Головна Новини Суспільство Війна з Росією Переговори між Україною та РФ: чому про це знову почали говорити – коли вони можуть відбутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори між Україною та РФ: чому про це знову почали говорити – коли вони можуть відбутися

Росія намагається всіма можливими способами утримати захоплені території, тому просуває через своїх лобістів тему переговорів на своїх умовах

19 серпня 2022, 13:57 comments1259
Поділіться публікацією:

Після візиту в Україну генсека ООН Антоніу Гутерріша та президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана знову актуальною стала тема мирних переговорів між Україною та Росією. Чому Україні зараз потрібні (не потрібні) переговори із Росією? За яких умов обидві сторони будуть готові до конструктивних переговорів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Переговори між Україною та РФ: чому про це знову почали говорити – коли вони можуть відбутися

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Ситуація може змінитись, якщо на листопадовому саміті G20 відбудеться особиста зустріч Зеленського з Путіним

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв розмірковує так:

"Політика = дипломатія. Тому переговори відбуваються завжди. Все залежить від їхнього рівня, порядку денного та цілей. У нашій ситуації переговори потрібні, тому що війна – це не конструктивний спосіб вирішення завдань. Але так порядок денний, з якого сьогодні виходить Росії, також не передбачає наявність конструктивних переговорів ".

До того ж, продовжує експерт, українське суспільство не готове зараз йти на будь-які територіальні поступки чи варіант "Мінська-3".

"Отже, – пояснює Руслан Бізяєв, – доки зберігатиметься така ситуація, рівень переговорів також зберігатиметься на рівні 0, -2… Умовно кажучи".

На його думку, ситуація може змінитися, якщо на листопадовому саміті G20 ("Велика двадцятка") в Індонезії відбудеться особиста зустріч Зеленського з Путіним.

"У такому прямому діалозі є можливість вирішити питання війни та миру, – упевнений експерт. – При цьому завдання України не змінилося – відновлення територіальної цілісності нашої країни. Питання, чи готова до цього Росія. Чи будуть у цьому випадку прості рішення? Ні. І швидкими вони також не будуть. Але в результаті саме переговори, дипломатичний шлях вирішення конфлікту за збереження суверенітету та цілісності країни – концептуальна лінія, якої має дотримуватися будь-який президент України, незалежно від його прізвища. І всі, хто нам у цьому питанні нам допомагають – це наші партнери, а хтось заважає – наші конкуренти".

Переговори між Україною та РФ можуть бути лише у зручний для нас час

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук зазначає:

"Примушувати Україну до миру на російських умовах, деякі європейські політики вже намагалися. Президент Німеччини Штайнмаєр, наприклад, після чого отримав навесні дипломатичну ляпас, коли Україна відхилила його спробу приїхати до нас. Приїжджала сюди у червні і трійця лояльних до РФ європейських "лідерів" — президент Франції (Макрон), прем'єр Італії (Драги) та канцлер Німеччини (Шольц). Теж намагалися схилити до капітуляції. Що одержали? Нічого. І ось у серпні приїхав турецький президент Ердоган. Як на мене, він просто відпрацьовував свої обіцянки, дані Путіну в обмін на "дерибан" Карабаха на користь Азербайджану (росіяни фактично здали вірменам), а також за шматок Сирії".

Турки, пояснює експерт, хочуть отримати колишню перлину Османської імперії – місто Алеппо, яке було знищено російськими терористами. У відповідь Кремль просив Ердогана спробувати вмовити Україну сісти за стіл переговорів.

"За логікою московитів, по нас можна бомбами, ракетами, снарядами бити-бити, а потім покликати за стіл переговорів і все вирішувати". А не вийшло… Ердоган приїхав та й каже – там Путін хоче переговорів. Керівництво України відповіло – "нехай він іде на фіг". І далі вело переговори з Туреччиною щодо важливих нам тем – зерно, військова співпраця, ядерна безпека тощо. Адже зрозуміло, що якщо присвячені ймовірній зустрічі між Україною та РФ спільні переговори, в яких брав участь ще й генсек ООН Гутеріш, тривали лише 40 хвилин, все завершилося нічим, – наголошує Михайло Макарук. – Так, сторони потім вийшли і дипломатично сказали, що все має вирішуватись шляхом переговорів. Звісно! Ніхто не сперечається. Але лише після нашої перемоги!".

Про що, нагадує експерт, уже неодноразово заявляло найвище військово-політичне керівництво України. І на чому 18 серпня вкотре акцентував увагу президент Зеленський – ми сідатимемо за стіл переговорів із росіянами лише після повної деокупації наших територій.

На думку Михайла Макарука, переговори між Україною та РФ можуть бути лише у зручний для нас час і лише за такими темами:

– передача Україні всіх полонених, вкрадених, вивезених з нашої території людей (включно з тисячами дітей, насильно поміщених у російські сім'ї);

— виплати репарації з боку країни-агресора, держави-терориста для відновлення нашої держави;

– повернення росіянами всього, що вони вкрали з України, причому не лише цього століття;

— демаркація кордонів — і сухопутних, і морських.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ФСБ мала план, як бути, якщо вдасться оперативно захопити Київ. Було два кандидати на посаду голови підконтрольного Москві уряду в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини