Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить реакція росіян на трагедію у Дніпрі – які процеси вже запущені всередині Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить реакція росіян на трагедію у Дніпрі – які процеси вже запущені всередині Росії

Все йде до того, що Путін втратить контроль над армійським керівництвом, над різного роду пригожиними і кадировими

16 січня 2023, 11:25 comments9414
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення 15 січня серед іншого звернувся до росіян, які не змогли засудити ракетний удар ЗС РФ по багатоповерхівці в Дніпрі, жертвами якого стали десятки людей. Він підкреслив, що їхнє боягузливе мовчання, спроба перечекати те, що відбувається, закінчиться тим, що якось ці ж терористи прийдуть за ними самими. Які незворотні процеси ця війна вже запустила у країні-агресорі? Які чинники прискорять падіння путінського режиму, а можливо, і розпад всієї Росії? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить реакція росіян на трагедію у Дніпрі – які процеси вже запущені всередині Росії

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Не варто сподіватися на швидкий крах путінської системи

Політтехнолог Борис Тізенгаузен вважає одним із незворотних процесів, що відбуваються в РФ, – масовий від'їзд працездатних росіян після оголошення мобілізації.

"Виїжджають ті, хто може собі дозволити. За російськими мірками – умовний середній клас. Вони забирають сім'ї, перебазовують бізнес. Можна вважати, що це масовий відтік мозку з РФ. На тлі чуток про нову хвилю мобілізації будуть їхати ще більше людей", – прогнозує експерт.

До того ж, продовжує він, найближче оточення Путіна, до якого входить десяток олігархічних кланів, суттєво бідніє через санкції, зокрема персональні. І назріває певне невдоволення вже в елітах.

"Ще один показовий момент – те, що колишній карний злочинець, а нинішній голова ПВК "Вагнер" Пригожин дозволяє собі жорстко критикувати міністра оборони Шойгу, все військове керівництво РФ. Це свідчить про те, що Путін втрачає контроль над армійським керівництвом, над усіма пригожиними та кадировими. Система вже дала тріщину зсередини. Думаю, що міжкланові конфлікти лише посилюватимуться", – каже Борис Тізенгаузен.

Для нас, наголошує він, це позитивні сигнали. Але при цьому політтехнолог закликає не сподіватися, що подібні тертя призведуть до швидкого краху путінської системи. Та, на думку Бориса Тізенгаузена, воліє закрити РФ зсередини, аби зберегти владу. Відповідно – Північна Корея – не таке вже далеке майбутнє для Росії, констатує експерт.

В більшості російського народу атрофувалося почуття співчуття до ближнього

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин вважає, що президент України абсолютно вірно наголосив на такій катастрофічній речі для будь-якої нації – як її виродження. І саме таке виродження відбувається у РФ.

"Зважаючи на коментарі росіян, за тим, як вони сприймають трагедію в Україні, у більшої частини цього народу атрофувалося почуття співчуття до ближнього, відчуття реальності. Українці не обстрілювали їхні міста, не крали їхні землі, не вбивали росіян на їхніх територіях, не влаштовували там тортури, сучасні концтабори. До повномасштабного російського вторгнення, незважаючи на гібридну війну, що йде з 2014 року, наші люди після якихось трагедій у РФ – несли до їхніх посольств в Україні квіти. А у відповідь ми отримали відкриту агресію, геноцид, хвилі ненависті та відверте бажання знищити українців як націю, а Україну як державу. Нація, яка творить подібне, справді не має майбутнього", – зазначає Влад Волошин.

Він також звертає увагу на те, що зеків – рецидивістів, убивць, ґвалтівників, які Пригожин навербував у місцях ув'язнення, зводять у суспільстві в ранг героїв за те, що ті вбивають українців.

"Їхня така "робота" героїзується, звеличується. Це свідчить про те, що путінський режим довів націю до того, що, якщо там щось не змінити у найближчому майбутньому, крах чекає не просто на РФ як державу, а й на росіян – як націю. Потрібно робити все для того, щоб цей режим звалився, – наголосив Влад Волошин. – Сподіваюся, серед росіян лишилися нормальні люди. Багато хто у вигнанні (у тому числі добровільному), багато хто – ув'язнений. Але вони можуть щось змінити, намагаючись достукатися до інших. Якщо не зробити це швидко, у РФ точно не буде нормального майбутнього. Повернутися в цивілізований світ вона здатна лише зазнавши якнайшвидшого і повного краху у війні з Україною. Чому сприяє і мужність ЗСУ та всього українського народу, і допомога наших міжнародних партнерів. Все це наближає крах путінського режиму з його неонацистською логікою, що веде РФ у прірву".

Читайте також на порталі "Коментарі" — падіння ракети у Дніпрі: про що свідчить провокація Арестовича – як має відреагувати влада.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

16 січня 2023, 13:52

Вони мають змогу виїхати з Росії, а нам не дають гауляйтери. Ми в заручниках корумпованих, з іміджем Кастро, Че Гевари, Пол Пота, ..., УПА-терористів у владі. Все, що варте уваги.


Новини