Головна Новини Суспільство Війна з Росією Падіння ракети у Дніпрі: про що говорить провокація Арестовича – як має відреагувати влада
commentss НОВИНИ Всі новини

Падіння ракети у Дніпрі: про що говорить провокація Арестовича – як має відреагувати влада

Спочатку – вина на тих, хто запускав ракету і хто починав цю війну

15 січня 2023, 11:34 comments6768
Поділіться публікацією:

Російська ракета впала на багатоповерховий будинок у Дніпрі, спричинивши безліч жертв після того, як була збита українськими силами ППО. Про це заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович в ефірі "Фейгін LIVE" . Командування Повітряних сил ЗСУ вже спростувало цю заяву, наголосивши, що у ЗСУ немає на озброєнні таких коштів, які б дозволили збити ракету Х-22 . Що стоїть за подібними заявами Арестовича, які дискредитують ЗСУ? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Падіння ракети у Дніпрі: про що говорить провокація Арестовича – як має відреагувати влада

Фейгін та Арестович. Фото: з відкритих джерел

Якщо Арестович озвучує непопулярну тезу, викликаючи інформаційний вогонь на себе, то це комусь треба

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко розмірковує так:

"Я не знаю, що сталося у Дніпрі насправді. Я не військовий спеціаліст, не спеціаліст зі зброї масового ураження. Є факт: зруйнований житловий будинок, загинули люди, безліч поранених і без даху над головою. Це – результат війни. Решта — деталі, що доповнюють картину. Ракета була спрямована по дому свідомо? Випадкове влучення? Результат роботи ППО? Для сімей загиблих це не відіграє жодної ролі".

Спочатку вина на тих, хто запускав ракету. І хто розпочинав цю війну, акцентує експерт.

"Щодо Арестовича. Я завжди скептично ставився до людей, які готові коментувати будь-яку подію, фонтанують "інсайдами" (не забуваємо, що словом "інсайд" ми найчастіше замінюємо менш привабливим терміном "плітка"), виступають у ролі всезнайок. Але давайте не забувати, що Арестович – не приватна особа. Він – радник глави Офісу президента. І, якщо вона озвучує непопулярну тезу, викликаючи інформаційний вогонь на себе, значить, це комусь треба, – наголошує Костянтин Бондаренко. – Я не вірю, що заява Арестовича не погоджена з його безпосереднім шефом – Андрієм Борисовичем Єрмаком. Я не вірю, що це необдумане вкидання заради хайпа. Швидше за все, це добре зважений крок: інформаційний шум у соцмережах, спроба змістити акценти, щоб на якийсь час відвернути увагу від проблем ЗСУ в Соледарі або служити ширмою для інших проблемних моментів. Або ж спрацювати на контрасті, коли в морі "чорнухи" раптом буде вкинуто новий "промінь надії", який буде пов'язаний з ім'ям Зеленського – подивимося, на який інформаційний привід переключать нашу свідомість медіатехнологи з Банкової".

За словами експерта, будь-які подібні скандали добре режисуються та керуються.

"Але навіщо командуванню Повітряних сил ЗСУ було робити заяву, що українські системи ППО не можуть збити ракети Х-22, я не знаю. Найпростіший пошук показує конкретні результати. 29 червня ЗСУ збили "Іглою" ракету Х-22 у полях над Одеською областю. 2 липня ЗСУ збили ракету Х-22, яка летіла у бік Києва. 26 липня спікер Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що ракети Х-22 важко збивати. Важко – але можливо. 16 грудня деякі видання повідомили, що боєць територіальної оборони збив зі звичайного кулемета крилату ракету, яка летіла на Київ. Тип ракети не уточнювався, але було сказано, що Росія випустила 76 ракет, переважно Х-22, Х-101 та "Калібр". 29 грудня сайт "Вікна" повідомляє, що по Україні запущено 69 ракет, з яких 54 збиті. Військовий експерт Олександр Коваленко в цьому репортажі говорить про Х-22 як застарілі ракети, які російська сторона відновлює і застосовує, оскільки, як можна зрозуміти, катастрофічно не вистачає нових типів ракетної зброї. Очевидно, іноді варто стежити і за послідовністю попередніх заяв, щоб вони не розходилися в оцінках та показаннях. Тому що пізніше виявляються серйозні нестикування, а це підриває довіру до інформації більше сотні Арестовичів", – констатує Костянтин Бондаренко.

Відбувається дискредитація, нехай навіть непряма, ЗСУ

Політичний експерт Олександр Антонюк зізнався, що в нього до Арестовича насторожене ставлення вже близько десяти років.

"Хороший актор, гарна інтонація та – провокатор. Я пам'ятаю, як він почав качати ситуацію у 2013-2014, щоб народ брав зброю. Це було медійно. І, по суті, лягало до російських меседжів про "громадянську війну" в Україні. І в цьому плані його заяви перегукувалися з тими, що транслювали росіяни. Згодом Арестович брав участь у круглих столах, де були такі одіозні персони як Дугін та інші російські шовіністи. Вже тоді я почав розглядати Арестовича як провокатора. І його вчорашня заява, сутнісно, остаточно розкрила Арестовича як російського іпсошника (ІПСО – інформаційно-психологічні операції). Він уявляє себе військовослужбовцем, який служив у розвідці. Тобто має знати, що таке дисципліна. Він уявляє себе комунікатором, медійником. Тобто повинен розуміти, що можна говорити, а що – ні. І коли така людина видає в ефір те, що видав вчора Арестович із приводу ракети – я виключаю, що це випадковість. Його заяву я оцінюю як спосіб спробувати виправдати вчорашній російський тероризм", – наголошує Олександр Антонюк.

Він ставить запитання. Хто такий Арестович, щоб робить такі заяви? Хто його на це уповноважив? Чи він входить до слідчої групи? Чи є він представником Повітряних сил, Міноборони, Генштабу?

"Жодного відношення до них радник ОП не має. І він "вистрілює" такою заявою. Яку буквально за кілька хвилин починають посилено розкручувати російські та проросійські канали, видаючи цю тезу чи не за офіційну версію. Йде "відбілювання" чергової російської ракетної терористичної атаки. Мовляв, ми били по якомусь умовно важливому для поразки об'єкту, але тут прилетіла ракет ППО і… Як у випадку з падінням ракет у Польщі. Відбувається дискредитація, хай навіть непряма, ЗСУ. Ставлять під питання їхню якість, підриваючи до них довіру, яка зараз висока, як ніколи. Явно ллється вода на млин російської пропаганди. І цю історію вже почали розкручувати за кордоном проросійські політики, лобісти. Саме тому я вважаю, що Арестович усе зробив навмисне", – вважає експерт.

Тепер, за його словами, важливим є два моменти.

По-перше, реакція ОП. Очевидно, зазначає Олександр Антонюк, що після такої заяви Арестовича його мали звільнити ще вчора.

По-друге, реакція – СБУ, яка має вже працювати з Арестовичем щодо його зв'язків із росіянами щодо перевірки його на статус агента впливу країни-агресора.

"Він однозначно має понести відповідальність. Як мінімум – адміністративну. І, звичайно, слід поставити крапку у його політичній кар'єрі, про яку періодично ходять чутки, – упевнений експерт. – Якщо такої реакції не буде, питань у мене та суспільства буде ще більше, ніж є на даний момент. І версія про те, що в ОП готують Арестовича як людину, яка об'єднає навколо себе залишки проросійського електорату (від ОПЗЖ, Партії Шарія і так далі), а також інфантильну частину (наприклад, прихильників "Батьківщини" тощо), і яка має скласти конкуренцію Зеленському і "Слузі народу" (з явним програшем Арестовича) на майбутніх виборах, стане набувати все більш реалістичних рис".

Читайте також на порталі "Коментарі" — друге пришестя Лапіна: до чого може призвести протистояння між російськими воєначальниками




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергей

17 січня 2023, 08:20

Арестович советник офиса президента на общественных началах.Должность эта неофициальная, зарплату он не получает.Его могут просто освободить от нее. Какая админответственность?

Надія

15 січня 2023, 19:03

Дивні експерти: коли речник ВПС каже, що ми не можемо збивати такі ракети - то це НЕ провокація(хоча ми всі знаємо, що це неправда), причому він це каже на офіційному каналі українського медіа, а коли людина на приватному каналі в розмові з приватною особою помилково вказала на те, що російська ракета була збита нашим ППО - це провокація... Ви взагалі розумієте, що таке провокація? Просто дуже активізувалися останнім часом сили "папередників" на чолі з порошенком - саме ті, хто й призвів Україну до такого беззахисного стану! Одні дарували та передавали наші ракети нашому ворогу - РФ, інші їх за газ їй віддавали, треті наші стратегічні бомбардувальники тому ж ворогу віддали (а саме з них ракети запустили), четверті склади з запасами нашіх ракет підривали всю свою 5-річну каденцію... З них українці нічого не вимагають, а вимагають з того, хто тепер вирішує всі ними створені проблеми з агресією нашого споконвічного ворога! А ЗМІ грають в цьому свою лиховісну роль. Сором! Мабуть, всі хочуть повернення до харківських угод та 5-річної балаканини в Мінську, яка дала РФ час підготувати армію до повномасштабного нападу поки ми свої ракети на складах знищували за допомогою нашого президента порошенка

Харьковчанка

15 січня 2023, 15:23

Яка влада, - такий і Арештович. Який піп, - такий прихід.

Ігор

15 січня 2023, 12:56

Перша відповідальність на тих, хто не відвернув, а спровокував цю війну. Це малоправославні розкрадачі власної країни. Чудово виглядає внутрішньо інформаційна війна з тими, хто не відповідає вимогам корумпованих. Достатньо знати, що православний тероризм завжди перекладав відповідальність на інших. Знати що створили з Маріуполем захисники майна старого Ріната, як прикривались населенням, а потім зрадили це населення прийнявши порятунок від велико-православного диявола. Знати результат захисника Ассада у Сирії.


Новини