Головна Новини Суспільство Війна з Росією Настав час припинити «СВО»: про що говорить заклик Пригожина
commentss НОВИНИ Всі новини

Настав час припинити «СВО»: про що говорить заклик Пригожина

Росіяни дуже хочуть закріпитися на територіях, які сьогодні вони контролюють, не дати можливості ЗСУ здійснити ефективний контрнаступ

15 квітня 2023, 12:47 comments2726
Поділіться публікацією:

Керівник приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" Євген Пригожин, медійність якого різко зросла після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну та участі "вагнерівців" в атаках на Бахмут, закликає російську владу оголосити про завершення т.зв. "спеціальної військової операції" (фактично — війни). На його думку, основні завдання вже виконані (Україна відрізана від Азовського моря, пробитий сухопутний коридор до Криму), а тепер головне – утримати захоплене. Про що говорять такі заяви Пригожина? Навіщо він їх робить з огляду на те, що ні Москва, ні Київ явно не готові погоджуватися зараз на статус-кво? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Настав час припинити «СВО»: про що говорить заклик Пригожина

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Пригожинські тези можуть незабаром стати офіційним меседжем рос-пропаганди

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок поділився такою думкою:

"Коментар Пригожина – не так про те, щоб припинити війну, як про те, щоб зупинити активну фазу бойових дій, закріпитися на територіях, які росіяни контролюють, не дати можливості ЗСУ здійснити ефективний контрнаступ. При цьому він адекватно оцінює, що чимала кількість українських військовослужбовців пройшла підготовку за кордоном, у тому числі з управління західною бронетехнікою. І, звісно, якщо контрнаступ відбудеться, він буде ефективним. І, на думку Пригожина, частину територій, які зараз контролюють росіяни, можуть втратити. Тобто відступити від сьогоднішньої лінії фронту".

Крім того, продовжує експерт, Пригожин наголошує, що у РФ відсутній наступальний потенціал. Проблеми з особовим складом, із бронетехнікою. У результаті після місяців не дуже ефективних штурмових дій у Донецькій області, зазнавши колосальних втрат, агресор змушений готуватися до оборони. Відповідні дії, звертає увагу Валерій Клочок, вже простежуються не лише на тимчасово окупованій території України, включаючи Крим, а й навіть у прикордонних з нами Ростовській, Брянській, Курській областях РФ.

"Є ще один момент, на який слід звернути увагу політичний. Розуміючи, що в найближчому майбутньому "успіхи" ПВК "Вагнера", як це намагається піднести Пригожин, закінчаться, він сподівається за вже зроблене отримати якісь "дивіденди" від Кремля. А саме – якийсь політичний вплив. Акцентуючи на тому, що Захід продовжить підтримку України, Пригожин зазначає, що до РФ можуть почати повертатися ліберали. Які згодом спробують перебрати під себе владні повноваження. І Пригожин застерігає нинішнє найвище військово-політичне керівництво РФ від, на його думку, помилок, які робила російська влада в минулому столітті. А саме — дії, що призвели до перевороту в 1917 (провал царської армії в Першій світовій війні), невдала війна з Фінляндією і так далі. Тобто проти путінського режиму Пригожин не йде, – наголошує експерт. – Лише пропонує стабілізувати ті "досягнення" (захоплення), які РФ має сьогодні в Україні. Зосередити всі зусилля на контролі саме цих територій, особливо сухопутного коридору Криму, Азовського та Чорного морів. З паралельною підготовкою до подальшого протистояння".

Те, що Пригожин першим із публічних людей у РФ виступає з подібними пропозиціями, свідчить, що ситуація в країні-агресорі справді непроста, вважає Валерій Клочок. Він не виключає, що пригожинські тези можуть незабаром стати офіційним меседжем роспропаганди.

"Є ймовірність, що Пригожин міг говорити подібне за рекомендацією своїх можливих союзників щодо коаліції у російській еліті. Не антипутінської, але такої, що претендує на свій шматок владного пирога", – констатує експерт.

Пригожин розуміє, що російські війська вперлися у стіну

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна припускає, що заяви Пригожина про необхідність припинення т.зв. "СВО" є спробою зберегти свою репутацію та репутацію ПВК.

"Багатомісячне вбивання окупаційних військ загалом і "вагнерівців" зокрема об Бахмут показало, що навіть у разі взяття цього міста подальше успішне просування неможливе. Жодного більш-менш великого населеного пункту взяти не вдасться. А ціна заплачена незрівнянно висока, що неминуче позначиться на оборонному потенціалі російських найманців та армії загалом. Пригожин розуміє, що російські війська вперлися у стіну. Подальше просування неможливе, людські та репутаційні втрати зростають з кожним днем, суспільство нервує через мобілізацію та драконівські закони, війська нервують через майбутній контрнаступ ЗСУ і здаються в полон", – наголошує експерт.

Відповідно, продовжує він, умови для продовження т.зв. "СВО" — так собі. Оскільки її цілі були сформульовані вкрай розмито, оголосити про виконання всіх завдань можна будь-якої миті – і ватажок ПВК добре розуміє, що цим можна якось врятувати ситуацію, пояснює Ганна Малкіна.

"Інша справа, – зазначає вона, – що це рішення має спрямованість виключно на внутрішнього споживача. Санкції та міжнародна ізоляція Росії нікуди не подінуться, з новонамальованими картами ЗСУ звірятися не будуть, бойові дії не закінчаться і взагалі – якоїсь зрозумілої перспективи завершення війни, окрім повернення Україною всіх захоплених територій, не видно. Будь-який статус-кво, на будь-яких умовах, з будь-якими гарантіями – це лише пауза. Вона може бути розтягнута у часі, але точно буде підготовкою до нової великої війни. Хочеться вірити, що наші партнери розуміють це".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому РФ навчилася оминати санкції – які висновки має зробити Захід перед новими обмеженнями. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню детально розібралися у ситуації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини