Головна Новини Суспільство Війна з Росією Кого за провал війни Кремль може призначити "цапом-відбувайлом" – хто перший у списку
commentss НОВИНИ Всі новини

Кого за провал війни Кремль може призначити "цапом-відбувайлом" – хто перший у списку

Все йде до того, що джерелом усіх бід буде оголошено Путіна

13 березня 2023, 12:12 comments1661
Поділіться публікацією:

Російське керівництво активно шукає, на кого можна повісити провали у війні проти України, як виправдати величезні втрати у живій силі та техніці, а також провал у досягненні цілей війни. На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), Путін довіряє Міноборони РФ, а пригожинську ПВК "Вагнер" використав, щоб захистити свій режим від згубних наслідків мобілізації. Хто в результаті може опинитися в РФ "цапом-відбувайлом"? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Кого за провал війни Кремль може призначити "цапом-відбувайлом" – хто перший у списку

Танк. Фото з відкритих джерел

Для винуватця військового провалу Пригожин метушливий і дрібнуватий

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков міркує так:

"Два вічні питання Росії загальновідомі. На перше "Що робити?" у Кремлі відповіли неправильно – і розпочали загарбницьку війну. Тепер після провалу агресії почався пошук відповіді на друге запитання – "Хто винен?". Пригожин на посаду "цапа-відбувайла" підходить, але лише частково. Він скоїв страшний злочин за мірками Кремля – став претендувати на політичний вплив. Вимагати зміни міністра оборони (Шойгу), губернатора Пітера (Беглова) тощо. Це не прощається".

На думку експерта, жодної реальної загрози для російської влади ні Пригожин, ні його Вагнер не становлять.

"Сам Пригожин без заступництва Путіна – ніхто, нахабний кримінальний злочинець, що зарвався. Його вагнерівці теж не можуть стати помітною політичною силою: основна частина їх нагнітає під Бахмутом, уцілілі заливають горілкою посттравматичний синдром. І взагалі, зеки та найманці не схильні до спокійної громадської роботи. Однак і для винуватця військового провалу Пригожин метушливий і дрібнуватий, – зазначає Олександр Кочетков. – Тож джерелом усіх бід буде згодом оголошений Путін: Росія завжди спочатку молиться, а потім проклинає свого царя. А у нашому випадку російська відповідь на запитання "Хто винен?" збігатиметься з офіційним вердиктом суду в Гаазі. Тож тут уже стрілки перевести не вийде".

Путіну не важливо, хто зрештою стане "цапом-відбувайлом", він його призначить, а народ – проковтне

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі наголошує, що до закінчення навіть активної фази бойових дій ще далеко. Відповідно, і про пошук винних у пробуксуванні російської військової машини говорити поки що зарано.

"Так, ПВК "Вагнер" може виявитися "цапом-відбувайлом" у разі не реалізації завдання щодо взяття Бахмута. Але, як показали останній місяць-півтора, ворог має там певний поступ. При цьому у Пригожина є панічні настрої щодо того, що, якщо ми перейдемо в контрнаступ і розіб'ємо ті ж передові частини російських військ, це буде кінець не лише ПВК "Вагнер", а й його особистим політичним амбіціям, про які він нещодавно відкрито заявив ", – наголошує Максим Ялі.

Щодо загалом війни, то тут, за словами політолога, Путін покладається більше на Міноборони РФ. Саме воно відповідальне за військову кампанію. І у разі поразки запитуватимуть із Шойгу та Герасимова.

"Але говорити про це поки що зарано, – акцентує експерт. – Нам треба на даному етапі стримати тиск росіян, відстояти Бахмут, накопичити сили – і перейти в контрнаступ, за підсумками якого і оцінюватимемо результат, втрати, зокрема політичні, для російського командування. Путіну не важливо, хто зрештою стане "цапом-відбувайлом". Він його призначить, а народ проковтне".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може Москва готувати плани евакуації з Криму – перспективи деокупації півострова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ivan

13 березня 2023, 19:55

....самольот хорошо машина хорошо а ОЛЕНІ ЛУТШЕ....


Новини