Головна Новини Суспільство Війна з Росією Витік секретних файлів Vulkan показує глобальну тактику кібервійни Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Витік секретних файлів Vulkan показує глобальну тактику кібервійни Путіна

Кремль створив компанію, яка займалась хакерськими атаками, поширенням дезінформації, тренуванням оперативників та іншими злочинними кіберсправами.

30 березня 2023, 20:20
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

До журналістів потрапили тисячі сторінок секретних документів, які доводять співпрацю компанії Vulkan з російським урядом у створені кібератак на інші країни та сумнівну діяльність в середині Росії, зокрема це хакерські атаки, поширення дезінформації, тренування оперативників та інше. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання The Guardian.

Витік секретних файлів Vulkan показує глобальну тактику кібервійни Путіна

Росія створила глобальну мережу для кібератак. Фото з відкритих джерел

The Guardian повідомляє, що в лютому минулого року анонімне джерело звернулось до видання Süddeutsche Zeitung та повідомило про діяльність російських спецслужб, які ховаються за компанією Vulkan.

"У зв’язку з подіями в Україні я вирішив оприлюднити цю інформацію. Компанія робить погані речі, а російський уряд є боягузливим і неправим. Я злий через вторгнення в Україну і ті жахливі речі, які там відбуваються. Я сподіваюся, що ви зможете використати цю інформацію, щоб показати, що відбувається за зачиненими дверима", — повідомив свою мотивацію викривач.

Пізніше джерело поділилось інформацією з іншими виданнями, а п’ять західних спецслужб підтвердило справжність документів.

Витік секретних файлів містить внутрішні документи, плани проєктів, електронні листи, контракти та бюджети. Вони дають змогу зрозуміти масштаби російських кібератак на Україну та інші країни, що здійснювала Росія. Витік файлів вміщує матеріали з 2016 по 2021 рік.

Один з наймасштабніших проєктів Vulkan пов’язують з кремлівським кіберпідрозділом Sandworm. Sandworm розгорнув хакерську діяльність у великих масштабах та вдавався до політичних маніпуляцій кіберсаботажу, втручання у вибори, оприлюднення секретної інформації та інших матеріалів.

"У 2015 році Sandworm вивів з ладу енергомережу України. Наступного року він брав участь у нахабній операції Росії зі зриву виборів президента США", — повідомляє The Guardian.

Також видання пише про наймасштабнішу кібератаку в історії. Sandworm створили шкідливу програму NotPetya, яка поширилась спочатку в Україні, а потім і на решту світу. Програма виводила з ладу транспортні компанії, лікарні, поштові системи та виробників фармацевтичних препаратів, таким чином цифровий натиск перекинувся з віртуального у реальний світ.

Матеріали показують, що Кремль спільно з Vulkan вдавався до багатьох незаконних дій. І співпраця з Sandworm тільки частина цієї дільності.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що витік секретних документів свідчить про плани Путіна організувати "тотальну чистку" українців.

Також "Коментарі" писали, що проросійські хакери атакували Францію та залишили повідомлення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини