Головна Новини Суспільство Війна з Росією Переговори без будь-яких компромісів: про що говорять нові заяви Зеленського та Залужного
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори без будь-яких компромісів: про що говорять нові заяви Зеленського та Залужного

Київ дає сигнал усьому світу - без покарання російського агресора ми отримаємо найнебезпечніший прецедент, який зруйнує світову безпеку

15 листопада 2022, 12:00 comments1218
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до учасників саміту "Великої двадцятки" (G20) в онлайн форматі, заявив, що Київ погодиться на мир, коли Росія виведе свої війська за межі території України та заплатить за завдану шкоду. Він також закликав G20 виключити РФ зі свого складу, а міжнародне співтовариство – "зацементувати ключові елементи післявоєнної архітектури безпеки", які унеможливлять повторний наступ з боку Росії. Головком ЗСУ Валерій Залужний також наголосив, що Україна продовжить боротися і не прийме жодних переговорів із РФ, доки росіяни не покинуть українську землю. Про що говорять дані заяви, а також низка інших, які вже озвучені під час саміту G20? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Переговори без будь-яких компромісів: про що говорять нові заяви Зеленського та Залужного

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Переговори вести треба, але при цьому успішний наступ ЗСУ, який звільняє нашу землю, не повинен зупинятися

Народний депутат Верховної Ради VIII та IX скликань, член української парламентської делегації у ПАРЄ Олексій Гончаренко акцентує, що озвучено чітку позицію України – які можуть бути умови для переговорів. Ключове – звільнення ВСІХ територій України.

"І у цьому ракурсі цілком логічна заява головкому ЗСУ Валерія Залужного після розмови з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі. Особливо після того, як, за даними американських медіа, Міллі після успіхів українських військових на полі бою, у тому числі деокупації Херсона, заявив, що українцям слід "ловити момент" для завершення війни дипломатичним шляхом. У свою чергу, Залужний чітко дав зрозуміти – ми не зупинимося, доки не звільнимо все, включаючи Крим", – зазначає Олексій Гончаренко.

Це, наголошує він, відповідь на певні сигнали, які надходять із Заходу. Відповідь абсолютно правильна.

"Переговори вести треба, але при цьому успішний наступ ЗСУ, який звільняє нашу землю, не повинен зупинятися, – пояснює нардеп. – А переговори велися та ведуться. Зернова угода була укладена – добре. Буде продовжено – чудово. Переговори щодо обміну полоненими та тілами загиблих теж дають результат. Тож дипломати та політики мають продовжувати діалог. Світ (як міжнародне співтовариство) хоче миру (як закінчення війни). Але Україна не має заради цього жертвувати своїми інтересами".

Олексій Гончаренко переконаний, що на користь усього світу, щоб було відновлено міжнародне право. Без цього без покарання російського агресора ми отримаємо найнебезпечніший прецедент, який зруйнує світову безпеку.

"І це треба пояснювати нашим колегам за кордоном – політикам, суспільствам. Має максимально активно та ефективно працювати український дипломатичний інформаційний фронт, – вважає нардеп. – Я, наприклад, це роблю в міру сили".

За його словами, надзвичайно важливо, що Китай після зустрічі зі США висловив неприпустимість ядерного шантажу.

"Росія – єдина країна у світі, хто цим займається. І Україна – головний об'єкт цього шантажу, – нагадує Олексій Гончаренко. – Мені здається, що Китай чітко прокреслив цю червону лінію перед Путіним. І це – правильна позиція".

Президент озвучив країнам-учасникам G-19 українське бачення завершення війни

На думку політтехнолога, експерта Українського центру суспільного розвитку Юрія Подорожнього, саміт G20, який президент України Володимир Зеленський у своєму онлайн виступі перед його учасниками назвав G-19 (маючи на увазі те, що Росії не місце у "Великій двадцятці", є важливим кроком нашої держави у протистоянні агресору.

"Президент озвучив країнам-учасникам українське бачення завершення війни. А це насамперед добровільне виведення РФ своїх військ із нашої території. Ключові слова у виступі – ми не торгуємо ні совістю, ні територією, ні людьми – продемонстрували рішучість українського народу довести війну до переможного закінчення. Світова спільнота вкрай незадоволена Росією. І питання навіть не в тому, що Путін не здатний перемогти Україну. Ми чудово розуміємо, що якщо б те, що в Кремлі називають "спеціальна військова операція" (СВО), досягло швидкими темпами своїх цілей (а це – руйнація держави Україна), то "переможця" навряд чи серйозно засудили б. Хіба що пожурили б. Але тепер і противники агресії, і ті, хто мовчазно підтримував РФ, опинилися в ситуації, коли за безумство рашистського режиму доводиться платити всім. І тим, хто постачає Україну зброєю, і тим, хто залишився осторонь підтримки нас у цій війні", – пояснює експерт.

Зараз, продовжує він, в Україні багато розмов про можливий "договорняк", про те, що на нас тиснутимуть США, ЄС, щоб ми погодилися, хоч на якийсь варіант миру.

"Російські так звані опозиціонери вже озвучують плани "поразки Кремля" з якимись конкретними умовами, невигідними для Москви і не до кінця вигідними Києву. Наприклад, виведення військ Росії з території України та на сім років підвішений статус Криму. Є повідомлення, що радник Байдена – Салліван – обговорював з українським керівництвом умови переговорів щодо Росії", – зазначає Юрій Подорожній.

Звичайно, війна втомлює, наголошує він. У тому числі – Захід. Однак усі розсудливі люди чудово розуміють, що заморожувати конфлікт не можна.

"Джо Байден на посаді президента буде ще два роки, а далі – вибори за критично низького рейтингу. Для пересічного американського виборця вихід військ США з Афганістану та невизначеність у війні з РФ означатиме тотальний програш на геополітичній арені, чого американський президент собі дозволити не може. Тим часом Росія несе поразку за поразкою в Україні, при тому, що наступальна зброя у вигляді сучасних літаків і танків нам не надається. До речі, сам факт не надання такої зброї та заява Байдена, що літаки Україна не отримає, говорить про те, що наш уряд веде самостійну гру у цій війні", – наголосив експерт.

Він упевнений – потужний виступ президента на G-19 та посилення його заяви головкомом Залужним говорять про те, що ми боротимемося за відновлення територіальної цілісності. Відповідно говорити про мирні переговори, в яких вкрай зацікавлена Росія, неможливо.

"Переговори – це продовження війни лише у замороженому стані. Недарма Володимир Зеленський критично і навіть десь роздратовано оцінив можливі переговори з РФ зараз як неприйнятний для нас "Мінськ-3", – зазначає Юрій Подорожній. – Не думаю, що тиск на Київ буде критичним. Принаймні обставини, що складаються, говорять про те, що Росія готова поступатися і навіть відступати, але й у них є червоні лінії. Наприклад, це сухопутний коридор у Крим та сам Крим. Чи вирішиться хтось у Києві після всіх жертв та збитків, завданих нам росіянами, оголосити такий "мирний план" – зі поступками територіями чи відсутністю репарацій?".

Увага всіх прихильників теорії змов експерт звертає на позитивне для України голосування в Генеральній асамблеї ООН з резолюції щодо виплат репарацій нашій країні з боку РФ.

"Це значно важливіше, – упевнений Юрій Подорожній, – ніж виступи таємних агентів ФСБ, яких в Україні завзято називають російськими блогерами-опозиціонерами. До речі, навіть китайський лідер Сі Цзіньпін після розмови з Байденом, на цьому саміті виступив фактично з критикою на адресу Росії. Те саме зробив ще недавно лояльний до РФ індійський прем'єр-міністр. Здається, вже всі готові плюнути Путіну в обличчя, хоч і не скажу, що готові добивати його і весь його рейх".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні затягується: чого чекати у найближчому майбутньому – чи вщухнуть бойові дії з наближенням зими.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 листопада 2022, 13:04

Оце так Путін лузер. Його маленька бородата корумпована посередність б'є навіть з екрану. Так само і з відстійним русским миром, який буде покараний найбільшою православною корупцією світу. Ця корупція має бородатий вигляд Хірурга Задолбанова, розмовляє російською лайкою, так цінує рублі, що навіть за 20 років не вивчила назву гривня. Цей сором на сотні років.


Новини