Головна Новини Суспільство Війна з Росією Паспортизація в окупації: як розуміти суперечливі заяви влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Паспортизація в окупації: як розуміти суперечливі заяви влади

Українським чиновникам слід було б зайняти єдину позицію, що рос-паспорти слід брати в крайньому випадку, коли іншого виходу немає

2 травня 2023, 13:05
Поділіться публікацією:

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що для збереження життя українці на тимчасово окупованих територіях мають брати російські паспорти, щоб забезпечити своє виживання. У свою чергу, віце-прем'єр, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликає не робити цього. І вимагає від Червоного Хреста змусити росіян відкрити гуманітарні коридори для виїзду всіх охочих з окупації. Хто має рацію, в, хто ні в даній ситуації? Про що говорить прискорення роспаспортизації на тимчасово окупованих територіях? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Паспортизація в окупації: як розуміти суперечливі заяви влади

Російські паспорти. Фото: з відкритих джерел

Примусова паспортизація – це ще один злочин рашистів, за який їм доведеться відповідати

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков поділився такою думкою:

"Позиція української влади є досить простою: якщо є реальна загроза життю і врятуватися можна лише, отримавши паспорт окупантів, то його можна отримувати. Це примусова паспортизація".

А Ірина Верещук, продовжує експерт, говорить про те, що якщо є можливість не отримувати окупантські паспорти, то їх не потрібно отримувати.

"Обидва чиновники мають рацію у своїх твердженнях і протиріччя в їхніх словах немає, – упевнений Сергій Биков. – Ну, а примусова паспортизація – це ще один злочин рашистів, за який їм доведеться відповідати".

Вже не завадило б розробити методичку, поширити її всіма можливими каналами на тимчасово окупованих територіях

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що дві абсолютно полярні заяви Лубінця та Верещук – це комунікаційний провал, негативні наслідки якого важко переоцінити.

"По-перше, це підриває політику "єдиного голосу" з боку влади, по-друге, стосується дуже чутливої теми – людей, які здебільшого залишилися на тимчасово окупованих територіях не з власної волі. І заява віце-прем'єрки Верещук, що ці люди мало не за законом переслідуватимуться, якщо візьмуть російські паспорти, викликає багато питань. У тому числі – яку країну вона репрезентує? На кого працює? Російські пропагандисти вже скористалися її невимовними висловлюваннями – і активно розкручують цю тему в ракурсі "Україна від вас уже відмовилася". Позиція обмудсмена Лубінця у цьому плані більш виважена, – зазначає експерт. – Зрозуміло, якщо невзяття російського паспорта означає загрозу здоров'ю, життю громадянина України на тимчасово окупованій території, то краще отримати цей документ. Головне завдання – зберегти життя наших людей. Щоб вони змогли дочекатися приходу ЗСУ, дочекатися деокупації".

Єдине, продовжує Ігор Рейтерович, слід зробити уточнення, що рос-паспорти слід брати в крайньому випадку, коли іншого виходу немає, коли тиск окупаційних адміністрацій змушує йти на такий крок".

І зрозуміло, акцентує експерт, що не йдеться про добровільну співпрацю з окупантами, про пряму колаборацію. Стосовно таких людей діятимуть закони України. Їх слід судити за держзраду, колабораціонізм, інші злочини, які у нас у законодавстві досить детально прописані.

"На другий рік повномасштабної війни, дев'ятий рік, власне війни, слід чітко визначитися з нашим ставленням до українців, які опинилися у тимчасовій окупації. Розробити коротеньку методичку, поширити її всіма можливими каналами на тимчасово окупованих територіях. Щоб місцеві жителі знали, як їм діяти у тій чи іншій ситуації – і чи будуть вони за ті чи інші дії притягнуті до кримінальної відповідальності за законами України. Впевнений, що переважна більшість населення це не має стосуватися, тому що вони фактично є заручниками. А з колаборантами – розмова окрема", – наголошує Ігор Рейтерович.

Щодо насильницької паспортизації з боку Росії – це політика максимального зміцнення на тимчасово окупованих територіях, упевнений експерт. Кремль, зокрема через таку паспортизацію, намагаються відірвати людей від України. А потім, користуючись, м'яко кажучи, не дуже вдалими заявами деяких наших чиновників максимально розкручує тему, що "прийде українська армія – і всіх вас заарештують чи переб'ють, бо ви взяли російські паспорти". Тут нам слід серйозно та акуратно інформаційно працювати, вважає Ігор Рейтерович. Пояснюючи людям через різні канали, що є певні обставини, які слід враховувати, але загалом до них жодні репресивні дії не застосовуватимуться.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у РФ зростає кількість нещасних випадків: про що це говорить – хто за цим стоїть.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини