Головна Новини Суспільство Війна з Росією Пригожин втрачає довіру Путіна: чому так – яке майбутнє чекає на голову ПВК "Вагнер"
commentss НОВИНИ Всі новини

Пригожин втрачає довіру Путіна: чому так – яке майбутнє чекає на голову ПВК "Вагнер"

Російський диктатор Путін може свідомо грати на протистоянні між Генштабом (Герасимов) та Міноборни (Шойгу) з одного боку – і Пригожиним із його найманцями з іншого

23 січня 2023, 16:40 comments1334
Поділіться публікацією:

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, який набрав певної ваги за останні місяці, почав втрачати авторитет в очах російського диктатора Володимира Путіна після невдалих спроб захопити Бахмут. Чи згодні з таким твердженням? Яке майбутнє, швидше за все, чекає на Пригожина? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Пригожин втрачає довіру Путіна: чому так – яке майбутнє чекає на голову ПВК "Вагнер"

Володимир Путін та Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Пригожин буде впливовим доти, доки живий Путін

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій розмірковує так:

"Ймовірно, Пригожин буде впливовим доти, доки живий Путін або, хоч би, поки він відіграє головну роль. Олігархи, військові – бояться Пригожина і з радістю покінчили б із ним. Саме в такій ролі він Путіну і потрібен для підтримки балансу".

Крім того, продовжує експерт, виходячи з того, що російське суспільство вкрай слабке і маловпливове, однією з небагатьох справді впливових гілок є криміналітет.

"Щоб його частини не пішли проти влади – Кремлю потрібний Пригожин", – констатує Олександр Палій.

Путін робить максимум для того, щоб ніхто не одержав у свої руки надмірну концентрацію влади

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, Путін свідомо створює протистояння у своєму оточенні, діючи за концепцією – розділяй та володарюй.

"У господаря Кремля є досить лояльна до нього група. Ті, кого німецький правознавець, філософ, соціолог та політичний теоретик Карл Шмітт називав коридорною чи вестибюльною владою. І Пригожин як довірена особа Путіна до такої належав, – пояснює політолог. – Але паралельно президент країни-агресора робить максимум для того, щоб ніхто не отримав надмірної концентрації влади в свої руки. Щоб ніхто не почував себе виключно обраним".

Олексій Якубін вважає, що саме тому Путін свідомо грає на протистоянні між Генштабом (Герасимов) та Міноборни (Шойгу) з одного боку – та Пригожиним із його найманцями з іншого. Підвищуючи-заохочуючи то тих, то інших. Щоб вони конкурували один з одним за його увагу.

"Не виключаю, що через деякий час ми побачимо, що Герасимов та військові знову будуть відсунуті, а ставку знову зроблено на Пригожина чи когось ще з ближнього путінського кола. Нюанс у тому, – наголошує експерт, – що чим більше буде невдач на фронті, тим активніше Путін жонглюватиме цією ситуацією, намагаючись показати своєму найближчому оточенню, що тому нічого не гарантовано. І перекидаючи на нього всі проблеми, у тому числі пов'язані з війною проти України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Олаф Шольц та Еммануель Макрон дали нову обіцянку Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини