Головна Новини Суспільство Війна з Росією Останній успіх Росії: що означає заява ОП – коли ЗСУ зможуть переламати ситуацію на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Останній успіх Росії: що означає заява ОП – коли ЗСУ зможуть переламати ситуацію на фронті

Експерти розповіли, як ситуація на фронті може розвиватися після відходу ЗСУ з Лисичанська і, коли може статися довгоочікуваний перелом у війні

5 липня 2022, 12:57
Поділіться публікацією:

Радник глави Офісу Президента Олексій Арестович під час розмови з російським правозахисником та публіцистом Марком Фейгіним сказав, що взяття Рубіжного, Сєвєродонецька та Лисичанська було останнім успіхом російської армії на території України. Експерти проаналізували цю заяву для видання "Коментарі", а також розповіли, за якої умови ми зможемо розпочати активне звільнення тимчасово окупованих територій.

Останній успіх Росії: що означає заява ОП – коли ЗСУ зможуть переламати ситуацію на фронті

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Активне звільнення ми можемо розпочати, лише отримавши відповідні технічні можливості та у потрібній кількості

Політтехнолог, боєць спецпідрозділу "Хорт" Олександр Кондратенко пояснює:

"Те, що ми відійшли від Лисичанська, Сєвєродонецька і зайняли нові рубежі в районі Сіверська та Бахмута – просто вирівнювання лінії фронту. Та кількість наступального озброєння, яка зараз є на південному сході України у рашистів, нікуди не зникла. Зрозуміло, у них втрат у рази більше, ніж у нас. Але ми займаємо оборонну позицію. Наступальних дій мало ведемо. Якщо в тій же Херсонській області ми звільнили якийсь невеликий населений пункт, то це не наступальні дії. Це тактичний наступ, після якого може бути і тактичний відступ".

За словами експерта, прогнозувати навіть на найближче майбутнє, враховуючи, що триває активна фаза бойових дій, неможливо. Ситуація на фронті змінюється навіть не щодня, а щогодини.

"Переломний момент (які дехто прогнозує на серпень-вересень) можливий лише за умови, що ми отримаємо за ленд-лізом хоча б 60-70% того, що нам обіцяють. І, по-хорошому, ленд-ліз навряд чи почне працювати на повну міць до початку осені. Почати якийсь наступ ми можемо за умови хоча б паритету у озброєнні із противником, – зазначає Олександр Кондратенко. – А коли в нас співвідношення сил на тому ж Донбасі 1 до 10, 1 до 15 не на нашу користь, про які наступальні дії з боку ЗСУ може йтися?".

Зрозуміло, рано чи пізно ми всі свої території, включаючи Крим, деокупуємо, наголошує експерт. Питання – коли і якою ціною. Життям кількох патріотів, які зараз захищають країну.

"Якщо російська армія продовжить щодня застосовувати тактичну далеку авіацію, пускаючи ракети Х-22, нам доведеться вкрай важко. Адже РФ має ще величезну кількість озброєння, яку вона може скинути на будь-яке місто, знищуючи його, як зробила з Волновахою, Маріуполем, Сєвєродонецьком, – каже Олександр Кондратенко. — Війна перейшла у фазу "на виснаження". І всі це розуміють. Як розуміють, що росіяни намагатимуться до кінця літа захопити всю Донецьку область. Ми, звичайно, продовжимо кришити їх у геометричній прогресії. Але у них цього "гарматного м'яса" – величезна кількість. Спершу шлють уперед будь-яких бурятів виявляти наші позиції. А потім, коли ми їх покриємо та розкриємося, російська арта рівняє наші позиції із землею. Тактика ведення війни РФ дуже змінилася початку вторгнення. Там, де вони не можуть пройти, окупанти залишають просто випалену землю. Рівна п'ятиповерхівка під фундамент. Наголошую, активне звільнення ми можемо розпочати лише отримавши відповідні технічні можливості. У потрібній кількості. Мова про авіацію, РСЗВ, арт і так далі. А вмотивованих патріотів у нас вистачає. Взяти зброю до рук може до мільйона людини".

У найближчому майбутньому нас чекає позиційна війна

На думку експерта Українського інституту політики Миколи Спіридонова, твердження Арестовича, що жодного великого українського міста російська армія не візьме, має право на життя.

"Хоч би тому, – пояснює експерт, – що я чув подібні твердження від багатьох знайомих військових, які беруть безпосередню участь у боях. Я, звичайно, не можу повністю це гарантувати, не маючи достатньої інформації щодо військової частини, яка до того ж досить мінлива. Але дуже сподіваюся, що Арестович та інші джерела у цьому випадку не помиляються".

Микола Спіридонов нагадує, що якщо в Луганській області, яку окупантам вдалося захопити майже повністю, російська армія мала успіх, то на низці інших напрямків (та сама північ України, частково південь, район Харкова) успіх мали саме ЗСУ.

"Сподіватимемося, що незабаром вдасться відсунути супротивника і від Слов'янська, Бахмута, Краматорська, – продовжує експерт. – У найближчому майбутньому (пара тижнів-місяць), швидше за все, на нас чекає позиційна війна з незначним поступом уперед тієї чи іншої сторони".

Щоб мати значніші зрушення, нам потрібна нова зброя – у значно більшій кількості, ніж ми її отримуємо, упевнений Микола Спіридонов.

"Про це постійно говорять президент, представники його Офісу, керівництво ЗСУ. Активний контрнаступ, за деякими даними, можливий вже в другій половині серпня. Крім того, Арестович не дарма говорить про деморалізацію російської армії, – наголосив Микола Спиридонов. – У комплексі з внутрішніми проблемами, що наростають у РФ, із постачанням Україні в достатній кількості новітніх озброєнь, з новими пакетами санкцій проти країни-агресора – це може дозволити ЗСУ привести ефективну деокупацію територій хоча б станом на період до 24 лютого. А далі буде, мабуть, прийматиметься військово-дипломатичне рішення щодо звільнення решти територій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — українська армія впевнено просувається: у ЗСУ розкрили подробиці просування на півдні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

5 липня 2022, 12:52

Вимоги ще більше зброї ніколи не припиняться. Зброї, як і грошей багато не буває. Це війна двох карликів, які знайшли своє покликання - виснажувати світ і бути в центрі уваги. Поведінка обох викликає сумніви щодо здоров'я, наркотиків, алкоголю, адекватності. Але ні, в них така з народження. Один Окурок інший - Недопалок.


Новини