Головна Новини Суспільство Війна з Росією Кремль готується до другої хвилі мобілізації: чи наважиться Путін на такий крок – як відреагують росіяни
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль готується до другої хвилі мобілізації: чи наважиться Путін на такий крок – як відреагують росіяни

У Кремлі розуміють, що більшість росіян, як і раніше, підтримують війну в Україні, і це розв'язує руки владі для запуску другої хвилі мобілізації

7 грудня 2022, 12:00 comments2375
Поділіться публікацією:

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що російська влада, незважаючи на офіційні заперечення, ймовірно, готується до другої хвилі мобілізації. Чи наважиться Кремль піти на такі міри? Які можуть бути наслідки усередині РФ? Чим у такому разі відповідатиме Україна? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Кремль готується до другої хвилі мобілізації: чи наважиться Путін на такий крок – як відреагують росіяни

Мобілізація у Росії. Фото: DW

Більшість громадян РФ підтримують дії Кремля, а це карт-бланш на другу хвилю мобілізації

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов зазначає, що жодних особливих успіхів із початку мобілізації російська армія та її проксі не змогли продемонструвати. Просування в районі Бахмута, де противник поклав тисячі своїх солдатів, склало лічені кілометри. А тому, констатує він, питання другої хвилі мобілізації в РФ витає у повітрі. І, найімовірніше, Кремль на це піде.

"Раніше путінський режим заперечував, що взагалі буде мобілізація. Проте оголосив її, називаючи частковою. Хоча такий крок є розривом неписаного суспільного договору, коли російські еліти, відібравши у обивателя демократію, свободу слова, європейські цінності, взаємно запропонували відносно сите та безпечне життя. Але тепер, залученням усіх росіян у війну проти України (а, так чи інакше, зокрема зниженням рівня життя, це вдарило по всіх), такий суспільний договір був розірваний. І те, що ставили у заслугу Путіну, обнулюється", – пояснює експерт.

Втім, продовжує він, перша хвиля мобілізації не вдарила серйозно по рейтингу путінського режиму.

"Так, є певне зниження підтримки особисто Путіна та війни загалом. Але не кардинальне. Як і раніше, більшість громадян РФ підтримують дії Кремля. А це, по суті, карт-бланш на другу хвилю мобілізації, яка може розпочатися вже 2023 року", – прогнозує Андрій Золотарьов.

На його думку, мобілізувавши додаткові ресурси, країна-агресор вкотре намагатиметься взяти кількістю (те, що ми спостерігаємо зараз під Бахмутом, під Авдіївкою). Зупинятись путінський режим, схоже, не має наміру.

Україна, вважає політолог, може відповісти асиметрично – залученням більшої кількості сучасних озброєнь, які дозволяють (як у разі реактивних систем залпового вогню HIMARS) серйозно переламати ситуацію на фронті. І симетрично – посиленням мобілізації. Вона в Україні й так іде. Може, не такими прискореними темпами, як знадобиться у разі другої хвилі в РФ.

"Стримуючим фактором у нашому випадку є лише матеріально-технічні та фінансові можливості, – пояснює Андрій Золотарьов. – Про це, до речі, нещодавня заява прем'єра Шмигаля, який повідомив, що практично всі надходження до українського бюджету спрямовуються на утримання армії. Решту ми покриваємо за рахунок зовнішньої допомоги. Поки навіть тієї кількість людей, яка поставлена під рушницю, цілком достатньо. Але мобілізаційний резерв України дає змогу залучити ще. Вже відбувається формування нових частин, нових бригад. Думаю, головком Залужний та Генштаб усе розуміють – і готуються до того, що Росія може задіяти проти нас більше людських ресурсів".

Підготовка обивателів до нової хвилі мобілізації йде на повний хід

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"Те, що в РФ заявили про нібито зупинку мобілізації – не означає, що так і є. Вони її просто припинили на час осіннього призову. Це пов'язано насамперед із необхідністю наявності відповідної військової інфраструктури".

Ігор Тишкевич пропонує провести прості математичні підрахунки. Припустимо, в першу хвилю призвали 300 тисяч (хоч є дані, що більше). А станом початку цього року кількість російських військовослужбовців становила 1,1 млн. Сезонний призов (весна/осінь) – щонайменше 200 тисяч. А цієї осені, виходить, закликали і традиційні 200 тисяч і 300 тисяч так званих "чмобиків" (від "часткова мобілізація). Тобто одразу – півмільйона при тому, що раніше армія була близько мільйона.

"Різке збільшення. А чи є для цього достатньо казарм, полігонів, обмундирування, озброєння тощо? Тож цілком логічно, що на період осіннього призову мобілізацію було припинено. Потрібно ж набирати ще й терміновиків", – пояснює експерт.

Однак завдання, які ставило керівництво РФ, зважившись на мобілізацію, не вирішено. Україна продовжує ефективно оборонятися, проводить наступальні та контрнаступальні дії.

"Зважаючи на те, як діє вище військово-політичне керівництво Росії, воно бере приклад з російських генералів часу Першої світової війни та радянських маршалів часів Другої світової. А саме, використовує логіку ставлення до солдата, яка була описана крилатою фразою — "баби ще народжують". Закликали 300 тисяч. Частину кинули на фронт, частину трохи навчивши, кинуть туди вже скоро. Результату поки що немає. Тому закликатимуть ще. І підготовка обивателів до нової хвилі мобілізації йде повним ходом", – наголошує Ігор Тишкевич.

Він наголошує, що російська пропаганда останні два місяці працює над масштабуванням образу ворога.

"На початковому етапі повноцінної війни як ворога росіянам подавали "не таку Україну". Мовляв, ця недодержава, яка й так може розвалитися, армії там зовсім немає, існує суцільне зовнішнє управління, треба рятувати братів. Потім, коли росіяни отримали сильну відсіч, пропаганда почала сурмити про втручання третіх сил – країн НАТО, які "накачують Україну зброєю, змушуючи воювати до останнього українця". А зараз, якщо подивитися російську пропаганду кількох останніх місяців – вона масштабує образ ворога. Стурбує, що війна йде не з Україною, а з усім блоком НАТО, з колективним Заходом, просто на українській території. Тобто ворожа пропаганда орієнтується вже не на "повернення блудної України в лоно російського світу", а на "війну за виживання РФ". Тим самим підносячи росіянам цю війну чи не як нову Вітчизняну для них. Що дозволить Кремлю у майбутньому полегшити процес призову, а також подальше закручування гайок – політичних та інших. Тобто, – резюмує експерт, – російська пропаганда проводить інформаційно-психологічне прокачування народу, готуючи до нових хвиль мобілізації".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ЗСУ розповіли, що після вибухів на військових аеродромах варто чекати від Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини