Головна Новини Суспільство Війна з Росією Позаду вже 8 місяців: висновки – перспективи завершення повномасштабної війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Позаду вже 8 місяців: висновки – перспективи завершення повномасштабної війни в Україні

Демілітаризація, яку як одну з цілей називала Москва, розв'язуючи повномасштабну війну, обернулася тотальним озброєнням України сучасною західною зброєю

24 жовтня 2022, 12:05
Поділіться публікацією:

Вісім місяців тому, 24 лютого, Росія розпочала широкомасштабну агресію проти України. Які висновки можна зробити зараз – які перспективи завершення конфлікту? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Позаду вже 8 місяців: висновки – перспективи завершення повномасштабної війни в Україні

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Усі плани та стратегії РФ зруйновані

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна вважає, що вісім місяців широкомасштабної війни Росії проти України призвели країну-агресора до діаметрально протилежних результатів.

"Демілітаризація обернулася тотальним озброєнням України сучасною західною зброєю. Денацифікація – консолідацією українського суспільства та незворотним формуванням українського "МИ", української ідентичності, української політичної нації. В усьому світі Україна стала символом боротьби за свободу, символом незламності. Спроба збудувати СРСР-2.0 повністю провалилася. І не лише у контексті неможливості приєднання до цього сумнівного проекту українських земель. Росія втратила вплив у Вірменії, Казахстані та інших колишніх республік Радянського союзу. Вплив не лише геополітичний. Росія програла культурно-мовну війну, підтвердженням чого стала новина про те, що учасники Організації тюркських держав, до яких входять Азербайджан, Киргизстан, Казахстан, Узбекистан та Туреччина вирішили обговорити перехід на єдиний латинський алфавіт", – зазначає Ганна Малкіна.

За її словами, всі плани та стратегії РФ зруйновані. Країна-агресор гарячково намагається знайти вихід із глухого кута, то обстрілюючи ракетами критичну інфраструктуру України, то обдзвонюючи міністрів оборони західних країн із розповідями про "брудну бомбу", нібито готову для провокацій українською стороною.

"Поки що перспективи вирішення конфлікту розмиті. Найсприятливіша перспектива для України — зміна путінського режиму, виведення російських військ з усієї території нашої країни та виплата репарацій завдовжки кілька десятиліть. Несприятлива перспектива – це заморожування конфлікту під різними приводами. Тоді кілька десятиліть розтягнеться війна, а чи не репарації. Третя перспектива – це продовження бойових дій, вимотування сил та ресурсів російської армії, поглиблення делегітимізації путінської влади", – констатує Ганна Малкіна.

Російська імперія має нарешті розпастись і всі народності повинні здобути незалежність

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова розмірковує так:

"За ці 8 місяців нам вдалося кардинально змінити ставлення до України на міжнародній арені, заручитися підтримкою більшості країн світу. Ми ведемо предметні переговори щодо вступу України до ЄС та НАТО щодо скороченої процедури. Ми боремося за нашу незалежність – і вона дається нам дорогою ціною".

Ця війна, впевнена експерт, закінчиться перемогою України. Але що у нашому розумінні буде перемогою? Вийти на кордони 1991 року і зафіксувати це якоюсь черговою угодою — буде недостатньо, оскільки Росія не дотримується жодних угод, зазначає Тетяна Лупова. Перемога України, наголошує вона, має бути беззастережною, а країна-агресор має понести найжорстокіше покарання, бути позбавлена будь-якої можливості вступати у військові дії на десятиліття вперед.

"Російська імперія має нарешті розпастись і всі народності мають здобути незалежність, – вважає експерт. – Особливо це стосується Ічкерії, яку ми нещодавно визнали окупованою територією, що зазнала геноциду".

Читайте також на порталі "Коментарі" – українські бійці оприлюднили термінове звернення до російських військових.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини