Головна Новини Суспільство Війна з Росією Незламні 300 днів повномасштабної війни в Україні: основні висновки – прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Незламні 300 днів повномасштабної війни в Україні: основні висновки – прогнози

Ось уже 300 днів, як Україна демонструє повний політичний консенсус навколо протистояння агресору, повну підтримку армії та масштабне волонтерство

19 грудня 2022, 17:45 comments2636
Поділіться публікацією:

У вівторок, 20 грудня, виповнюється 300 днів із початку широкомасштабного російського вторгнення. Які основні висновки можна зробити на цьому етапі? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Незламні 300 днів повномасштабної війни в Україні: основні висновки – прогнози

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Протистояння триватиме до нашої перемоги

Директор Communication group, політичний експерт Володимир Манько акцентує, що за 300 днів повномасштабної війни Україна довела, що не є failed state (держава, що не відбулася) чи країна error (помилка), як ще називає нас російська пропаганда.

"Ми відстояли столицю – Київ, відкинули ворога з багатьох захоплених ним раніше територій. Російські військові літаки давно вже не залітають на контрольовану ЗСУ територію, розуміючи, що будуть збиті. Російські кораблі тримаються подалі від нашого узбережжя, бо бояться бути потопленими. Ось уже 300 днів, як Україна демонструє повний політичний консенсус навколо протистояння агресору, повну підтримку армії та масштабне волонтерство", – наголошує Володимир Манько.

Це, наголошує він, ознаки міцної держави, deep state (глибинної держави) – і цим ми здивували багатьох, передусім агресора.

"За останніми соцопитуваннями продовжувати боротьбу аж до звільнення всіх територій України готові до 90% громадян. Тому прогноз на майбутнє – протистояння триватиме до нашої перемоги, – вважає експерт. – І якщо для досягнення цієї мети знадобиться ще 300 днів, то так і буде. У світі є не одна міцна і успішна держава, яка перебуває у перманентному протистоянні чи війні. Це Південна Корея, Ізраїль, Тайвань. Можемо і ми стати такими. А можемо завдати такої поразки Росії, що вона вже ніколи не зможе загрожувати знову – ні нам, ні комусь ще. І саме на досягненні цієї мети слід зосередити всі сили – і нам, і всьому цивілізованому світу".

Ця війна дала зрозуміти, що українське суспільство насправді готове віддати душу і тіло за свободу та незалежність

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун упевнений, що 300 днів українського спротиву довели, що саме Росія – це країна-фейк, яка мешкає у віртуальному просторі під назвою "світ мрій Путіна". До реальності все це не має жодного стосунку.

"Ми також зрозуміли, що українці мали комплекс неповноцінності. Мовляв, ми чогось не заслуговуємо, не можемо бути частиною європейського, євроатлантичного простору. Але все це виявилося неправдою. Ця війна довела – і нам (насамперед), і світові, що Україна – держава, яка має бути визнана на всіх міжнародних майданчиках як повноцінний суб'єкт міжнародного права. Що ми маємо бути і в ЄС, і в НАТО, і в низці інших організацій, де чомусь не опинилися раніше. І що для світу – за честь наявність України у таких інституціях", – наголошує експерт.

На його думку, це підтверджує, що напрямок, взятий нашою країною після Революції Гідності, є єдиним вірним. Це був цивілізаційний вибір, упевнений Максим Джигун. За який ми зараз платимо дуже велику ціну.

"Також ця війна дала зрозуміти, що українське суспільство насправді готове віддати душу та тіло за свободу та незалежність. І усвідомили ми це на ментальному рівні лише відображаючи широкомасштабну російську агресію", – пояснює політолог.

Він зізнався, що важко передбачити, як події можуть розвиватись далі. Ситуація на фронті залишається дуже складною. Швидкого звільнення України не сталося, як і стрімко ослаблення та розвалу Росії. Армія агресора, незважаючи на болючі для неї поразки, далеко не така слабка.

"Ворог у нас серйозний, який має величезні ресурси. Людський так взагалі мало не нескінченний. А людей російські правителі ніколи не шкодували, ставлячись до них як до "гарматного м'яса". Тож легко нам не буде, – упевнений Максим Джигун. – І все ж таки, ми покладаємо більше надії на 2023 рік. Є шанс деокупувати якщо не всю, то значну частину своїх територій. Головне – слід розраховувати насамперед на свої сили, на наші мужні ЗСУ. Але важлива, звичайно, також підтримка з боку демократичних країн, які допомагають нам досягати поставлених військових цілей. Думаю, завдяки ЗСУ, стійкості всього українського народу, підтримці партнерів ми можемо зробити 2023 рік – роком наших перемог".

Читайте також на порталі "Коментарі" – війна в Україні: чи варто очікувати до кінця року якихось переміщень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини