Головна Новини Суспільство Війна з Росією Китай масово перетягує країни прийняти його мирний план щодо України: скільки держав погодилось
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай масово перетягує країни прийняти його мирний план щодо України: скільки держав погодилось

Китай активно переконує країни відмовитись від Саміту миру та долучитись до своєї мирної конференції по війні в Україні.

13 червня 2024, 15:07
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Китай заявив, що не буде брати участі в Саміті миру у Швейцарії, адже туди не запросили Росію. Натомість Пекін активно залучає інші країни вмовляючи їх визнати китайський мирний план щодо закінчення війни в Україні. 

Китай масово перетягує країни прийняти його мирний план щодо України: скільки держав погодилось

Китай переконує країни приєднатись до свого мирного плану. Фото з відкритих джерел

Видання Reuters поспілкувалось з 10 дипломатами, які підтвердили, що Китай пропускає мирний саміт у Швейцарії та лобіює свій альтернативний план в інших країнах. Один з дипломатів вказав, що такі дії КНР схожі на "прихований бойкот" Саміту миру.

"У міру наближення саміту Китай активізував свою інформаційну роботу через зустрічі з іноземними високопоставленими особами, телефонні дзвінки та повідомлення іноземним місіям", — повідомили дипломати.

За минулий місяць спеціальний представник Пекіна з євразійських справ Лі Хуей відвідав Єгипет, Туреччину, Саудівську Аравію, ОАЄ та інші країни Глобального півдня, щоб залучити їх до свого плану з шести пунктів, який КНР із Бразилією запропонували у травні.

Китайська ініціатива закликає до проведення міжнародної мирної конференції, яку визнає Україна та Росії, які будуть рівноправними учасниками заходу. Крім того, на цій конференції пропонують розглянути усі мирні плани щодо закінчення війни, зокрема і ті, які передбачають офіційно втрату територій України.

В МЗС Китаю заявили, що їх мирний план підтримує 45 країн з яких близько 20 серйозно розглядають такий варіант. Натомість у Саміті миру в Швейцарії візьме участь близько 80 країн.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що за кілька днів до Саміту миру різко скоротилась кількість країн учасників. Масову відмову пов'язують з впливом Росії та Китаю, які спільно переконують країни не їхати на мирний саміт, а також з позицією Швейцарії, яка змінила спільне комюніке.

Також "Коментарі" писали, що після візиту представника Китаю, важлива країна відмовилась від участі в Саміті миру. За словами Зеленського Китай та Росія спільно намагаються зірвати мирний саміт у Швейцарії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини