Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підсумки тижня: що важливе сталося – як це позначиться на майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: що важливе сталося – як це позначиться на майбутньому

Події на фронті, провокації РФ навколо Запорізької АЕС, робота Верховної Ради, а також знакові моменти в економічній сфері - були в центрі уваги тижня, що минає

4 вересня 2022, 11:20
Поділіться публікацією:

Тиждень, коли закінчилося літо і почалася осінь, вийшов досить насиченим. На прохання видання "Коментарі" експерти підбили її підсумки, вичленувавши найважливіше для України.

Підсумки тижня: що важливе сталося – як це позначиться на майбутньому

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

З початку повномасштабної російської агресії було безліч закликів – не публікуйте відео "прильотів", не діліться інформацією з прив'язкою до місцевості

Політтехнолог, боєць спецпідрозділу "Хорт" Олександр Кондратенко виділив низку тем, три з яких – військові – пов'язані між собою.

"Перша з таких – заява Генштабу ЗСУ щодо необхідності інформаційного вакууму навколо низки подій, що відбуваються на фронті. Абсолютно згоден із таким підходом. Розвелося дуже багато "військових експертів", які найчастіше подають ту чи іншу інформацію у спотвореній формі. Інформаційний вакуум, на жаль, не працює. З початку повномасштабної російської агресії було багато закликів – не публікуйте відео "прильотів", не діліться інформацією з прив'язкою до місцевості. На жаль, але українці продовжують робити небезпечні повідомлення у соцмережах. З іншого боку, якщо ми самі не наповнюємо інформаційне поле, це робить ворог. І люди починають цитувати повідомлення російської пропаганди", – зазначає експерт.

На жаль, продовжує він, але поки що й заклики Генштабу менше говорити про наступ на Херсон, не прогнозувати ті чи інші його варіанти, не працюють. При цьому активні бойові дії йдуть не лише на півдні. Дуже гаряче в Донецькій області – Піски, Авдіївка, Бахмут тощо…

"Друга військова тема – продовження нашого наступу на Херсон. Ті успіхи, які даються нам дуже великою кров'ю, певною мірою змусять окупаційну владу пригальмувати з проведенням псевдореферендумів. Також слід розуміти, що серйозних успіхів не буде швидко", – попереджає Олександр Кондратенко.

Третьою темою в даному ракурсі експерт вважає формування 3-ї батальйонно-тактичної групи РФ.

"З того моменту, як ми відійшли від Лисичанська, минуло вже понад сім тижнів. А ситуація на сході особливо не змінилася. Противник продовжує тиснути, але особливих успіхів немає. Пояснюється це просто. Починаючи з 24 лютого, країна-агресор втратила величезну кількість офіцерів. Тих, які реально воюють на території. Це офіцери рівня взвод-рота. Окупанти проводять арт-наступ, а закріпитися не виходить. Бракує наземних сил. Тому й іде формування нової БТГ. Враховуючи, що бліц-криг провалився, кацапи переводять все у стан затяжної війни. Сподіваючись нас зламати насамперед в економічному плані. Йде зима, економіка наша у тяжкому стані. І цей фактор матиме найважливіше значення. Саме тому Кремль кидає у хід оперативний резерв, не припиняючи прихованої мобілізації. Але ефективних штурмових дій противник проводити поки що не здатний", – констатує експерт.

Крім того, продовжує він, ухвалено низку важливих рішень Верховною Радою, у тому числі в першому читанні – новий закон про медіа .

"Влада, монобільшість, усі, хто причетний до появи цього законопроекту, подають це як вимогу ЄС. Зокрема, синхронізація національного законодавства з директивою Європарламенту тощо. Але у запропонованому проекті закону лише 10% належить до цієї директиви. Решта – вигадки наших політиків, які бажають підкорити собі медіа-простір. І все це вони мають намір робити через Нацраду з питань телебачення та радіомовлення. Половину складу якого призначає президент, половину – парламент. Враховуючи монобільшість, вся Нацрада складатиметься з людей, підконтрольних нинішньому Офісу президента. Тож до другого читання, гадаю, законопроект про медіа слід зробити максимально відповідним завданням дотримання свободи слова", – наголошує Олександр Кондратенко.

І, звичайно, знаковою подією минулого тижня стала місія МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

"Присутність міжнародних експертів, які там залишилися, здатна пом'якшити ситуацію з обстрілами (хоч вони продовжуються і зараз). Немає сумніву, що кацапи хочуть перевести ЗАЕС на російську енергосистему. Навіть якщо у них це вийде, ми завдамо відповідних ударів по підстанціям та ЛЕП, не даючи окупантам красти українську електроенергію", – зазначає експерт.

На сьогоднішній момент, як і на фронті, в економіці все застигло, досягло точки рівноваги

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін зазначає, що в серпні, який закінчився цього тижня, вперше за тривалий період Україна отримала близько 100 млрд грн (108, якщо точно) прямої грантової допомоги.

"Що дуже позитивний момент із погляду формування бюджету, – пояснює експерт. – Серпень у цьому сенсі ми склали красиво, без жодних проблем. Якщо говорити про економічні питання, то початок вересня підбив певні підсумки літа. І можна сказати, що з початку відкриття портів (що сталося лише у серпні) Україна вивезла 1,3 млн. тонн зерна. А за серпень було вивезено 4 млн. Для порівняння – за аналогічний період минулого року ми вивезли 6 мільйонів тонн. І все ж темпи серпня-2022 набагато вищі, ніж було ще 2-3 місяці тому. Але їх, звісно, бажано нарощувати".

Олег Пензін також зазначає стабілізацію курсу гривні.

"НБУ минулого місяця більше викупив валюти, ніж продав. Він повністю контролює ситуацію у банківській сфері. І, якщо підбивати межу з початку повномасштабної російської агресії (з 24 лютого), то можна сказати, що економіка України пристосувалася, – вважає експерт. – Деструктивні процеси припинилися, розпочалося відновлення. У серпні ми зібрали 95 млрд грн податків та зборів, що більше, ніж у липні та значно більше, ніж у червні. Останні місяці є тенденція, коли можна сказати, що наша економіка пройшла через шок та поступово починає відновлюватися. Це, звісно, не ті цифри, що були до вторгнення країни-агресора. Зруйновано багато підприємств, логістичний ланцюжок. Але немає і стрімкого падіння економіки, як навесні. І на сьогоднішній момент, як і на фронті, в економіці все застигло, досягло точки рівноваги. І у зв'язку з цим є всі підстави очікувати, що надалі піде економічне піднесення".

Читайте також на порталі "Коментарі" – окупанти вирішили масово наступати одразу на 8 населених пунктів: у Генштабі розкрили подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини