Головна Новини Суспільство Війна з Росією МВС набирає "Гвардію наступу": чи правильне це рішення – що за ним ховається
commentss НОВИНИ Всі новини

МВС набирає "Гвардію наступу": чи правильне це рішення – що за ним ховається

Чи то влада зрозуміла, що потрібно перебивати негативне тло від мобілізації, чи, дійсно, є певний план контрнаступу, для чого необхідні певні сили

4 лютого 2023, 11:57 comments1731
Поділіться публікацією:

Міністерство внутрішніх справ України розпочало формування штурмових бригад "Гвардія наступу". До цих підрозділів можуть вступати добровольці, націлені саме на посилення сил оборони та звільнення окупованих територій. Як оцінюєте це рішення? Чому подібний крок зроблено саме зараз? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

МВС набирає "Гвардію наступу": чи правильне це рішення – що за ним ховається

Гвардія наступу. Фото: з відкритих джерел

Є надія, що ставка на добровольчі підрозділи переб'є нинішній мобілізаційний негатив

Директор Агентства моделювання ситуацій, політолог Віталій Бала вважає цю ініціативу МВС дуже правильною.

"Методи мобілізації, які зараз практикуються в Україні, дають більше негативу, ніж позитиву. Коли в деяких місцях людей фактично насильно забирають із автобусів, з авто, на вулиці, з магазинів, кафе. Так, нам потрібне підкріплення. Але не такими методами. Було б краще робити офіційну, соціальну рекламу. З того ж телемарафону, за допомогою білбордів. Якісь патріотичні сюжети, а не хапати всіх підряд. Тим більше не вручати повістки тим, хто проштрафився в чомусь – начебто у вигляді покарання. Комунікація із суспільством у цьому сенсі абсолютно неправильна", – упевнений експерт.

А ось ставка на добровольчі підрозділи – правильний хід, зазначає він.

"І, можливо, це переб'є нинішній мобілізаційний негатив. Тому що в подібні структури йтимуть люди, які вміють воювати, хочуть це робити, відповідно мотивовані, – пояснює Віталій Бала. – Чи то наша влада це зрозуміла, чи справді є якийсь план контрнаступу, для чого необхідні певні сили. Але з погляду комунікації із суспільством бачимо абсолютно правильну ініціативу".

Наразі керівництво МВС поставило завдання покращити імідж

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що наразі поліція вирішила елементарно підняти свій імідж у країні.

"Не секрет, що на початку великого вторгнення агресора рік тому поліція втекла практично з усіх міст, куди увійшли чи ось-ось могли увійти росіяни. Згадаймо абсолютно порожній Київ 25-27 лютого. Влада у містах належала тоді населенню, яке самоорганізувалося. І виявилося, що куди ефективніше мародерів не вести в поліцію, а прив'язати до стовпа і добре відшмагати. І такі механізми почали діяти, злочинність різко впала", – наголошує аналітик.

Він зазначає, що у поліції після великого вторгнення виявилося не найкраще реноме в Україні.

"Ще більше воно впало після того, як близько 80% поліцейських на захоплених територіях переходили на бік окупантів. Як з'ясувалося, це переважно "заробітчани", яким все одно, під яким прапором працювати. Тому зараз керівництво МВС поставило завдання покращити імідж. Причому це завдання ставили не зараз. Враховуючи потужні проморолики, грамотно збудовану систему "Штурмових бригад" під керівництвом поліції, роблю висновки, що така промо-кампанія готувалася не один місяць. Чи є у цьому військове значення? Я поки не чув від Міноборони, що їм потрібні підрозділи, укомплектовані, зокрема, поліцейськими та діючими під егідою МВС. У Нацгвардії України, яка входить до складу МВС, є бойові підрозділи, які воюють. Тому створювати зараз деякі "штурмові" підрозділи, давати їм пафосні назви типу "люті" і так далі — не має якогось військового сенсу. Тільки Генштаб та МО розуміють, скільки їм необхідно бригад, яких саме, чи вистачить для них зброї", – зазначає Микола Мельник.

У ракурсі створення поліцією "штурмових бригад" у експерта виникає питання, а що це буде? Ми маємо легку піхоту, моторизовані, механізовані війська, нагадує він. Ким будуть ці поліцейські "штурмовики"?

"Роблю висновок, що це все – заради піару. І заради ж піару деякі сформовані підрозділи можуть відправити на забій, – припускає експерт. – Щоб можна було сказати – поліція теж воювала за цю країну та інституційно має право на поділ пирога, який зараз йде між силовими відомствами. Великого військового значення тим підрозділам, які мають намір сформувати, я не надаю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія посилює ескалацію, але Захід не поспішає прискорювати постачання ЗСУ озброєння: чому так відбувається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Николай

4 лютого 2023, 12:31

Молодец , не побоялся высказать свою мысль!!!


Новини