Головна Новини Суспільство Війна з Росією Невіра Заходу в Україну та одкровення Зеленського: чому правда розкрилася саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Невіра Заходу в Україну та одкровення Зеленського: чому правда розкрилася саме зараз

На багато питань доведеться шукати відповіді після війни, але те, що бліц-криг Путіна провалився – для всіх уже очевидно

17 серпня 2022, 10:25 comments3425
Поділіться публікацією:

В інтерв'ю виданню The Washington Post (WP) президент України Володимир Зеленський назвав причину, через яку чиновники не попередили українців заздалегідь про фактично невідворотне вторгнення РосіїКрім того, у WP вийшла стаття, в якій повідомляється, що Зеленський підозрював, що деякі лідери Заходу хотіли його втечі з Києва після початку російської агресії (що дозволило б РФ створити в Києві маріонетковий уряд, який би прийшов до врегулювання ситуації шляхом переговорів з країнами НАТО ). Як оцінюєте дані одкровення та матеріали? Чому вони з'явилися саме зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Невіра Заходу в Україну та одкровення Зеленського: чому правда розкрилася саме зараз

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Масштабна стаття, присвячена російській війні проти України говорить про те, що в США активно стежать за ситуацією в нашій країні

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Поява у WP лонгріду, присвяченого ситуації в Україні, а також інтерв'ю із Зеленським, гадаю, свідчить про низку моментів. Масштабна стаття присвячена російській війні проти України говорить про те, що в США активно стежать за ситуацією в нашій країні. Навіть зараз, у період відпусток. І в цьому сенсі такі публікації – добрий сигнал для нас. А ось окремі моменти з інтерв'ю із Зеленським залишили неприємний осад".

За словами експерта, виходячи із зроблених Зеленським пояснень про те, чому про невідворотне російське вторгнення не було оголошено заздалегідь (за його словами, це викликало б паніку, втечу з країни людей і капіталів), президент погано знає українців, громадян власної країни.

"І це проблема, вирішувати яку йому буде важко, – прогнозує Євген Магда. – Ті слова, які на весь світ прозвучали зі сторінок WP, демонструють, що українська влада, яка знала про напад з осені 2021 року, що готується, але не повідомила про це суспільству (а лише просила більше зброї у Заходу), керувалася помилковою логікою. І це ще матиме помітні зовнішньополітичні та внутрішньополітичні наслідки. Ну а Україна продовжує війну з Росією, яка як наш ворог нікуди не подінеться. Впевнений, про це також прочитали наші закордонні партнери та зробили відповідні висновки. Які саме – ми дізнаємось найближчим часом".

Зеленський не поїхав, а ЗСУ зламали вщент план бліц-кригу із захопленням Києва та встановленням маріонеткової влади

За словами політолога, добровольця ЗСУ Кирила Сазонова, Володимира Зеленського від політиків старої школи в Україні та на Заході відрізняє одна характерна риса, яку опоненти сором'язливо та зневажливо називають позасистемністю.

"Можна сказати простіше – він говорить правду у найжорсткішому форматі там, де вони вважають за краще промовчати або знайти туманне формулювання. І це працює. Щоправда – найсильніша зброя у дипломатії та стосунках. І в цьому випадку йдеться саме про правду, подобається вона комусь чи ні", – пояснює експерт.

Він зазначає, що Путін справді розраховував на бліц-криг. Київ за три дні, ліквідація президента та уряду, встановлення маріонеткового нібито легітимного режиму.

"І ці маріонетки мали підписати формальну капітуляцію, не вимагати від Заходу допомоги та санкцій. Втеча чинної української влади Москву теж влаштовувала. Той же сценарій із маріонетками, – наголошує Кирило Сазонов. – За розрахунками Путіна, за такої динаміки розвитку подій, європейська та американська бюрократія просто не встигла б зреагувати діями. І справа закінчилася б звичною глибоким занепокоєнням і, можливо, формальними санкціями. Чи були на Заході політики та бізнес, які такий сценарій розглядали? Звісно, були. І міністр фінансів Німеччини говорив про два-три дні та інші чиновники з європейських країн. У нас не вірили, а військову машину Росії всерйоз вважали другою армією світу. Чи були ті, кого такий розвиток подій влаштовував? Безперечно. Була незалежна Україна та зникла. У них свій бізнес та свої вибори".

Але Зеленський, наголошує політолог, не поїхав. А ЗСУ зламали вщент план бліц-кригу із захопленням Києва та встановленням маріонеткової влади.

"Росія зіткнулася із жорстким опором, війна затяглася, і Заходу довелося реагувати. Санкціями, потім військовою допомогою. Це правда. Подобається вона комусь чи ні. І говорити її треба. Це дуже корисно для розуміння реальності та чудово знімає маски цинізму з іншим гримом", – резюмує Кирило Сазонов.

Відповіді на багато питань нам дасть завершення війни

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко пояснює, що інформація про війну має дві складові – національну та емоційну. З емоційної точки сприйняття будь-яке приховування – це неправильно, зазначає він. З національною є питання.

"Приховування секретної інформації від широкого загалу – це в принципі нормальне явище. Питання, як використовувалася ця інформація, – розмірковує експерт. – Чому не було посилено угруповання військ на північно-східних кордонах та біля Кримського перешийка? Знову ж таки питання, якщо ставити під загрозу все населення, де 24 лютого перебували сім'ї кожного чиновника, який мав інформацію про російське вторгнення? І чи буде така перевірка після перемоги?".

З іншого боку, продовжує Богдан Петренко, знання про майбутню війну породило б паніку. А паніка справді грає на руку противника.

"Думаю, що відповіді на багато питань нам дасть завершення війни. Наскільки ми були готові до російського вторгнення, як нам вдалося зберегти людей та техніку під час перших нальотів? Але це буде згодом. Зараз, коли війна триває, зручний момент для того, щоб відкрити карти – щоб на момент закінчення емоційний сплеск уже вщух. Бо правда все одно випливла б. І тоді грала б проти влади, – пояснює експерт. – А так, пізніше ми можемо раціонально розібратися, хто мав рацію – і яке рішення було найбільш доцільним".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ завдали удару по командному пункту окупантів: серед ліквідованих – офіцери ФСБ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

17 серпня 2022, 13:41

Той, хто не поїхав, хто прийшов до влади на брехні, став остаточним вироком Україні. В кращому випадку буде Сирія з Маріуполем, Северодонецьком скрізь. Жахливо, що "після війни", означає - ніколи. Все буде лишатись як було - змін не буде. Якби не Рейган, ми б досі жили у комуняцтві. Раби власної ініціативи не мають, така природа рабів. От і зараз відкладають на після.


Новини