Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підрив дамби Каховської ГЕС: навіщо на це пішли окупанти – якими будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Підрив дамби Каховської ГЕС: навіщо на це пішли окупанти – якими будуть наслідки

Світ ще раз опинився на межі ядерної катастрофи, адже Запорізька АЕС втратила джерело охолодження

6 червня 2023, 10:45 comments1420
Поділіться публікацією:

Російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, у Херсонській області проводиться евакуація людей, повідомляє Оперативне командування "Південь". Начальник прес-центру "Південь" Наталія Гуменюк припускає, що противник зробив це, щоб стримати контрнаступ ЗСУ. І наголосила, що розумним такий хід не назвеш, оскільки росіяни завдали більшої шкоди своїм же позиціям на лівому березі Дніпра, який географічно – нижче, тому перший піддається підтопленню. Президент України Володимир Зеленський щодо чергового теракту агресора скликав екстрене засідання Ради нацбезпеки України. Про що говорить те, що відбувається? Які можуть бути наслідки? Як має відреагувати цивілізований світ на чергове російське варварство, яке традиційно не визнають? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підрив дамби Каховської ГЕС: навіщо на це пішли окупанти – якими будуть наслідки

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Російський теракт матиме довгострокові економічні та екологічні наслідки для України

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, експерт-міжнародник Ігор Соловей розмірковує так:

"Знищення греблі Каховської ГЕС – це рукотворна техногенна катастрофа, організована російськими окупантами. І будь-які спроби звинуватити у диверсії Україну – безглузді. Росіяни самі замінували дамбу та самі її підірвали. Вони ще раніше погрожували це зробити, шантажували, щоб перешкодити українському контрнаступу. Восени 2022 року вони вперше пошкодили частину греблі, що призвело до зниження рівня води у Каховському водосховищі. Про загрозу трагедії Київ публічно попереджав саме тоді. Президент Володимир Зеленський особисто проінформував Європейську Раду та закликав організувати міжнародну спостережну місію на об'єкті".

На думку експерта, можлива мета теракту – затопити острови у нижній течії Дніпра (напередодні було звільнено Силами оборони України), щоб перешкодити подальшому контрнаступу на лівобережжі.

Інша ймовірна причина – прагнення завдати максимальної шкоди Україні в умовах, коли окупанти втратили надію зберегти свій контроль над півднем нашої країни.

"Російський теракт матиме довгострокові економічні та екологічні наслідки для України (тисячі тварин та екосистем будуть знищені). Каховська ГЕС може зупинити постачання води до Криму Північнокримським каналом. Світ ще раз опинився на межі ядерної катастрофи. Адже Запорізька АЕС втратила джерело охолодження, – наголошує Ігор Соловей. – Рукотворна катастрофа на Каховській ГЕС рівнозначна застосуванню зброї масового знищення. Світ має саме так ставитись до цього – і реагувати відповідним чином".

Експерт наголошує, що Кремль продовжує кампанію з екоциду в Україні. Так, напередодні теракту на Каховській ГЕС, у Міжнародний день захисту довкілля, 5 червня, окупанти обстрілами пошкодили трубопровід з аміаком у Харківській області.

"Росія веде відверто геноцидальну війну проти українського народу, прагне вбити якнайбільше українців, а життя інших зробити нестерпним. Доки Путін у Кремлі – все людство в небезпеці. Росія має бути визнана державою-терористом", – констатує Ігор Соловей.

Головне — не піддаватися на шантаж, яким знову і знову козиряє РФ

Політичний експерт Олександр Антонюк упевнений, що наслідки підриву греблі Каховської ГЕС будуть масштабними. Починаючи від затоплення величезної кількості територій України, закінчуючи обмеженими можливостями подачі питної води до південних регіонів нашої країни та АРК.

"Росія діє так, тому що вона – країна-терорист. Так діяла завжди – так і діятиме далі, якщо її не зупинити Подібним чином РФ хоче продемонструвати, що має намір і надалі піднімати ставки. Що піде на все, щоб зупинити наш контрнаступ. Потрібно буде підірвати Запорізьку АЕС (де після сьогоднішніх подій можуть виникнути серйозні проблеми) зробити там якусь катастрофу – росіяни це зроблять. Так хочуть залякати нас та весь цивілізований світ. Який точно має терміново зібрати з приводу чергового російського варварства Раду Нацбезпеки ООН і поставити нарешті питання руба – РФ там не місце! Другий крок (паралельний) – на рівні національних законодавств усіх країн цивілізованого світу слід зазначити, що РФ – країна-терорист, а її найвище військово-політичне керівництво – терористи №1. За будь-яку співпрацю з ними – бити санкціями. У тому числі тих, хто намагається себе уявити у ролі миротворця – як той самий Китай", – наголошує Олександр Антонюк.

Питання, на його думку, має бути – не як врегулювати "українську кризу" (як цю жахливу війну називають деякі умовні "нейтрали"), а як скоріше покарати РФ, її терористичний режим, її народ, який цей режим підтримує.

"Затягуючи ці процеси, ми створюємо умови, щоб військові злочини наростали в геометричній прогресії, – попереджає експерт. – Україна має отримати ще більше озброєння, бути готовою до різних сценаріїв (включно з найгіршим – ядерною загрозою), а на порядку денному – стояти саме питання покарання росіян за військові злочини, за тероризм. Головне — не піддаватися на шантаж, яким знову і знову козиряє РФ. Ключова позиція – із терористами не можна домовлятися. Терористів треба знищувати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського відреагували на підрив дамби Каховської ГЕС: може статися ще одна катастрофа.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини