Головна Новини Суспільство Війна з Росією На скільки затягнеться війна в Україні: прогноз експертів – про що говорить заява Резнікова
commentss НОВИНИ Всі новини

На скільки затягнеться війна в Україні: прогноз експертів – про що говорить заява Резнікова

Незважаючи на оптимістичні плани влади, чекати швидкого закінчення війни поки що не доводиться

9 липня 2022, 13:30 comments1906
Поділіться публікацією:

Міністр оборони України Олексій Резніков попередив про три сценарії завершення війни. У всіх йдеться про перемогу України, але з різними термінами. Який сценарій вважаєте найреалістичнішим – і чому? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

На скільки затягнеться війна в Україні: прогноз експертів – про що говорить заява Резнікова

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Швидше за все, ми зіткнемося зі сценарієм затягування війни на мінімум рік

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна – Тарас Березовець – вважає, що всі сценарії, змальовані міністром оборони України (перший – росіяни, нібито демонструючи жест "доброї волі", залишають раніше окуповані території, українські захисники вийдуть на позиції до 24 лютого 2022 року, потім розпочнуться переговори про статус Донбасу та Криму, другий – українській армії до кінця цього року, можливо до початку нового, вдасться переламати ситуацію, третій – розвал Росії), мають право на життя.

"Але, найімовірніше, у результаті вийде щось четверте, – зазначає експерт. – Поки що немає ознак стратегічної поразки росії у цій війні. Країна-агресор має величезні людські та матеріальні ресурси. І протягом року-двох вони точно не вичерпаються. Плюс – росіяни мають можливість відновлювати їх, замінюючи ті ж стволи для ствольної артилерії. Тоді як у нас такої нагоди немає. До того ж ми повністю вичерпали запаси радянського та російського боєкомплекту (152-мм). І можемо розраховувати лише на постачання натовських 155-мм калібрів. А вони надходять у вкрай незначних кількостях. 220 тисяч отриманих нами від партнерів снарядів – це крапля у морі, враховуючи, що росіяни щодня вистрілюють по 50 тисяч".

Тому, найімовірніше, ми зіштовхнемося зі сценарієм затягування війни на мінімум рік, прогнозує Тарас Березовець. Причому це буде рік гарячої фази, з періодичними згасаннями.

"Все це призведе до значного виснаження потенціалу як України, так і Росії. Позитив, що за нами стоїть весь цивілізований світ. І ми можемо поповнювати свої запаси. Проблема у швидкості поповнення. Поки що американці, від яких залежать відповідні рішення, виділяють нам озброєння та боєприпаси, але не в тій кількості, щоб ми досягли вирішального перелому у війні", – зазначає експерт.

Він упевнений, що жодна військова поразка на якійсь ділянці Путіна не зупинить. Росіяни вже зазнали низки поразок, зокрема, під Києвом, під Харковом, на Зміїному, нагадує Тарас Березовець. Але їх це не зламало.

"Таких поразок має бути якнайбільше. У тому числі під час контрнаступів ЗСУ (де воно буде – під Харковом, на півдні чи на Донбасі – це питання до Генштабу). Лише тоді в Росії розпочнуться внутрішні процеси розвалу – як армії, так і економіки", – вважає експерт.

Тарас Березовець наголошує, що росіяни поки що не перейшли до загальної мобілізації, не поставили економіку на військові рейки. Але це рішення, схоже, Кремлю доведеться ухвалювати. Оскільки час грає проти Росії, пояснює експерт.

Він резюмує:

"Я не очікую, що цей конфлікт завершиться швидко. У разі збереження Путіна при владі війна може затягтися на 4-5 років – з тими чи іншими фазами згасання. Якщо, звичайно, не станеться когось форс-мажору. Тих же тяжких поразок росіян на низці напрямків фронту. Або щось надзвичайне станеться всередині самої Росії".

Поки що переможні реляції у звітах влади перевершують реалізм

Народний депутат України VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олександр Доній пояснює:

"Одним із завдань, поставлених перед собою українською владою, є створення позитивно-переможного настрою у суспільстві. З одного боку, владу можна зрозуміти, адже позитивний настрій та відсутність психологічної перевантаженості трансформується у готовність мобілізувати людські ресурси для боротьби з фашистською росією. Водночас, якщо позитивні посилки від влади будуть далекі від реальності, то у перспективі виникне недовіра до будь-якої інформації від владних інституцій. Тому інформування суспільства – це дуже важлива і тонка матерія. Об'єктивний аналіз ситуації дозволяє припускати, що війна може заходити у довготривалу – багаторічну фазу".

На думку експерта, переможні реляції про "злам" ситуації на користь України наприкінці цього — на початку наступного року більше виглядають нашими бажаннями, ніж ретельним підрахунком ресурсних баз української та російсько-фашистської сторін.

"Уважніше я б порекомендував поставитися не до інтерв'ю тих чи інших представників влади, а до спроби Генштабу нагадати суспільству норму законодавства про необхідність обов'язку військовозобов'язаного з територіальним військкоматом. І хоча суспільство в масі своїй сприйняло це нагадування як спробу обмежити свободу пересування, насправді йдеться про турботу Генштабу про майбутні мобілізації", – вважає Олександр Доній.

На його думку, якщо розглядати не лише запропоновані позитивні сценарії, а й сценарій багаторічної війни (як мінімум до смерті путіна), то слід суспільство готувати до кількох важливих дій:

а) готовності до нових хвиль мобілізації;

б) необхідності системної евакуації цивільного населення з прифронтової смуги з подальшим облаштуванням на місцях нової дислокації,

в) створення мережі нових підприємств військово-промислового комплексу (включаючи частково за кордоном);

г) організації економіки довготривалого воєнного часу,

д) організації життя українських громадян за межами держави на тривалий (багаторічний період).

"Сценарій довготривалої – багаторічної – війни потребує окремого аналізу, підготовки влади та поступової психологічної підготовки суспільства, – наголошує Олександр Доній. – Поки що переможні реляції у звітах влади перемагають над реалізмом. Реальність може згодом дещо відкоригувати реляції. Але українське суспільство має бути досить дорослим, а отже, з ним можна бути чеснішим".

Читайте також на порталі "Коментарі" — бойкот РФ і втеча Лаврова з G20: про що це говорить — чому ситуація стає загрозливою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

9 липня 2022, 13:26

Поки у владі кріворізький клан, а в США демократи - миру не буде. Навіть для України принизлива влада цих гопніків, а як принизливо програти, тим хто розкрадає свою країну. Сама логіка підтримки тільки зброєю і фінансування корупції та ігнорування комплексних потреб суспільства каже: це не має нічого спільного з верховенством права у світі та захистом демократії, звільненням поневолених Московією народів. Це якесь неймовірно садиське прагнення неймовірно принизити Росію. З подальшим фінансовим рабством (виплатами) на користь корумпованої гетманцевщіні.


Новини