Головна Новини Суспільство Війна з Росією Переломний момент – чому Захід розширює спектр озброєнь для підтримки України у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Переломний момент – чому Захід розширює спектр озброєнь для підтримки України у війні

Союзники України цілеспрямовано роблять акцент на наступальні види озброєнь

7 січня 2023, 15:20 comments1421
Поділіться публікацією:

Напередодні Різдва стало відомо, що США виділили Україні військову допомогу на $3 млрд. Окрім найважливіших боєприпасів, ми вперше отримаємо броньовані машини, на чому акцентував президент Володимир Зеленський, подякувавши за допомогу і США, і Берліну – за рішення про передачу нам Iris-T, Marder і Patriot. За словами українського лідера, "рашизм має програти на полі бою, у небі, на морі, у політиці, економіці та енергетиці". Про що говорить розширення спектру озброєнь, які американці та європейці передають Україні? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Переломний момент – чому Захід розширює спектр озброєнь для підтримки України у війні

Системи Patriot. Фото: з відкритих джерел

Звинувачувати Захід, що він так довго розгойдувався з передачею Україні тих чи інших видів озброєнь не варто

Керівник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук", політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран вважає, що динаміка передачі Україні озброєнь та боєприпасів за останній рік говорить сама за себе.

"Напередодні російського вторгнення нам давали "Джавелін" (американський переносний протитанковий ракетний комплекс) та NLAW (шведсько-британська переносна протитанкова керована ракета). Вважаючи, що максимум на що буде здатна українська армія – це на партизанську війну. Але, коли ЗСУ, весь український народ, продемонстрували стійкість і мужність, коли ми показали вміння бити ворога, нам стали давати потужніше озброєння, включаючи гаубиці, РСЗВ (зокрема знамениті HIMARS) тощо. Потім було запущено формат "Рамштайн", завдяки якому поставки почалися злагоджені, що охоплюють все більші потреби. І з кожним місяцем, з кожним новим успіхом ЗСУ ми отримували все більше і більше озброєнь. Причому не лише оборонного характеру, хоч і цей спектр збільшується, особливо у ракурсі систем ППО", – зазначає Віктор Таран.

А зараз, продовжує він, наголос почав робитися цілеспрямовано на наступальні види озброєнь. Захід, пояснює експерт, гідно оцінив ЗСУ, побачив нашу здатність проводити наступальні операції. І відповідно посилює українські збройні сили – тепер уже бронемашинами, танками.

"Звинувачувати Захід, що він так довго розгойдувався з передачею Україні тих чи інших видів озброєнь, не варто, – вважає Віктор Таран. – Там ще пам'ятають "кейси" Іраку, Афганістану, куди США та Європа поставили чимало своїх озброєнь, а місцеві армії після виходу звідти сил НАТО розбігалися, внаслідок чого сучасні танки, гармати і так далі опинялися в руках тих самих талібів. Саме тому Захід перестрахувався. Але ЗСУ продемонстрували свою міць та ефективність. Як наслідок – переозброювати нас стали швидше та краще".

На думку експерта, в найближчому майбутньому слід очікувати на постачання в Україну танків типу "Абрамс" і "Леопард", можливо, авіацію.

Майже всі зазначені вище засоби, які постачають Україні, дуже гарні у взаємодії з німецькими танками "Леопард"

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов звертає увагу, що останнім часом нам активно постачають зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) та ракети систем протиповітряної оборони. У тому числі найсучасніші ракети наземного базування – IRIS-Т.

"Також нам, нарешті, передають американські ЗРК Patriot. Сумарно це має переважно закрити українське небо. Зрозуміло, що посилення ППО зараз для нас життєво важливе питання. Ракети, які ми отримаємо у новому американському пакеті – найсучасніші, але з урахуванням тієї активності, яку виявляє Росія, навіть цього може виявитися недостатньо. Щоб повністю закрити небо, нам потрібна авіація, в ідеалі – легкі винищувачі типу F-16. Проблема в тому, що підготувати льотчика, як і танкістів, мотострільців – це час", – пояснює експерт.

Крім того, продовжує він, нам незабаром передадуть американські, німецькі та французькі бронеавтомобілі, з яких особливо цікавий AMX-10 RC – французька броньована бойова машина, відома як мобільний вининищувач танків або колісний танк.

"На основі такої бронетехніки створюються ударні мобільні групи для знищення рухливих з'єднань супротивника. Подібні броньовики діють швидше, ніж будь-яке бронетанкове з'єднання – і можуть створювати вогневі "мішки". Зараз як експеримент в Україні буде створено три моторизовані батальйони з подальшим розширенням цієї лінійки. Тобто українська армія отримає своєрідну броньовану сучасну кавалерію. Швидку, що входить у тил противника", – пояснює Віктор Савінов.

Він зазначає, що майже всі зазначені вище засоби, які постачають Україні, дуже добрі у взаємодії з німецькими танками "Леопард". Які ми також сподіваємося отримати у найближчому майбутньому.

"Таким чином, починає створюватись інфраструктура для танкових дивізій. Починатимемо з батальйонів, потім перейдемо до танкових бригад, а коли вдасться сформувати пару танкових дивізій (а зараз розмова ведеться про кількість танків саме для двох таких дивізій) – це буде серйозний аргумент ЗСУ на полі бою", – упевнений експерт.

З того, що ще найближчим часом треба отримати Україні, Віктор Савінов наголошує на наступних позиціях:

1. Засоби забезпечення мобільних моторизованих з'єднань, які тільки починають надходити – з перспективою виходу на танкові та моторизовані дивізії.

2. Нам важливо прикрити море, щоб протистояти російському флоту. Ми не можемо швидше, ніж за кілька років створити конкурентоспроможний флот. Знову ж таки, підготовка моряків для крейсерів, фрегатів чи корветів – це тривалий час. Тому нам потрібні у великій кількості морські дрони. Щоб російські кораблі боялися вийти у море, але в місцях базування стояли, оточені мережами огородження (що ускладнює швидкий вихід із бази).

3. Україні необхідні снаряди основних калібрів, починаючи від 105 мм і вище. І кількість таких снарядів з урахуванням затягування конфлікту має обчислюватися вже не сотнями-тисячами, а можливо – мільйонами.

Від Штатів ми отримали не лише новий пакет військової допомоги

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"На мою думку, простежується дуже позитивна динаміка – як на полі бою, так і на міжнародному фронті. Крім того, що ми демонструємо успіхи на фронті, ми ведемо активну роботу щодо гарантій безпеки для України та отримання військової допомоги від наших союзників".

За словами експерта, від Штатів ми отримали не лише новий пакет військової допомоги. Вона зазначає, що Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти осіб, пов'язаних із іранським виробником дронів, які були використані Росією проти України. Також санкції було введено проти директора організації, яка відповідальна за нагляд за іранськими програмами балістичних ракет.

"Ми дуже дякуємо нашим союзникам за допомогу, віримо в їх підтримку і надалі, а також продовжуємо боротися за нашу Перемогу на полі бою та на міжнародному фронті, – наголошує Катерина Коваль. – Все буде Україна!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Пентагон підтвердив — Росія зірвала оголошене нею "перемир'я".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини