Головна Новини Суспільство Війна з Росією На що перетворилася війна РФ проти України – як вона повинна завершитися
commentss НОВИНИ Всі новини

На що перетворилася війна РФ проти України – як вона повинна завершитися

Війна навіть після виходу на наші міжнародно визнані кордони, швидше за все, продовжиться

13 травня 2023, 12:30 comments1745
Поділіться публікацією:

Українські війська продовжують тіснити російських окупантів на Донбасі, зокрема, в районі Бахмута. Тим часом, головком ЗСУ Валерій Залужний запевняє, що наша перемога – це не лише звільнення всієї окупованої території України, а й гарантії того, що подібної агресії більше не станеться. Якими є перспективи звільнення України вже цього року? Що слід зробити, щоб РФ і подібні до неї держави з авторитарними режимами і думати не сміли про напад на інші країни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

На що перетворилася війна РФ проти України – як вона повинна завершитися

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Слід продовжувати зміцнення українських збройних сил, постійну підготовку до необхідності оборонятися

Політичний експерт Олександр Антонюк наголошує, що ЗСУ, наші західні партнери, робитимуть все, щоб деокупувати всі українські території якнайшвидше – і з якомога меншими втратами. Але позначати якісь часові рамки тут – некоректно, упевнений він.

"Головком Залужний дав чіткі посилання. Справді, наш вихід на межі 1991 року, розгром російської армії (і більш ніж скромний парад на 9 травня 2023 року в Москві був багато в чому показовим в цьому розумінні) ще не вважатимуться остаточною перемогою. Тому що тоталітарні режими, подібні до того, що очолює Путін, не цінують життя ні чужих, ні своїх громадян, вважаючи їх найдешевшим ресурсом. Тож війна, навіть після виходу на наші міжнародно визнані кордони, швидше за все, продовжиться. Просто вже у вигляді обміну ракетними ударами, обстрілами, які все більше пересуватимуться на територію Росії", – прогнозує експерт.

На його думку, щоб унеможливити новий напад з боку РФ чи будь-якої іншої тоталітарної країни, щоб максимально мінімізувати такі ризики, важливо не тільки постійно зміцнювати свою армію, а й домогтися розвалу РФ, використовуючи для цього різні інструменти, різні групи, рухи, політсили.

"Важливо, щоби в цьому були зацікавлені і наші західні партнери. І, щоб було чітке розуміння — що буде на місці нинішньої РФ. Це глобальні виклики, які потребують і глобальних дій, – наголошує Олександр Антонюк. – Якщо говорити про короткострокову перспективу, то після виходу на наші кордони, як і зазначає Валерій Залужний, слід продовжувати зміцнення українських збройних сил, постійну підготовку (з малого віку) до необхідності оборонятися. Це має стати частиною нашої освітньої програми – дошкільної, шкільної та позашкільної. Очевидно, що армія має бути суперсучасною – найновіші зразки безпілотників, танків, ракет. Те, що ми отримали від західних партнерів, необхідно зберігати та розвивати".

Паралельно з вищесказаним слід всіляко наближати вступ України до клубу колективної безпеки (Північноатлантичний Альянс), упевнений експерт.

"Щоб кожен розумів, що напад на Україну – це розв'язання Третьої світової війни. Самогубний крок, який може призвести до загибелі всього людства", – резюмує Олександр Антонюк.

Авторитарний світ кинув виклик демократичному

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Йдеться, справді, не лише про звільнення всієї території України, а й про те, щоб у нашої країни, у всього демократичного світу, були гарантії, що подібна агресія більше не повториться. Що з'явиться ефективний механізм, який це гарантує".

Вже говорилося, продовжує експерт, що ми не розглядаємо одного контрнаступу. Що проводиться сукупність операцій на полі бою, причому всі дії варіюються в залежності від оперативної обстановки.

"Паралельно з цим ми проводимо дієву роботу на міжнародному фронті. Україна вже продемонструвала НАТО свої меседжі щодо гарантій безпеки, які потрібні нашій країні і не лише. Президент Зеленський презентував "Формулу миру", підтриману переважною більшістю членів Генасамблеї ООН. Офіс президента представив "Київський договір безпеки", де прописані гарантії, які важливо отримати Україні до вступу в НАТО. Це – комплексна робота, разом із діями на полі бою. І жодних дат тут не встановлюється. Ситуація, як я вже зазначала, у динаміці, тому ті чи інші дії доводиться коригувати, варіювати", – наголосила Катерина Коваль.

Вона нагадує, що ОП також проводить найважливішу роботу щодо постійного розширення, поглиблення санкцій проти країни-агресора, її фізосіб, компаній та інших країн, які допомагають обходити обмеження.

"Ведеться потужна аналітика дій противника на полі бою, на міжнародному фронті, економічному, інформаційному, – наголошує експерт. – Перед усім світом зараз стоїть серйозний вибір: підтримувати Росію, яка руйнує усталений світопорядок, що кидає все в хаос – або підтримувати Україну, вибудовуючи нову (ефективну!) концепцію глобальної безпеки. Авторитарний світ кинув виклик демократичному. І ми віримо, що саме демократичні цінності переможуть. І ми боремося саме за це".

Читайте також на порталі "Коментарі" — українські захисники досягли деяких успіхів у локальних контратаках на північний захід від Бахмута. Про це йдеться у оновленому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

13 травня 2023, 12:55

Після окупації Криму та Донбасу, тільки одиниці намагалися достукатися до порядності малоправославних: "Треба на вільній території України зробити таку країну, щоб окуповані регіони прагнули повернутись". Стукати було ні до кого. Всередині зла перемогло Зло. Тому ми вже чули різні пропозиції, але, як завжди, в середині зла переможе Зло. Кішка чи собака з народження, стануть дорослими кішкою чи собакою. Еволюції не існує. Зло не зміниться. Все буде Зерошенко!


Новини