Головна Новини Суспільство Війна з Росією Приліт по базі окупантів у Макіївці – чому те, що сталося, стало ударом по путінському режиму
commentss НОВИНИ Всі новини

Приліт по базі окупантів у Макіївці – чому те, що сталося, стало ударом по путінському режиму

Влучення українськими HIMARS «у десяточку» стало шоком та несподіванкою для Москви

3 січня 2023, 12:00 comments1240
Поділіться публікацією:

Міноборони РФ намагається перекласти провину за новорічний удар ЗСУ по окупованій росіянами Макіївці, де, за різними оцінками, загинули від 60 до 400 військовослужбовців на посадових осіб так званої "ДНР". Про це повідомляє Інститут вивчення війни, зазначає, що приліт із системи HIMARS по місцю розташування окупантів викликав величезне невдоволення серед російських "військорів", але ще більшу критику спровокувала реакція на подію профільного міністерства. На думку аналітиків, нездатність Путіна та його підручних відповісти на критику та виправити недоліки російської військової кампанії може підірвати довіру до нього як до ефективного військового лідера. Чи згодні з такою оцінкою? Чи утримає Путін владу – чи долю його режиму вирішено наперед? Як прискорити падіння Кремля? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Приліт по базі окупантів у Макіївці – чому те, що сталося, стало ударом по путінському режиму

Удар по окупованій Макіївці. Фото: із відкритих джерел

"Макіївський конфуз" став черговим провісником краху нинішнього режиму

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що в "макіївській історії" слід звернути увагу на кілька важливих складових.

Перша – влучення українськими HIMARS по стратегічно важливих для рашистів військових об'єктах, у тому числі із загибеллю внаслідок десятків і навіть сотень військових, регулярно зустрічалися й раніше. Однак саме це стоїть окремо.

"Суть у тому, що цей удар відбувся саме в перші секунди Нового Року, на тлі пом'ятого рашистського фюрера, який ніс з екранів телевізорів вже звичні нісенітниці про якусь велич рашки, – пояснює експерт. – Крім того, цієї ночі рашисти запустили кілька десятків іранських дронів, маючи на меті зіпсувати новорічну ніч нам, українцям. Однак усі вони були збиті українським ППО. Отже, для росіян ці дві події, якщо їх порівнювати об'єктивно, свідчать, що їхній кашляючий як би в прямому ефірі Акела (закреслено), злий дідок, і він же військовий злочинець номер один, явно промахнувся. І не просто схибив, а відверто дав маху. В черговий раз".

Друга складова – "інцидент" трапився в момент, коли спостерігається внутрішньовидова боротьба у самій країні-агресорі.

"Керівник ПВК "Вагнер" Пригожин публічно, не підбираючи слів, знищує міністра оборони Шойгу, – нагадує Вадим Трюхан. – Отже, для останнього Макіївка потенційно може стати останнім цвяхом у кришку його труни. І не лише політичної, згадуючи випадок із кувалдою (жорстока кара "вагнерівця", який нібито перейшов на бік України після полону, а потім знову опинився в ПВК, "вагнерівцями" ж), за який Пригожину нічого не було".

По-третє, продовжує експерт, у момент "макіївського удару" очікувалося підписання президентом США Джо Байденом Закону про бюджет на 2023 фінансовий рік, згідно з яким Україні та союзникам НАТО передбачено близько 45 млрд дол. стало ще одним додатковим стимулом для глави американської держави підписати відповідний документ, наголошує Вадим Трюхан.

"Все, що трапилося, вимагає якихось пояснень, призначення цапа-відбувайла. Зрозуміло, що донбаські гауляйтери – найкращі претенденти. Але, схоже, не цього разу, – зазначає експерт. – Адже не Пушилін із Пасічником ухвалювали рішення про вторгнення путінської орди в Україну. І не вони профукали всі "досягнення" рашистських терористичних військ перших днів із моменту широкомасштабної агресії. На московії лише закінчені дурні (яких, правда, там ще вистачає, судячи з останніх їх новорічних заходів та пропагандистських ток-шоу) повірять у версію, яка вже починає розганятися щодо того, що саме місцеві лугандонські вожді щось там не додивилися. Для більшості місцевого плебсу цілком зрозуміло, що винен особисто Путін та його банда терористів. Ми, звичайно, не побачимо завтра-післязавтра антипутінських, і тим більше антивоєнних бунтів в рашці. Однак наслідки для путінської кліки є неминучими. "Макіївський конфуз" став черговим провісником краху нинішнього режиму. Питання лише – коли та як".

Поки що у Путіна залізобетонний рейтинг, але й по ньому все більш явно йдуть тріщини

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що Генштаб ЗСУ підтвердив удар системою HIMARS по базі окупантів у м.Макіївка, Донецької області, Україна. Важливо, наголошує вона, що місце влучення по пункту дислокації росармійців знаходиться на суверенній території України, там знищено до 10 одиниць військової техніки та особовий склад росіян.

"Ми ж їх не кликали до будівлі ПТУ на новий рік, на що вони очікували? Невже розраховували, що наша розвідка, маючи інформацію про розміщення в приміщенні близько чотирьох сотень бійців, призваних за путінським указом про мобілізацію, чекатиме, поки ці окупанти, які мають бойовий досвід, тренування і бойове злагодження на полігонах військових центрів, просто прийме це як факт? І не надасть відповідні дані тим, хто зрештою надіслав "новорічний привіт"? Це війна... І ніхто не чекатиме, що російські мобіки, що прийшли, почнуть вбивати захисників України. Вчасно нейтралізувати небезпеку – це завдання командування Генштабу. З якою, як бачимо характером руйнувань будівлі ПТУ в Макіївці, розрахунок HIMARS впорався, схоже, на 100%. Скоріш за все, під завалами ніхто не вижив. Поки що в Міноборони РФ підтвердили лише близько 60 загиблих там. Але полегло явно більше, – вважає експерт. – І сьогодні, 3 січня, у російських містах Самара, Новокуйбишевськ, Тольятті, Сизрань проходять пам'ятні заходи щодо загиблих у Макіївці".

На думку Світлани Кушнір, відповідь на те, чому такий "приліт" став можливим, дали в перші години нового 2023 так звані "військори" – росіяни, які теж є співучасниками військової агресії РФ проти України. "Інертність при прийнятті рішень вищим військовим керівництвом, ігнорування правил безпеки на війні, послаблення відповідальності безпосередньо командирів на місцях і проблеми з інститутом командирів, головотяптство і розгильдяйство в армії", — чого тільки не прочитаєш у пабліках усіх цих Рогових, Ходаковських, Солодкових та інших, зазначає експерт.

"Хто ці люди взагалі? Випадково чи спеціально допущено їх до висвітлення ходу т.зв. "СВО"? По суті, це – контрольована опозиція, через згоду з якою росіяни випускають революційну пару, відводячи інформудари від Путіна. В РФ і раніше були " обрані паяці при палаці", яким дозволялося гнати хвилю на владу. Найчастіше ці "військори" і не здогадуються, що їхні критичні зауваження стають аргументами і лягають на стіл після прийняття рішень про зміну вищих чинів у МО РФ та силових структурах. А там іде непримиренна кулуарна метушня та боротьба за звання, лички, нагороди, посади, можливість сидіти на фінансуванні та отримати близькість до тіла генералітету, – наголошує Світлана Кушнір. – У росіян все частіше виникають незручні для Кремля питання. Хто насправді керівник "СВО"? Навіщо вона взагалі потрібна? Чому Путін демонструє відстороненість? І – "за що наших хлопчиків?" Та ось за те, що прийшли вбивати українців, знищувати дітей, жінок, старих, трощити наші міста та села. Ось за те!".

При цьому, наголошує експерт, поки що у Путіна залізобетонний (хоч і намальований, що просідає навіть при цьому) рейтинг. Але і по ньому все явніше йдуть тріщини.

"Можливо, невдовзі ми побачимо ще один "акт доброї волі", який зробить, відступаючи, армія РФ. І це продовжить руйнувати моноліт довіри до російської влади загалом та Путіна – зокрема. Ну, а пошук винних – це улюблена забава у росіян ще з часів царів та бояр, – нагадує Світлана Кушнір. – Тому в Мінобороні й шукають цапа-відбувайла. А корупцію та кругову поруку там поки що ніхто не збирається скасовувати".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як війна відобразилася на економіках України, Європи, Росії – що чекатиме у майбутньому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини