Головна Новини Суспільство Війна з Росією На що спрямовані нові страшилки Кремля: чи готовий Захід до підвищення ставок
commentss НОВИНИ Всі новини

На що спрямовані нові страшилки Кремля: чи готовий Захід до підвищення ставок

Москва всіма способами хоче уникнути поразки у війні, тому продовжує погрожувати

23 травня 2024, 12:25
Поділіться публікацією:

Росія явно посилила шантаж Заходу, який продовжує підтримувати Україну та готує для РФ нові санкції. Про це – чергове брязкання ядерною зброєю. Про це ж, зважаючи на все, поява на сайті уряду країни-агресора (і швидке зникнення звідти) намірів переглянути морські кордони з Литвою та Фінляндією. Чи готовий Захід, який явно менш жорстко, ніж слід було б, відповідає на російські провокації проти нього і війну проти України, почати реагувати серйозніше? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

На що спрямовані нові страшилки Кремля: чи готовий Захід до підвищення ставок

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Ступінь готовності Заходу відповідати на путінський шантаж вищий, ніж був раніше

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1, керуючий партнер консалтингової компанії "Crowe Michailenko" Вадим Трюхан розмірковує так:

"Лінія поведінки путінської Росії прогнозована. Кремль уже давно підірвав усі мости для повернення до нормальності. Своїми руками. А точніше ракетами, бомбами і ключове – скоєнням багатьох тисяч військових злочинів. Відтак там чітко розуміють, що шляхів у них два. Перший – перемога як примус Заходу (насамперед США) до договорняку. Другий – поразка з усіма наслідками, зокрема зміною політичної системи, репараціями, міжнародним кримінальним судом тощо".

Цілком очевидно, що поразки Москва хоче уникнути, зазначає експерт. Тому там і піднімають ставки у цій грі.

"Чи готовий Кремль використовувати ядерну зброю? Це ключове питання, на яке однозначної відповіді немає. На мій погляд, на 11-му році війни проти України та третьому році широкомасштабного вторгнення ступінь такої готовності зріс. І до цього потрібно бути готовим усім", – застерігає Вадим Трюхан.

На його думку, ступінь готовності Заходу відповідати на путінський шантаж вищий, ніж був раніше. Водночас – недостатній для того, щоб Путін та Ко повірили у неминучість жорсткої відповіді як на шантаж, так і на ймовірне застосування ядерної зброї.

"При цьому, у публічній площині останнім часом не видно жорстких заяв з боку Вашингтона, Парижа та Лондона про готовність діяти на випередження та збивати ракетоносії ядерних боєголовок одразу після запусків. З одного боку, це небажання провокувати російських "яструбів". З іншого – виглядає як ознака слабкості, що спонукає росіян до подальшого підняття ставок", – резюмує Вадим Трюхан.

Усередині США вже йде конкуренція за те, хто більше допоможе Україні

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко з приводу теми обговорення згадує рядки Редьярда Кіплінга "Що сп'янює сильніше за вино? Жінки, коні, влада і війна". На його думку, дуже схоже, що "топ-менеджмент" РФ, що злетів з котушок, настільки п'яний війною, жагою вбивств, що залякувати весь світ стало для нього нормою.

"Страшилками бризкає екс-президент, заступник голови Ради безпеки Медведєв, який давно перетворився на якусь карикатуру. Лякають спікери Кремля, Держдуми, топ-пропагандисти, анонімні та офіційні канали особисто Путін. З'являються та зникають якісь повідомлення. Таке собі тестування Заходу. А, як відреагує Європа? А, як Штати? Чи щось будуть говорити чи робитимуть? В одній із розмов з адвокатом, політичним стратегом, членом Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США) Юрієм Ванетиком, я поцікавився у нього – чому ті ж американці не допомагають нам так динамічно, як вимагають того реалії, не карають Росію жорсткіше? Він пояснив, що США допомагають Україні більше, ніж будь-хто (хоч і з деякими затримками). А реакції на дії РФ акуратні зі зрозумілої причини небажання Третьої світової, зокрема ядерної. Від неадекватів у Кремлі можна очікувати будь-чого. Краще повільно, але вірно (хоч нам в Україні від цього дуже боляче) довести ситуацію до того, що путінський режим впаде під впливом багатьох чинників. Перемогти в Україні йому точно не дадуть. А внутрішні проблеми в РФ стрімко наростають", – наголошує експерт.

Він звертає увагу на нещодавню заяву спікера Палати представників, республіканця, Майка Джонсона, якого ми дуже критикували за пробуксування голосування з допомогою Україні (але у квітні все нарешті відбулося). Джонсон вважає, що Сполучені Штати мають дозволити Києву вести війну з Росією так, як той вважає за доцільне. Включно з нанесенням ударів американською зброєю по території країни-агресора.

"Тож усередині США вже йде конкуренція за те, хто більше допоможе Україні. Те саме відбувається в Європі. Саме про це — жорсткіша позиція Франції, яка не проти навіть війська відправити до нашої країни. І Росія своїми агресивними заявами, припущеннями, діями лише ще більше спонукає Захід мілітаризувати та збільшувати підтримку України", – вважає Сергій Дойко.

У результаті, резюмує він, РФ дотестується-доблифується до нових пакетів санкцій для себе та нових пакетів допомоги – нам.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як розуміти рішення РФ змінити морські кордони: чому тепер уся увага на реакцію НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини