Головна Новини Суспільство Війна з Росією Луганщина під окупацією: які варіанти розвитку подій на фронті – чи будуть переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

Луганщина під окупацією: які варіанти розвитку подій на фронті – чи будуть переговори

Останні події на фронті ознаменувалися відходом ЗСУ з Лисичанська та масованим обстрілом окупантами Слов'янська. При цьому Україна позбавила ворога безлічі складів із боєприпасами в тилу

4 липня 2022, 12:18
Поділіться публікацією:

Українські війська відійшли від Лисичанська. Це визнали і Генштаб ЗСУ, і президент. Чого очікувати в найближчому майбутньому (на фронті та за столами переговорів)? Які варіанти розвитку подій? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Луганщина під окупацією: які варіанти розвитку подій на фронті – чи будуть переговори

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Глобально питання укладання мирного договору поки що далекі від реалізації

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес пояснює:

"Прогноз – найімовірніший – дає наш Генштаб, я на нього й орієнтуюсь. Суть у тому, що після нашого відступу з Лисичанська противник концентруватиме свої сили на наступі на Бахмутському та Сіверському напрямках, а також спробах просуватися на Слов'янськ. Тобто лінія фронту зсувається на захід. І всі карти про це свідчать. Далі ми побачимо битву, що розгортається, за Сіверськ, Бахмут і Слов'янськ. Три найгарячіші точки в найближчому майбутньому".

Прогулянкою для російських військ це не буде, впевнений експерт. Він наголошує, що українська армія відступила від Лисичанська заплановано, організовано, зберігши більшу частину особового складу та техніки. Не було допущено попадання в котел, на що розраховували деякі російські прогнозисти. Вміле керівництво з боку нашого Генштабу не дозволяє супротивникові оточити українські війська на Донбасі.

"Щодо переговорів – ситуація, на жаль, виглядає песимістично, – каже Енріке Менендес. – Ознак того, що переговорний процес живий – не спостерігається. Єдиною приємною новиною в цьому ракурсі був візит президента Індонезії Джоко Відодо – спершу в Україну (29 червня був у Києві та зустрічався із Зеленським), а потім до Росії (де 30 червня у Москві зустрічався з Путіним). Джоко Відодо чітко окреслив, що їде із миротворчою місією. Може, ця маленька ниточка, спроба посередництва дозволить розблокувати хоча б питання з експортом українського зерна. Налагодити на деяких специфічних темах спілкування між Україною та Росією за посередництва азіатської країни, яка не виявляє такої активної агресивної риторики, як Захід".

Але глобально питання укладання мирного договору поки що далекі від реалізації, вважає експерт. За його словами, обидві сторони сподіваються отримати вигідніші позиції для переговорів. І відкрито про це кажуть. Росія потребує фактичної капітуляції. Офіційний Київ вважає, що може зупинити до кінця літа наступ противника – і навіть перейти десь у контрнаступ, як це відбувається зараз на півдні. І поки сторони не потраплять у патову ситуацію, тема переговорів, на жаль, не є актуальною, констатує Енріке Менендес.

Пік боїв найближчими місяцями буде саме на Донбасі. Плюс – на півдні України та на Харківщині

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін не має сумнівів, що саме Донбас найближчим часом залишиться ключовим театром бойових дій.

"Раніше основні бої велися в Луганській області (Сєвєродонецьк, Лисичанськ) із періодично обстрілами Донецької. Тепер, після захоплення окупантами практично всієї Луганщини, ключовий вектор переміщується на Донеччину. Як неодноразово заявляли в РФ, однією з головних цілей їх так званої "спецоперації" є вихід на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей України. По суті, їхня повна окупація", – зазначає експерт.

Він звертає увагу, що все частіше з'являється інформація про підготовку росіянами певного псевдореферендуму чи цілого каскаду їх – з метою приєднання до РФ нових територій.

"І для цього їм потрібно вийти на адмінкордони як мінімум Донецької та Луганської областей. А тому пік боїв останніми місяцями був саме там. І буде саме там. Плюс – на півдні України та на Харківщині", – прогнозує Олексій Якубін.

Українська влада, продовжує він, дуже сподівається на масові постачання західної зброї. За місяць-два воно має вже надійти. І тоді з'явиться можливість ефективніше протистояти супротивникові, а можливо – і звільняти тимчасово окуповані території. Залежно від того, як військова кампанія розгорнеться приблизно до початку осені, стане зрозумілим – чи є сенс відновлювати переговорний процес, наголошує політолог.

"Але у літній період, схоже, бойові дії будуть дуже активними, – упевнений Олексій Якубін. – Раніше, нагадаю, президент України вже заявив, що сподівається на припинення війни (принаймні її гарячої фази) до кінця цього року".

Читайте також на порталі "Коментарі" – відновлення України – питання зрушило з мертвої точки: з чого починаємо – чому саме зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини