Головна Новини Суспільство Війна з Росією Півроку повномасштабної російсько-української війни: головні висновки та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Півроку повномасштабної російсько-української війни: головні висновки та прогнози

За півроку своєї агресивної війни Росія так і не досягла більшості своїх цілей

24 серпня 2022, 14:10 comments1427
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 24 серпня, – не лише День Незалежності, який має цього року особливий присмак. Сьогодні ще півроку широкомасштабної війни. Президент України Володимир Зеленський наголосив, що наша країна не готова зараз до переговорів з Росією щодо припинення вогню, оскільки не хоче повторити негативний досвід Мінських домовленостей. Які основні висновки можна зробити за півроку відкритої війни? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Півроку повномасштабної російсько-української війни: головні висновки та прогнози

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Якщо буде техніки більше, то зможемо найближчим часом провести контрнаступну операцію на окремому оперативному напрямку

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко розмірковує так:

"Головні висновки через півріччя після російського масштабного вторгнення – такі. Перше та головне – у цій війні ми встояли як держава. Друге – ми згуртувалися як нація (і це допомогло вирішити перше питання). Третє – народилася, переформатувалась, розвинулася наша армія. Збройні Сили України точно стали першою армією Європи. І вони спроможні перемогти другу армію світу – російську, за відповідного забезпечення ЗСУ сучасними озброєннями та технікою".

На думку генерала, поточний етап війни (після півріччя) – переломний. Є ймовірність перехоплення стратегічної ініціативи ЗСУ протягом місяця-двох.

"Але це, – акцентує Ігор Романенко, – за відповідних поставок нам озброєнь та техніки. Якщо буде техніки більше та швидше, то зможемо найближчим часом провести контрнаступну операцію на окремому оперативному напрямку. Щодо розвитку подій, вони можуть призвести до великих наслідків у цій війні. Відповідне забезпечення дасть змогу завершити оборонну стратегічну операцію – зупинити наступ супротивника на всьому фронті. А потім за наявності забезпечених технікою резервів провести контрнаступальні дії хоча б оперативного рівня".

Особливо важливо про це говорити сьогодні, у День Незалежності, упевнений генерал.

"Вище за свободу для українця нічого немає. Свободи особистої, волі свого народу. Свободи, здобутої для своєї держави – незалежність. Наш народ бореться за це сотні років. І зараз є шанс здобути остаточну перемогу у національно-визвольній війні, – наголошує Ігор Романенко. – Важливо й те, що День Незалежності ми зустрічаємо креативно, незважаючи на ракетні удари з боку супротивника, на запеклі бої. У Києві – парад розбитої ворожої техніки. Думаю, у майбутньому такі креативні підходи й надалі відрізнятимуть нашу державу. Щоразу по-новому, відповідно до поточної ситуації, ми відзначаємо той самий День Незалежності. А не закостеніло, раз від разу те саме, з радянськими традиціями, як це робиться в путінській Росії. А наша традиція – постійно щось нове, креативне, яке відповідає поточному моменту для держави та народу".

Конфлікт в Україні дав старт новій світовій війні

На думку політолога Андрія Окари, було зрозуміло, що цей конфлікт має екзистонційну природу. Що це – війна цінностей, світоглядів. Деяких громадянських релігій.

"Відбувається не просто війна росіян із українцями. Визначальний критерій – ціннісний. Можна сказати, що це війна, якої не могло не бути. Багатовіковий характер відносин Росії та України, півночі та півдня східної Європи такий, що кожен із цих центрів намагається поширити на цій території своє бачення світу. Україна просуває не тоталітарні, не силові сценарії. Росія – прямо протилежні", – пояснює експерт.

Він вважає, що цей конфлікт дав старт новій світовій війні.

"Те, що відбувається – саме світова війна. Четверта, на мою думку, тому що третьою була Холодна. І питання лише в тому, – зазначає Андрій Окара, – чи буде частиною світової війни відкрита війна між умовним колективним Заходом, РФ та Китаєм, чи матиме вона ядерну складову. Але навіть якщо все обмежитися російсько-українським конфліктом, є підстави вважати, що – це світова війна. З одного та іншого боку є коаліції країн. Явні, як у випадку з Україною, і не такі явні, як у випадку з Росією (співчуваючі, які дотримуються умовного нейтралітету, допомагають обходити санкції). Тобто видно явний розкол по всьому світу, по лінії логіки розвитку людства".

Тож, наголошує політолог, відбувається не локальний російсько-український конфлікт, а боротьба світових цінностей глобального масштабу. І в залежності від того, хто переможе, визначитися подальший розвиток людства, яка домінує у світі. Авторитарні, тоталітарні диктатури, які уособлює Росія – чи політичні системи, що ґрунтуються на соціальній солідарності, демократіях, за що бореться Україна.

"Усі ці півроку було очевидним, що політичне рішення не можливе. І що все вирішуватиметься саме на полі бою, – каже Андрій Окара. – Переговори можливі лише про деякі гуманітарні моменти – зернові коридори, обмін полоненими, тілами загиблих. Але не про мир чи перемир'я. Нічого не зміниться і надалі. І зараз можлива перемога як однієї, так і іншої сторони. На боці Києва – народна солідарність, допомога Захід, сучасна зброя, неймовірна мужність військових. На боці Москви – атомна зброя (включаючи шантаж за допомогою Запорізької АЕС), величезні ресурси, широка гіпотетична мобілізація – вже відкрита, а не прихована".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи Україна зможе відбити напад росії: що думають українці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини