Головна Новини Суспільство Війна з Росією Нові механізми кібервійни Росії: Що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові механізми кібервійни Росії: Що відомо

Зміна тактики ворога в кібервійні, окрім іншого, ґрунтується на розвідданих і ставить за мету збір розвідданих

4 квітня 2023, 15:11
Поділіться публікацією:

Кібервійна дуже нагадує реальну війну РФ проти України на полі бою. Масовані атаки по критичній інфраструктурі України зменшилися. У кіберпросторі атаки теж змінилися. Росіяни застосовують механізми для крадіжки інформації. Таким чином можна стверджувати, що Росія почала використовувати нову тактику в кіберпросторі. Про це в Телеефірі заявив експерт з кібербезпеки Сергій Денисенко, пишуть "Коментарі".

Нові механізми кібервійни Росії: Що відомо

Росія почала використовувати нові механізми в кібервійні проти України

“Створення таких армій, таких підрозділів триває дуже давно, вони себе почали проявляти від 2014 року, згадаємо вірус “Петя” тощо. Не можна в одній компанії вмістити всю армію, потрібно її в будь-якому разі розділяти на якісь окремі підрозділи, які одне від одного не сильно залежатимуть. Вони постійно розвиватимуться. Потрібно враховувати, що фінансування у них колосальне, це великі-великі мільйони. Це та сама війна тільки в цифровому світі. За тенденціями ми бачимо, коли в них спочатку була тактика щодо знищення нашої критичної інфраструктури, цифрової, то тепер вони вже починають використовувати якісь механізми для крадіжки тієї інформації, яку вони використовуватимуть із розвідувальною метою, для подальших дій тощо. Уже на використання”, — сказав він.

Експерт уточнив, що також важливо розуміти, скільки ресурсів критичних заражено. Це потрібно постійно моніторити, дивитися і розуміти, що технології потрібно покращувати і тоді буде результат і в боротьбі з тролями, і з тим програмним забезпеченням, яке росіяни використовують для вторгнення в кіберпростір України.

Коментуючи зміну тактики ворога в кібервійні, коли підхід ґрунтується на розвідданих і ставить за мету збір розвідданих, Денисенко висловив думку, що це можна порівняти з тими реальними бойовими діями, які вони роблять зараз.

“Ми бачимо ці масовані атаки по наших містах, по нашій критичній інфраструктурі, зараз їх стало менше. Вони починають обирати не критичну інфраструктуру, а логістичні центри військових. І відповідно на кіберполі теж усе змінюється. Вони зрозуміли, що завдати шкоди критичній інфраструктурі вони не зможуть, що вона непробивна, і вони почали використовувати механізми щодо крадіжки інформації, яку вони використовуватимуть надалі. Атаки щодо знищення критички — це той самий вірус “Петя”, який тоді призупинив роботу майже всіх держустанов, бізнесу тощо. Але ми пройшли цей етап, ми зрозуміли, як уберігати від цього, і далі вони зрозуміли, що такі механізми проти нас уже практично безсилі”, — підсумував експерт із кібербезпеки.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Сили оборони України використовують цифрові рішення як на стратегічному, так і на тактичному рівнях, тому ворог постійно вдається до кібертероризму.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про створення Кремлем компанії, яка займалась хакерськими атаками, поширенням дезінформації, тренуванням оперативників та іншими злочинними кіберсправами.

Читайте також на сайті "Коментарі" – війни стають "приватизованими", а українська ще й "випробувальною лабораторією".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини