Головна Новини Суспільство Війна з Росією На що РФ перетворила ООН: чи вимальовуються перспективи переговорів Києва та Москви
commentss НОВИНИ Всі новини

На що РФ перетворила ООН: чи вимальовуються перспективи переговорів Києва та Москви

ООН давно потребує реформування свого статуту, щоб стати хоча б відносно ефективною

23 січня 2024, 15:25
Поділіться публікацією:

Глава МЗС РФ Сергій Лавров, прибувши до Нью-Йорка для участі в засіданні Ради безпеки ООН (постійним членом якої досі є країна-агресор, просуваючи там свої брехливі меседжі), заявив, що Росія нібито "ніколи не відмовлялася від мирних переговорів з Україною, але не про те, як зберегти при владі ватажків київського режиму та потурати їх фантазіям”. У свою чергу, українська влада дає зрозуміти, що не підписуватиме мирного договору з РФ, якщо в ньому йтиметься про втрату Україною своїх територій. Чому ООН продовжує бути місцем, де Росія зневажає міжнародне право, та ще й виряджається у миротворчий одяг? За якого розкладу Київ та Москва можуть сісти за стіл переговорів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

На що РФ перетворила ООН: чи вимальовуються перспективи переговорів Києва та Москви

Володимир Путін та Сергій Лавров. Фото: з відкритих джерел

РФ використовує ООН для просування своїх меседжів

Політолог Дмитро Воронков розмірковує так:

"ООН не є ефективною організацією. Вона стала швидше виставкою абсурду і парадоксу, коли Росія – країна-агресор, яка погрожує всій світовій безпеці, є постійним членом Ради безпеки цієї структури. І без кінця зловживає правом вето. Вже давно ООН потребує реформування свого статуту, щоб стати хоч відносно ефективною".

За словами експерта, РФ використовує цей майданчик для просування своїх меседжів, намагаючись виправдати свою агресію.

"Працює це і на внутрішню аудиторію. Мовляв, дивіться, ми цілком собі "феєримо" на міжнародній арені, ізоляції немає. Паралельно наголошується на образі зовнішнього ворога в особі колективного Заходу", – пояснює Дмитро Воронков.

Щодо ймовірності переговорів між Україною та РФ – жодних передумов поки немає, вважає він.

"Переговори можливі, як давно заявив президент Зеленський, коли ми повернемо усі свої території, – нагадує політолог. – Втім, підштовхнути до якихось угод може критична ситуація у Києва чи Москви, що стане приводом для чиєїсь капітуляції. Але подібного поки що також не проглядається".

У переговорах не обійтися без посередника

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що відносно лояльне ставлення Заходу до дій російських представників у тій самій ООН пов'язане з низкою причин.

"По-перше, Захід у цьому випадку займає позицію до РФ як до країни, яка є частиною міжнародних організацій, вписана в їхню "нормативку". Тому, критикуючи її за порушення принципів, на яких побудовано ООН, із Ради безпеки країну-агресора не виганяють. І немає відповідного механізму. І ті ж західні країни, які теж є постійними членами Радбезу (США, Великобританія, Франція), не хочуть створювати прецедент, ставлячи під загрозу своє там перебування. По-друге, Росія є ядерною державою. І з цим теж доводиться рахуватися", – зазначає Олексій Якубін.

Він наголошує, що в плані можливих переговорів – Росія постійно надсилає сигнали про нібито готовність до них. Але наскільки вона реально готова сказати складно. Поки що всі її дії свідчать про зворотнє. Та й позиція Києва тут залишається незмінною.

"Якщо говорити про модальність переговорів, тут швидше за все не обійтися без посередника. Ними могли б стати США. Але з боку Адміністрації Байдена таких кроків поки що немає. Більше того, звідти звучать заяви, що Росія явно не готова до переговорів. Водночас, якщо відбудеться зміна влади в тих самих Штатах, позиція, ймовірно, зміниться, – вважає політолог. – Той самий Трамп, який виглядає на даний момент фаворитом у внутрішньопартійних виборах Республіканською партією єдиного кандидата, вже робив заяви на цю темуВідомо, що американські експерти опрацьовують варіанти переговорів. І роль США тут буде визначальною".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського заявили, що близькі до важливих переговорів з Угорщиною: що говорять у Будапешті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини