Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять чергові вибухи у Криму – які шанси повернути півострів цього року
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять чергові вибухи у Криму – які шанси повернути півострів цього року

Крим для росіян перестав бути зоною комфорту та затишку, чергові вибухи на півострові це підтверджують

29 квітня 2023, 12:57 comments1828
Поділіться публікацією:

У ніч проти 29 квітня невідомий безпілотник атакував резервуар з паливом окупантів у Козачій бухті СевастополяПро що говорять удари по Криму, що почастішали? Які шанси на деокупацію півострова вже цього рокуВидання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять чергові вибухи у Криму – які шанси повернути півострів цього року

Вибухи у Криму. Фото: з відкритих джерел

Невідомі безпілотники навчилися знаходити дірки в системі ППО, проникати непомітно навіть для наземного персоналу

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Справді, все частіше на територію тимчасово окупованого Криму залітають безпілотники невстановленої власності. І творять там всяке... Це говорить про те, що хвалена російська система у тому ж Криму – не досконала. Вона виснажена. Її на всю територію півострова не вистачає. Усі об'єкти прикривати вона не може".

За словами експерта, невідомі безпілотники навчилися знаходити дірки в системі ППО, проникати непомітно навіть для наземного персоналу.

"За попередніми даними, шість ємностей із пальним у Севастополі повністю знищено, стільки ж – частково пошкоджено. Судячи з інтенсивності пожежі (а фото і відео швидко розлетілися), можна говорити про те, що дана паливна база повністю стала непридатною. І що у Чорноморського флоту агресора не буде в найближчому майбутньому чим заправлятися. Він не зможе виходити на рейди та обстрілювати материкову Україну", – зазначає Іван Ступак.

Що ж до деокупації Криму, експерт поки що обережно ставиться до такої перспективи, якщо говорити про найближче майбутнє.

"У пріоритеті, як мені здається, вийти на кордони, адмінкордони та лінії розмежування станом на 23 лютого 2022 року. Навіть це – дуже велика та трудомістка робота, – пояснює Іван Ступак. – Однак знищення таких далеких складів у Криму точно підриває обороноздатність угруповання росіян, яке знаходиться на тимчасово окупованих південних регіонах материкової України".

Поки що говорити про масштабне повернення військовими методами нашої території – передчасно

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що питання Криму – це питання десятиліть політичного тиску.

"Якщо ж ми говоримо про повернення півострова, анексованого Росією і введеного антиправовими актами до складу федерації, то слід пам'ятати, що з 2014 року Росія створювала з нашої АРК подобу великої військової бази. Включно з розміщенням на ній пускових установок, здатних нести ядерні боєзаряди. Думаю, що всі наші пориви повернути Крим із боями, натраплять на опір із боку західних партнерів. Ми залежні від постачання озброєння та боєкомплектів, тому не можемо бути впевнені, що у відповідальний момент наші союзники через тяганину не перестануть вчасно постачати зброю", – пояснює експерт.

Водночас, продовжує вона, вже зрозуміло, що Крим для росіян перестав бути зоною комфорту та затишку.

"Але поки що говорити про масштабне повернення військовими методами нашої території – передчасно, – вважає Світлана Кушнір. – Куди зрозуміліші світові переговори в рамках Кримської платформи, створеної з ініціативи президента Володимира Зеленського у 2021 році. І, яка досить голосно заявила (з урахуванням складу її учасників) про політико-правовий інструментарій повернення Криму. І цей шлях ми почали добре, але через повномасштабне вторгнення поки що зібрати Другу Кримську платформу не вдається. Хоча саме так ми раніше дуже давили росіянам на мозоль".

Зараз дуже хочеться швидких та яскравих рішень, переможних рішень, але щодо АРК такого, на думку експерта, не передбачається, крім...

"Крім чергового акту доброї волі з боку путінського режиму, – уточнює Світлана Кушнір. – Це найфантастичніший варіант, бо Крим для російських правителів – сакральна тема. Але все буває. Головне, що замість цього акта потрібно дати взамін Росії і особисто путіну. І хто буде гарантом такої "угоди"... Чи не Китай, часом, у рамках світового договору щодо "європейського конфлікту" (так вони називають нашу боротьбу проти агресії та загарбництва Росії)? Поживемо побачимо…".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Володимир Зеленський вперше заявив про ризик, що війна затягнеться на роки, а то й десятиліття.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини