Головна Новини Суспільство Війна з Росією 11 місяців від початку повномасштабної російсько-української війни: головні висновки – прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

11 місяців від початку повномасштабної російсько-української війни: головні висновки – прогнози

Україна вистояла і сьогодні продовжує боротьбу вже не за виживання, а за відновлення суверенітету над усією своєю територією

24 січня 2023, 13:50
Поділіться публікацією:

Сьогодні – рівно 11 місяців від початку повномасштабної російської агресії проти України. Є дані, що РФ готує нові масовані наступи. Які основні висновки можна зробити зараз? Які прогнози на найближче майбутнє в рамках російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

11 місяців від початку повномасштабної російсько-української війни: головні висновки – прогнози

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Україна повернула собі суб'єктність

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе головним висновком після 11 місяців широкомасштабної війни вважає те, що Україна, як держава, повернула собі суб'єктність у міжнародних відносинах.

"Ми стали повноцінним партнером та надійним союзником колективного Заходу у протидії загрозам глобальній безпеці, які несе рашистська федерація – не лише Україні, а й усьому цивілізованому світу. З нами рахуються, нами захоплюються, з нами налаштовані на довгострокову співпрацю з різних напрямків", – зазначає експерт.

За його словами, є низка складових даної суб'єктності.

По-перше, весь світ побачив героїзм української армії. А, коли в тебе сильна армія, то ти маєш сильну країну, що можна капіталізувати в політичний вплив.

По-друге, ніколи президент України не був настільки відомим, популярним у світі. У тих же США Зеленський має колосальний рівень впізнаваності, понад 70%. Як і у Британії, і у країнах ЄС. Різні видання визнали його політиком року. І це – визнання значної ролі українського президента, його ваги, а разом із ним – ролі та ваги держави Україна у світі.

"Безперечно, ключову роль у тому, що Україна вистояла і так зміцнилася за рік, відіграли наші сили оборони. Але треба розуміти, що топові рішення — як, наприклад, про передачу нам нових систем РСЗВ та ППО, наступальних видів озброєння тощо, це заслуга найвищого політичного керівництва України. І чудово, що воно і армія так взаємодоповнюють одне одного. Президент робить все, щоб посилити армію, а армія своїми перемогами посилює президента. Так формується суб'єктність держави", – пояснює Антон Кучухідзе.

По-третє, продовжує він відродила свою суб'єктність українська дипломатія.

"На глобальній трибуні Організації Об'єднаних Націй глава нашого МЗС Дмитро Кулеба порушує питання про виключення рашистської федерації зі складу постійних членів Ради безпеки ООН. І так далі. Українська дипломатія порушує глобальні питання. І до нас дослухаються. У контексті переговорів ніхто вже не намагається нав'язати нашій країні черговий умовний "Мінськ". За підтримки своїх топових партнерів – США та Британії – українська дипломатія на чолі із президентом Зеленським ініціювала проведення у лютому Саміту миру, присвяченого глобальним викликам безпеки, які актуалізувала російська агресія. І це – також визнання значущості нашої держави на світовій арені, – наголошує експерт. – Тоді як рашистська федерація все частіше називається державою-терористом, державою, яка спонсорує тероризм. І те, що в її основних союзниках – Білорусь, Сирія, Іран та Північна Корея – говорить саме за себе".

По-четверте, ми відродили та посилили свою суб'єктність на економічному рівні.

"Так, наша економіка серйозно постраждала через російські злочини. Але вона обов'язково поновиться після нашої перемоги – і швидкими темпами. А та сама "Зернова ініціатива", яку реалізовує Україна, стала доказом найважливішої ролі нашої держави у продовольчій безпеці людства. І ця роль у майбутньому лише посилитися. Плюс – ми переконали Німеччину відмовитись від запуску "Північного потоку-2". Та й взагалі, завдяки наполегливості України, Європа стрімко скидає із себе російське енергетичне ярмо. Відбуваються тектонічні зрушення. Кількість санкцій проти країни-агресора є рекордною – понад 12,9 тисяч станом на кінець минулого року", – наголошує Антон Кучухідзе.

По-п'яте, резюмує він, ми стрімко інтегруємося до Євросоюзу та НАТО. Україна набула статусу кандидата в члени ЄС, наші воїни стрімко освоюють новітні західні зразки озброєння.

"Таке глобальне повернення суб'єктності дозволило нашій державі бути активною, а не просто реагувати на чиїсь ініціативи. Ми продукуємо ідеї, які допомагають вирішувати проблеми міжнародного масштабу. І це найважливіша трансформація, головний висновок після 11 місяців повномасштабної війни, вважає експерт. – Упевнений, що ми продовжимо деокупацію наших територій, завдавши нищівної військової поразки рашистській федерації. Агресор не залишив нам іншого вибору, показавши масою своїх військових злочинів, що він має намір знищити Україну як державу, а українців як націю. Отже – ми маємо покласти край рашистській федерації, попередньо розгромивши її армію на полі бою. Будь-які домовленості з ними – лише пауза для Москви перед черговою агресією, черговим геноцидом. Такої паузи вона більше не отримає".

Головний висновок 11 місяців активної фази вже зрозумілий – Україна вміє мобілізувати всі ресурси, ми вистояли та продовжимо звільняти свої території

Політичний експерт Світлана Кушнір нагадує, що війна для держави Україна розпочалася у лютому 2014 року із захоплення росіянами нашої АР Крим, а потім частини Луганської та Донецької областей.

"Прикро, що цивілізований світ тоді не усвідомив, яке зло вийшло з-під контролю – і ще вісім років давав можливість голові Російської Федерації володимиру путіну шанс "зберегти обличчя". На жаль, для тисяч українців ці потуги Заходу закінчилися більш ніж сумно – втратою даху над головою, здоров'я, рідних та близьких смертю. Лише після масштабного вторгнення 24.02.2022 Європа та світ почали прозрівати. Пакети санкцій проти керівництва Росії та компаній, відмова від росгазу, заморозка активів роспідприємств та банків по всьому світу – це правильні дії, але надто запізнілі, – зазначає експерт. – Як нерідко запізнілою є підтримка України фінансами, боєприпасами, новими видами високоточного озброєння. Але все це набирає хід, що не може не тішити. Набирає хід і навчання українських військових за кордоном – для кращого протистояння новим викликам, які виникли в ході Великої визвольної війни України проти загарбницької Росії, яка перевершує нас за сили в рази, але не зуміла зламати наш Дух і Стійкість!".

На думку Світлани Кушнір, мужність українського народу, наша здатність переносити тягар воєнного часу – гідна багатьох нагород. Але найбільшою нагородою для всіх нас, безперечно, буде Перемога.

"Поки що українські військові продовжують відбивати атаки ворога, який готується до другої спроби бліц-кригу. У Генштабі, ГУР, Міноборони про це знають, тому оперативно йде концентрація сил та озброєнь, закриваються тили, зміцнюються позиції, – наголошує експерт. – Ми знаємо, що ворог сподівається на раптовість та вогневу міць, але й нам є, що цьому протиставити. Вирішальні битви ще прописуються, як плани на картах у штабах, але головне виведення цих жахливих 11 місяців активної фази вже зрозуміле – Україна вміє мобілізувати всі ресурси, ми вистояли і продовжимо звільняти свої території. Вільній, сильній та процвітаючій Україні – бути!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Німеччина все ще гальмує рішення про постачання танків – чи вони дійсно потрібні ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

alex

25 січня 2023, 12:04

https://www.instagram.com/p/CgrRa-rujhC/


Новини