаційна тактика американців перед розгортанням будь-яких бойових дій – зменшення потенціалу.

"І тут українських політиків та воєначальників можна хіба що запідозрити у копіюванні американського підходу до справи, – наголошує експерт. – Адмірал Кірбі, очевидно, говорить про те, що США виконали українську заявку ще кілька місяців тому. А тепер, напевно, з'явилися нові реалії, які потребують корекції планів наступу. Не виключено – ще й додаткової техніки, не лише бойової, а й переважно інженерної".

До того ж, зазначає Володимир Цибулько, можливо, що та техніка ППО, яка мала б замістити авіацію, станом на сьогодні справді недостатня.

Ми повертатимемо всі свої території у міжнародно визнаних кордонах 1991 року

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов розмірковує так:

"Немає сумнівів, що наступ – неминучий. Просто всі, хто візьме в ньому участь, хто його планує, продовжують готуватися. І ті переговори, про які говорить Угорщина, Китай та інші треті країни, точно не відбудуться до наших наступальних операцій. Лише після того, як ми дамо повноцінних "люлей" на одному з напрямків (або кількох). Причому таких "люлей", щоби росіяни самі захотіли домовлятися, але без ультиматумів і нереальних "хотілок", як вони звикли".

Історія, коли ми могли відмовитися від Криму в процесі якихось домовленостей, могла у щось вилитися до 24 лютого 2022 року, вважає Муса Магомедов. Тепер сценарій однозначний – ми повертатимемо всі свої території у міжнародно визнаних кордонах 1991 року.

"А без ефективного наступу, без "перемелювання" російської армії, що призведе і до "перемелювання" путінського режиму це неможливо", — констатує нардеп.

Швидше за все контрнаступ буде більш тривалішою дією

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін звертає увагу, що шквал заяв навколо українського контрнаступу справді неймовірний.

"У тому числі, коли США запевняють, що надали нам все необхідне для просування вперед, а ми – що нам потрібно більше. Я вже не говорю про більш ніж дивні заяви Угорщини. Все це говорить про те, що контрнаступ, по суті, перетворився на медійну тему. І в нас, і на Заході це активно обговорюється. При цьому схоже, що війна може закінчитися деякими переговорами лише за результатами цього наступу", – зазначає політолог.

Але треба розуміти, продовжує він, що таких наступів може знадобитися кілька, щоби звільнити всі території.

"З боку українського керівництва тому й звучать обережні заяви у стилі "ми готові, але зброї (авіації, засобів ППО) нам точно треба більше, щоби жертв серед українців було менше". Є розуміння, що наступальна (контрнаступальна) операція – це не один одномоментний акт, який за умовні кілька тижнів може призвести до деокупації всіх територій. Швидше за все це буде триваліша дія. І якщо зараз створити надмірне очікування, воно може не виправдатися", – пояснює Олексій Якубін.

А на Заході, наголошує він, є настрої (нехай і не такі радикальні, як продукує угорське керівництво) у стилі – нехай Україна спробує свої сили в контрнаступі, а якщо не зможе звільнити всі території, доведеться все ж таки переходити до переговорного формату.

"Думаю, у Києві якраз і побоюються, що потім деякі західні політики почнуть використовувати саме таку риторику", — констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що вирішить Захід із членством України в НАТО – чому Києву може стати в нагоді досвід Ізраїлю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

4 червня 2023, 11:12

Поки дорослі дядьки у православному угарі звертаються до юдейського Бога, щоб той зробив за них всю роботу, Росія ракетами та дронами вбиває дітей. От і відповідь: чи є Бог і чому мовчить? Тому що звертаємось до чужого, а свій зраджений, який опікувався нами тисячі років, мовчить. Плани підкоригувати? Коруповані брехуни чекають космічних крейсерів, авіаносців, ядерну зброю?


Новини